Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 12 (2010) (série)


Vražda v Orient expresu (S12E03)

(epizoda)
  • Velká Británie Murder on the Orient Express (více)

Orient expres, luxusní vlak, projíždějící celou Evropou, se jedné mrazivé noci stává dějištěm případu, k jehož vyřešení musí Hercule Poirot, který se čirou náhodou ocitl mezi jeho pasažéry, zapojit veškerý svůj důvtip a genialitu. Má k tomu dostatek času, protože vlaku, uvězněnému sněhovou kalamitou kdesi v srbském vnitrozemí, nezbývá než trpělivě čekat na vysvobození ze závějí. A zatím se tedy slavný belgický detektiv pokouší vypátrat, kdo je pachatelem neobvyklé vraždy amerického obchodníka a jaký byl její motiv. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (207)

Zíza 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poirota tu lze vidět jako zlomeného člověka. ČLOVĚKA. Pořád mu fungují šedé buňky mozkové, ale jeho neotřesná víra, se kterou soudil všechny zločince, byla narušena, a proto je pro mě tohle zpracování nejlepší ze všech, nemluvě o tom, že předčilo i knižní předlohu. Velmi zdařilé, nemluvě o perfektní zápletce a výbornému vyvrcholení. A samozřejmě skvělých hereckých výkonech, protože bez nich by to bylo polovičaté. I přestože Vraždu v Orient expresu znám jako své boty, koukala jsem na to pomalu s pocitem, že absolutně nevím, co se bude dít - prostě jsem si to nefalšovaně užila. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nic na světě se neděje náhodně. Takže není žádnou náhodou, že se důvtipný a geniální Belgičan objevil zrovna oné mrazivé noci mezi cestujícími v Orient expresu. Mám tenhle díl ze všech Poirotů nejradši, protože zde byl brilantní detektiv postaven před skutečně těžké dilema, které s ním pořádně zatřáslo a totálně ho rozhodilo. Nejsem v žádném případě škodolibá a nepřeuju mu nic zlého.To jenom dokazuje, že i on je pouze člověk a ne dobře namazaný stroj na vyšetřování nejrůznějších zločinů. Závěr příběhu donutí člověka přemýšlet a to je moc dobře. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to len pár dní, čo som si pozrel filmovú adaptáciu románu "Vražda v Orient exprese", ktorý napísala spisovateľka Agatha Christie. Tento snímok zrežíroval v roku 2017 Kenneth Branagh. Bolo to úžasne natočené, hviezdne herecky obsadené. Dokonalý, päťhviezdičkový divácky zážitok. Tak som si povedal, že si skúsim na porovnanie pozrieť aj diel z anglického televízneho seriálu "Hercule Poirot". "Vražda v Orient exprese" je v poradí tretia epizóda z dvanástej série. Premiéru mala v roku 2010. Samozrejme, že to nedosahuje bombastickosť drahého amerického kinofilmu. Je to však hodne podarená štvorhviezdičková televízna adaptácia. **** ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, že Poirota som nikdy nemal veľmi v láske. Nejak som sa k tomuto seriálu nikdy nedostal. Každopádne túto jednu epizódu som si pozrel kvôli sledovaniu kompletnej filmografie Jessici Chastain. Veľmi vydarené, nehovoriac o perfektnej zápletke a výbornému vyvrcholeniu. A samozrejme skvelých hereckých výkonoch, pretože bez nich by to bolo polovičaté. Zo všetkého najviac sa mi páčilo, že tvorcovia správne predpokladali notorickú známosť diela a teda aj pointy, takže tu ani tak nejde o totožnosť vraha, ale o to, ako sa slávny detektív vysporiada s problémom viny a spravodlivosti, ktorý sa mu tu postavil do cesty. Je jasné, že to otrasie s jeho vnímaním sveta. V tomto mieste tiež Vražda v Orient exprese naberá najvyššie obrátky. Agatha to napísala inak, ale tento adaptovaný Poirot zasiahnutý morálnou dilemou je rozhodne uveriteľnejší než Poirot, ktorý má prakticky ihneď jasno. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak jsem se se svým 'Poirot maratonem' dostal až na úplný závěr (zbývají už jen rozlučkové Velká čtyřka a Opona) a jak vidno, to nejlepší jsem si nechal na konec. Vražda v Orient Expresu je (nejspíš spolu se Smrtí na Nilu) nejslavnější detektivka od královny Agathy Christie. Tudíž zaděláno na kvalitní film tu bylo. Filmaři naštěstí nezklamali, naopak, po všech těch epizodách, co měli za sebou, se vycizelovali, předloze dělají čest a mě radost. Protože tohle bylo vážně výtečné. Pro někoho možná málo humorné (rozhodně nejtemnější Poirot vůbec), ale jak atmosféra (Poirotovo morální dilema), tak herci, to je prostě symfonie. Vím, že nezůstane u jediné projekce (na rozdíl od verze z r. 2017), je několik dílů, ke kterým se budu rád vracet, a Vražda v Orient Expresu k nim bezpochyby patří. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (5)

  • Väčšina filmu bola natočená v štúdiách Pinewood v Buckinghamshire (Anglicko), kde bola vybudovaná verná replika vagónu Orient Express. (Petulinecko)
  • Zápletku příběhu autorce poskytla autentická kriminální událost té doby, a to únos a vražda ani ne dvouletého syna amerického pilota Ch. Lidbergha, hrdiny prvního sólového přeletu přes Atlantik. (annes)
  • Námět románu se zrodil v roce 1931 během návratu autorky novely z Ninive domů na Vánoce. Někteří zajímavý spolucestující se tak stali předlohou pro literární postavy. (annes)

Reklama

Reklama