Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 5 (1993) (série)


Zrcadlo mrtvého muže (S05E07)

(epizoda)
  • Velká Británie Dead Man's Mirror (více)

Obsahy(1)

Na dražbě uměleckých předmětů se Hercule Poirot seznámí s významným sběratelem obrazů, arogantním panem Chevenixem. Ten využije tohoto setkání a požádá detektiva o prošetření finančních podvodů, z nichž podezřívá jednoho ze svých zaměstnanců. Poirot s kapitánem Hastingsem tedy odjíždějí do Chevenixova sídla, aby prověřili jeho podezření. Hosté jsou poučeni o puntičkářsky přesném dodržování denního režimu v domě, přesto dojde hned první večer k neslýchané události: pan Chevenix se nedostaví včas ke společné večeři. Poté, co přítomní vylomí dveře jeho pracovny, najdou pána domu s prostřelenou hlavou. Pistole v ruce a krátký vzkaz na rozloučenou svědčí o sebevraždě, Poirot si ale všimne několika nesrovnalostí, které verzi o sebevraždě odporují. (Česká televize)

(více)

Recenze (36)

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Můj nejoblíbenější díl, který vznikl podle povídky. Předloha má skoro sto stran, ale tvůrci si s ní poradili naprosto dokonale. Způsob vraždy sice Agatha v Poirotovi zopakovala ještě několikrát, ale to je zkrátka ten nejmenší problém. Epizoda se odehrává v rodinném sídle s uzavřeným počtem podezřelých, což Agathě vždy šlo. Navíc tu jsou skvělé herecké výkony, působivá atmosféra a ke konci také trochu toho napěti. Takže vznikl úžasný výsledek. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Agáto, Agáto! Implementace určitých tvých myšlenek je rázu neúprosně cyklického! Dražba zrkadla v Christie's se vyšplhala do téměř stejných výšin jako Výkřik by Munch za pěkných 119,922,000 dolarů! Hercule si může vyškrábat další zářez do své sukové hole - existuje nějaké hrabství, kde by náš mrož neulehl v honosném paláci?! P. S. Hermafrodit L.e.e.n.e.e. pije neúprosně krev každému poarotovci! 75% ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příběh doprovází velice atmosferická hudba, která místy působila jako by byla z nějakého hororu. Také jsem si všimla jednoho detailu jako Poirot, ale myslela jsem si, že bude mít větší význam. Nakonec bylo všechno ještě mnohem zamotanější. Uzavřený počet osob mi v tomto případě naprosto vyhovoval, protože podezřelými můžou být totiž všichni. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V téhle detektivce opět defiluje pestrý výběr detektivkářských klišé nejen Agathy Christie. Nechybí záhada zamčeného pokoje, utajená svatba, nová nepodepsaná závěť, falešný výstřel, falešné obvinění, falešná sekretářka, fingovaná sebevražda a fingovaný dopis na rozloučenou. Ta fingovaná sebevražda je pochopitelně Poirotem okamžitě odhalena neboť zavražděný podle všech dobrých pravidel žánru třímá vražednou zbraň v nesprávné ruce. Kupodivu se v příběhu nevyskytují žádné falešné vousy, tedy zdá se... Celkově je ovšem zápletka (přes všechna ta klišata a obvyklé mlžení, jehož smyslem je pochopitelně vrhnout stín podezření na každého s výjimkou skutečného vraha) poměrně mazaná, i když její filmové zpracování v celé nahotě odhaluje značnou krkolomnost dosti překvapivého rozuzlení. Taky ta scéna s obrazem matky právě ztrácející své dítě jakožto jeden z klíčů k případu je pravděpodobná asi jako povodeň na Sahaře. Filmové zpracování je ovšem standardně dobré, takže pod čtyři hvězdičky jíti nelze... Celkový dojem: 75% ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tentokrát bez slečny Citronové, zbývající maňásci Japp i Hastings jsou sice na svých místech, nicméně, že by byli v nějaké extra kondici, to se říct nedá. Prvek mystiky a hororová hudba mi k Poirotovi prostě nesednou (stejně jako např. v díle Sen), moc k smíchu to taky nebylo... Díl šokuje snad jen tím, že je v něm exploze celého domu, na poměry seriálu navýsost nezvyklé :-) ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama