Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 9 (2003) (série)


Pět malých prasátek (S09E01)

(epizoda)
  • Velká Británie Five Little Pigs (více)

Obsahy(1)

Lucy Craleová přišla ve svých sedmi letech o matku Carolinu, která byla odsouzena a popravena za vraždu svého manžela Amyase, Lucyina otce. Po čtrnácti letech dostává Lucy dědictví jehož součástí je i dopis, který jí matka napsala před svou smrtí a v němž tvrdí, že je nevinná. Čtrnáct let je hodně dlouhá doba. Za tu dobu se může svět posunout o hodný kus kupředu, může jej ale také hodně lidí opustit. Pět klíčových svědků, kteří byli tím či oním způsobem zainteresováni na případu vraždy malíře Amyase Cralea, však naštěstí ještě žije. Lucy se rozhodne očistit matčino jméno a požádá slavného detektiva Hercule Poirota o prošetření případu. Poirot případ přijímá a nejprve jde za advokátem, který před čtrnácti lety Carolinu obhajoval. Od něj se mimo jiné dozví, že Amyas míval pletky se ženami, což Caroline mlčky snášela. Až na tu poslední, Elsu Greerovou... Takže se Hercule Poirot může směle pustit do řešení téhle dávné záhady. Ostatně Lucy Craleová, která touží očistit jméno své matky, je mimořádně půvabná mladá dáma, které by byl hřích nepomoct. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (137)

chelseaman22 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ty jeden proradný intelektuále! Dejte Herculovi patnáct let starou vraždu, obstarejte mu sezení s účastníky inkriminovaného pohodového víkendu a tra dá - vrah je odhalen a hurá na šibenici! Věru sympatická popravená je ještě za života svého donucena trpět osmnáctku, jež rejdí s jejím chotěm a (což je s podivem) veškeré příbuzenstvo tuto skutečnost bere jako samozřejmý fakt. Proto jsou na konci prodlouženého víkendu všichni šokování zabitím jejich miláčka, jež byl v mimomanželském sexu stejný odborník jako Hercule v problematice belgických pralinek. Hastings opět nikde, tak snad příště! 86% ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Pravda sa vždy nakoniec ukáže." Mám rád vážne poirotovky z anglického vidieka, v ktorých figuruje minimálne jedna vražda a presne to mi tento diel splnil. Takisto Suchet mi v úlohe pripadal správne nastavený, čo sa o niektorých starších epizódach nedalo povedať. Mal som pocit, že viem, kto je vrah, ale scenár ma dokázal prekvapiť. "Ľudská povaha je plná nečakaných prekvapení." ()

Reklama

vanadium 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po asi již pátém zhlédnutí zvyšuju hodnocení ze čtyř na pět hvězdiček, bude to ostatně ladit s názvem i počtem zhlédnutí;) Tento díl je zároveň s dílem Vražda Rogera Ackroyda poněkud odlišný od ostatních poirotovských filmů. Oba se totiž věnují zločinům, které se odehrály již v minulosti. Zatímco Vražda Rogera Ackroyda je pojata jako retrospektivní vyprávění, Pět malých prasátek je založeno na flashbackových výpovědích svědků, kdy každý z nich popisuje (sebe)vraždu Amylase Cralea ze svého pohledu. V tomto ohledu režisér odvedl bravurní práci - příběh se krásně rozvíjí a díky tomu, že každý viděl události osudného dne svým pohledem, dostáváme velmi plastický obraz celé události jako celku. Pět malých prasátek má značný emocionální náboj, je to příběh silně nostalgicky a melancholicky podbarvený, což je umocněno vynikající hudbou. Herecké výkony jsou klasicky excelentní a nanejvýš citlivé. Brilantní kameru a působivý, dozlatova sluncem zalitý a vytónovaný obraz snad ani nemusím zmiňovat. Nevím, jestli to bylo mou momentální náladou, ale včera při tom asi již pátém zhlédnutí na mě tento film velmi dojemně zapůsobil, tak jako nikdy předtím. Navíc jsem si z něj odnesl opět mnoho nového. Netřeba dále rozepisovat, prostě volím nejvyšší hodnocení! ()

kojot.name 

všechny recenze uživatele

Mám rád všechny "poirotovky" s Davidem Suchetem, všechny hodnotím v rámci žánru jako nadprůměrné, nicméně tato je první, která mě doslova usadila do křesla a zcela vtáhla. Rozhodně si tento film zaslouží nejvyšší hodnocení a to nejen v kontextu žánru. Skvělé herecké výkony, psychologie postav, tempo vyprávění... Skvostný snímek. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vyvrátiť štrnásť rokov starý jasný prípad vraždy je veľká výzva a Poirot neodmietne. Vznikne tak skladačka zo spomínania piatich podozrivých, kde všetko do seba dokonale zapadá. Film je bez akýchkoľvek hluchých miest, nie je nutné žiadne zoznamovanie s osobami, všetky charaktery vyplynú hladko z ich rozprávania. Veľmi dobrá atmosféra a na konci ešte nečakaný dodatok. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (6)

  • Překlad básně z filmu zní: "Žilo bylo, dávno tomu, maličkých pět prasátek. První na trh běží z domu koupit kornout cukrátek. Na peci se druhé válí, a třetímu maso dali, čtvrté hlodá kost, páté křičí jéje jéje, jak by ho na nože brali, copak se mu asi děje, že má na svět zlost?" (Robbi)
  • Ve scénách z dětství maluje mladý Amyas Crale levou rukou, ale ve scénách, kde je dospělý a hraje už ho Aidan Gillen, maluje pravou rukou. (Sebi236)
  • Meredith Blake je také jméno postavy ve filmu Past na rodiče (1998). (ČSFD)

Reklama

Reklama