Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 13 (2013) (série)


Opona - Poirotův poslední případ (S13E05)

(epizoda)
TV spot

Všechno krásné jednou končí. Kapitán Hastings se po dlouhých letech vrací na zámek Styles, kde před lety s Poirotem vyřešili svůj první společný případ. Nyní se opět jedná o vraždu, vlastně o několik vražd, páchaných tak rafinovaně a skrytě, že sám velký detektiv v jednu chvíli říká, že se s tak obratným zločincem dosud nesetkal. Hastings, kromě upřímné snahy pomoci svému churavějícímu příteli v nesnadném pátrání, musí také řešit komplikovaný vztah k dceři Judith, která na zámku rovněž pobývá. A přestože Hercula Poirota trápí rychle se zhoršující zdravotní stav, jeho malé šedé buňky jsou stále dostatečně čilé a bystré, aby dokázal i svého posledního vraha přivést k zaslouženému trestu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (135)

Bube1 

všechny recenze uživatele

Tohle byla naprostá bomba!!! S klidným svědomím mohu prohlásit, že poslední Poirotův případ byl zároveň jeho nejlepší. Mělo to skvělou atmosféru a závěr musí každému utkvět v hlavě jako hodně silný zážitek. Vždycky jsem se bál, zda tento detektiv dostane adekvátní zakončení své kariéry a ono se tak opravdu stalo. Klobouk dolů MacDonaldová. ()

FireTight 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Díky Davidu Suchetovi, díky Hugh Fraserovi, všem ostatním hercům a lidem ve štábu za všechny ty Poiroty, které za těch přibližně pětadvacet let natočili. Každý z nich byl skvělý a to stejné platí i pro poslední díl, tedy pro Oponu. A hned na úvod musím říct, že se jedná o skvělý příběh. Svým způsobem velice smutný a plný nostalgie, ale skvělý. Navíc, mnou zmiňovaný smutek tam není nijak vyumnělkovaný, žádné násilné vnucování, což je jedině plus. A vzhledem k tomu, že jsem zatím nečetl knižní předlohu, závěrečné rozuzlení mne absolutně dostalo. Dokonce bych jej označil za takový "poslední majstrštyk" Poirota. Dovolím si tvrdit, že by byla spokojena dokonce i Agatha. ()

Reklama

Grogan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bohužel musím souhlasit s těmi, kterým se tento díl jako zakončení seriálu nelíbí. Že je zdejší případ velmi nezajímavý a s mnoha matnými postavami, to sice nebývá u Hercula zvykem, ale chápu, že tady šlo hlavně o rozloučení se slavným detektivem. Jenže způsob jeho odchodu je něco, co prostě neberu. Neznám knižní předlohu, tak nemohu posoudit, jak moc to bylo překroucené, možná kniha činí víc, aby se dosáhlo zdání, že jinak to prostě nešlo, ale celkem o tom pochybuji. Celá premisa, že vysoce morální Poirot by někoho zabil (jsem tady jediný, kdo si vzpomněl na konec Nástrah zubařského křesla, kdy Poirot řekl vrahovi, že jeho život je stejně důležitý jako život jeho obětí?) je pro mě prostě naprosto nepřijatelná. Navíc ani nezabil vraha, ale člověka, který šířil drby a ponoukal druhé k vraždě. Že jde o chudáka je jasné, ale není to nikdo, kdo by měl Poirota a jeho profesi nějak zajímat. A ti skuteční vrahové asi chudáci nejsou za své činy nijak odpovědní, vždyť je ten syčák přece naváděl a to jim nedalo jinou možnost. Možná měl nějakou kouzelnou moc a tou je k tomu donutil... Jinak Hastings je tady napsaný stejně pochybně jako Poirot a jak jsem normálně  míval radost, že je vidím ve společném filmu, tak tady bych Hastingse radši neviděl, i jejich vzájemný vztah je tu napsaný dost nepříjemným způsobem. Jsem celkem rád, že další významné postavy z Herculova univerza (Japp, slečna Lemonová, madam Olivierová...) tuhle závěrečnou ostudu promeškaly. ()

togaf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Důstojné rozloučení. Suchet je geniální, to jak se choulí ve svém kolečkovém křesle, bylo působivé. Hastings jako obyvkle nechápe až do chvíle, kdy mu celou záhadu jeho parťák objasní. A miluju chvíle, kdy vždy zdvořilý Poirot uráží Hastingsovo chování anglického gentelmana. Návrat na Styles a Hastingsova dcera byly už jen příjemný bonus. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Šedé buňky mozkové zešedivěli a... A přináší jednoho z nejlepších filmových Poirotů, který je o to lepší, že tu prostě naplno funguje i nostalgie, přeci jen, tohle je poslední Suchetův Poirot... Dokonalé završení celé série, které se rochní v emocionálním a geniálně napsaném rozřešením případu (dost možná nejlepší scéna s finálním odhalením vraha v celém seriálu, díky Aghato), navíc nejlepším Poirotím padouchem všehomíra. Díky všem tvůrcům, za tolik dílů, Dík Poirotovi který se vtělil do Sucheta (nebo to je naopak?). Díky za tuhle pomalu se zatahující oponu, která má v sobě víc emocí a napětí, než drtivá většina filmů jakkoliv ačkóvé produkce. Díky. "Byli to dobré časy... " ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • Suchet v souvislosti s 13. řadou uvedl: "Jsem více než potěšen, že si mohu zopakovat svou roli Poirota. Je to moje celoživotní ambice přinést tento úžasný kánon děl až do konce. "Poirot je brilantní a hluboce komplikovaný charakter a já jsem vždy miloval, hrát ho." (v.indruchova)
  • Předlohou byl poslední román Agathy Christie, ve kterém se objevil belgický detektiv Hercule Poirot. Christie jej napsala již v roce 1940, ale vyšel až v roce 1975. (Rembrant)
  • David Suchet (Hercule Poirot) pred filmovaním držal 9 mesiacov diétu a prvýkrát počas filmovania nemal pod oblekom žiadne vypchávky. (Poirotek)

Reklama

Reklama