Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 13 (2013) (série)


Herkulovské úkoly pro Hercula Poirota (S13E04)

(epizoda)
  • Velká Británie The Labours of Hercules (více)
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

I geniální detektiv se může jednou zmýlit, podruhé však ne. Poirot ve spolupráci s policií připraví na večírku společenské smetánky past na proslulého lupiče Marascauda. Jako návnada slouží obraz Zabití hydry, jeden z celého cyklu maleb, zobrazujících jednotlivé Herkulovy úkoly, na něž se Marascaud v posledních měsících zaměřil. Celá akce však končí fiaskem. Nejenže je dotyčný obraz ukraden, během loupeže je navíc surově zavražděna hostitelka. Geniální detektiv upadá do vleklé deprese, z níž mu může pomoci jen další případ. Příležitost nabídne náhodné setkání s nešťastným řidičem, který oplakává ztrátu své milé, komorné slavné ruské baleríny, již její paní odvezla kamsi do Švýcarska. Poirot mladíkovi nabídne, že dívku vyhledá a přivede zpátky, aniž by tušil, že díky tomu dostane možnost vykoupit svou vinu. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Ukázka z filmu

Recenze (73)

Agatha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl s nezvykle temnou atmosférou má zdá se jedinou vadu, a sice tu, že s předlohou Agathy Christie to má pramálo společného. A bohužel je to na scénáři i samotné zápletce hodně znát. Scénárista se snažil z předlohy složené z několika povídek vytřískat maximum a výsledkem je spletenec, který dlouho nedával smysl a a tudíž bylo těžké udržet divákovu pozornost. A při samotném odhalení vraha se ani nejednalo o bůhví jaké překvapení, protože tentokrát nebylo moc těžké si domyslet kdo jím bude. Dál mě zklamalo obsazení O. Brady do role hraběnky Rossakoffové. Nevím jestli byla do této role oslovena její původní představitelka Kika Markham, ale touto záměnou udělali z oduševnělé, plaché a decentní ruské aristokratky, lehkovážnou lascivní a vyzývavou rusandu To radši měli tuto postavu pojmenovat jinak a nekazit nám tak vzpomínku na zamilovaný pár z epizody Dvojitá stopa. Jinak ovšem David Suchet v předzvěsti konce slavné éry jeho nejslavnějšího Poirota hraje jako o život a zachraňuje co se dá. Výprava na TV film výborná a temná atmosféra s lanovkou a odříznutým hotelem dokáže divy. ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zapomeňte na Anděla na horách, je tu Hercule Poirot s jedinečným výstupem na švýcarských štítech. Vše začne tak, že Poirot se svými šedými (teď už i šedivými) kamarádkami hraje až příliš profesorský fotbal, za což je potrestán. Místo utápění žalu v drahém alkoholu a s lacinými děvčaty se rozhodne vyjet si na vzduch, snad po vzoru kolegy z Baker Street, do Švajcu. (Když máš srdce zjihlé, když máš potíže, a jsi detektiv z britského pera vytažený, jeď do Švýcarska. Doporučují dva ze dvou spisovatelů.) Takže. Máme tu uvízlého génia v uzavřeném prostředí horského hotelu a konečný počet podezřelých. Bon. ()

Reklama

laepus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynikající drsný plný příběh v nádherném uzavřeném prostředí s náznaky hororu i moderních prvků, ale zároveň krásně starosvětský a ctící ducha starších dílů, včetně závěrečné napínavé rozřešovačky. No a ta úplně poslední scéna byla dechberoucí a posunula to do úplně jiných výšin. Zkrátka skvělý díl před úplným závěrem seriálu. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Možná nejslabší díl celého seriálu vůbec. Knižní předloha se zde změna takřka k nepoznání, neboť z původních dvanácti povídek byla v různé míře použita sotva polovina, a ta polovina byla navíc lokalizována na jediné místo a do jednoho času. Fakt, že zde byly upravovány poměrně krátké a jednoduché povídky ovšem navíc znamenalo nutnost děj pro film nejen propojit, ale i poněkud natáhnout a rozkošatit. Výsledkem je naprostý slepenec, který má daleko blíže k parodii než k plnohodnotné detektivce. Ne náhodou ostatně film nechtě mnohými detaily začíná připomínat například (jinak skvělé) filmy Wese Andersona... 65% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Propojení dvou případů a náhoda, která zdeptaného Poirota zavedla opět na stopu tajemného Marascauda, to se mi zdálo... Zvláštní. Říkám si, že zmizelá komorná v Herkulovských úkolech skoro být nemusela a nic moc zásadního by se nestalo. Hraběnčin návrat mě ovšem potěšil, David Suchet zvládl vše s obvyklou grácií, atmosféra vysokohorského hotelu byla patřičně stísněná a závěrečné rozuzlení moc pěkně podáno.__P.S. Tentokrát mám výtku k českému dabingu. Když totiž Vladislav Beneš obvykle dabuje kapitána Hastingse, nečekal bych, že bude v této části, v níž Hastings nevystupuje, jeho hlasem hovořit úplně jiná postava. Divné. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Z finančných dôvodov, ako aj kvôli tomu, že David Suchet (Poirot) mal už čoskoro odísť do dôchodku, sa rozhodli tvorcovia natočiť namiesto všetkých pôvodných 12 poviedok knihy Agathy Christie - "Herkulovské úkoly pro Hercula Poirota" iba jeden film na ich motívy. (kalnel)

Reklama

Reklama