Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 13 (2013) (série)


Opona - Poirotův poslední případ (S13E05)

(epizoda)
TV spot

Všechno krásné jednou končí. Kapitán Hastings se po dlouhých letech vrací na zámek Styles, kde před lety s Poirotem vyřešili svůj první společný případ. Nyní se opět jedná o vraždu, vlastně o několik vražd, páchaných tak rafinovaně a skrytě, že sám velký detektiv v jednu chvíli říká, že se s tak obratným zločincem dosud nesetkal. Hastings, kromě upřímné snahy pomoci svému churavějícímu příteli v nesnadném pátrání, musí také řešit komplikovaný vztah k dceři Judith, která na zámku rovněž pobývá. A přestože Hercula Poirota trápí rychle se zhoršující zdravotní stav, jeho malé šedé buňky jsou stále dostatečně čilé a bystré, aby dokázal i svého posledního vraha přivést k zaslouženému trestu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (135)

DR.SZ 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že jsem byl vůči sérii Poirota velmi zdrženlivý. Teď jsem si pustil od začátku první - poslední díl a byl jsem mile překvapen. Sice hned na počátku je děj rozvrstvován do různých sekvencí přítomnyvších postav a Poirot působí velmi egoisticky a zbytečně mluví o svých předtuchách, ale geniálně vytvořený případ právě na konci bere rychlý spád a precizní vypravěčský um Agathy Christie je zde výborně představován. Vůbec bych nic nečekal, ovšem přesto tu byla velká míra zdrženlivosti, občasné nudnosti, zbytečných hovorů a nemístných vtípků, které se do fantastického krimidramatu nehodily! 82% ()

Merkin odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nehněvejte se, mon ami. Hercula miluji a televizní zpracování sleduji pokaždé se zatajeným dechem, byť znám mnohé díly zpaměti, ale nemohu se ubránit zklamání. Příběh, který zakončuje dlouholetou kariéru bravurního detektiva, bezúhonného pána, jenž všechny své šedé buňky plně a vždy využíval k odhalování a potlačení zločinu, se zaobírá tím, jak ten samý muž předstíraje nemohoucnost bez výčitek vraždí. Román vyšel až v polovině sedmdesátých let, ale Christie jej sepsala už v letech čtyřicátých, zhruba v polovině své literární dráhy. Možná měla tehdy o ještě neúplně vykreslené postavě jistou představu, jíž chtěla být věrná i v době, kdy se Poirot stal doslova ikonou spravedlnosti. Podle mě udělala chybu, stejně jako třeba RobinTedovsky posedlí tvůrci How I met your mother (jakkoliv "kvalitativně" se série srovnávat nedají). Proto se omlouvám všem zarytým fanoušků, kteří schvalují každý krok svého oblíbence. Není otázkou, co bychom učinili my, otázkou je, co by neměl udělat jediný hrdina, jenž může násilí odkrývat, odsuzovat či mu dokonce zabránit. Takhle si najednou z celé ságy vezmu to, že mstít se je zkrátka lidské a oko za oko je prostě jediný způsob, jak na to. To znám ze života, fikce by snad mohla dát naději a trochu poučit:) ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trefa do černého. Čas velkého detektiva se naplnil a moje nejčernější obavy byly vyplněny na výbornou. Už od začátku filmu budete mít pocit, že atmosféra filmu bude ještě přituhovat - a skutečně, minutu od minuty ten film houstne a vaše pocity jsou čím dál horší...alespoň moje. Krásně natočeno a Suchet se se svou životní postavou už lépe rozloučit nemohl. To, co Poirot předvedl v poslední půl hodině, bylo to nejlepší, co jsem od něj kdy viděl. Naprosto parádní finále a převelice působivé, což je více než dobře. Skončila jedna obrovská éra a když si pustíte třeba Záhadu na zámku Styles, nebo prostě některé jiné z prvních dílů, dojde vám, že ač se to nezdá, Poirot prošel velkým vývojem. A když opona spadne, uvědomíte si, že Poirot byl opravdu velký člověk. Já osobně jsem rád, že jsem byl u toho a že u toho mohl být i Hugh Fraser. Děkuji ITV, děkuji tvůrcům, scénáristům, režisérům, hercům. Ale hlavně děkuju Agathě Christie, protože kdyby nebylo jí, zůstal by nejlepším detektivem Sherlock Holmes. Ale hlavně, z celého srdce děkuji Davidu Suchetovi, bez kterého by monsieur Hercule Poirot nikdy nebyl takový, jaký byl v tomto fantastickém seriálu. Krásné rozloučení a ta nejlepší poslední půlhodina ze všech. Naprosté překonání literární předlohy a jeden velký umělecký zážitek, protože i tady je vše vypiplané do posledního detailu a atmosféra stoupá opravdu závratným tempem... Doufám, že Poirota už nikdy nikdo nenatočí, protože by to bylo zbytečné. To, co bylo za posledních 25 let s takovou láskou vyráběno je jedno velké mistrovské dílo. A pokud jde o Oponu, spadla výborně. Marigold to tady z nás vyjadřil naprosto nejlépe, tak snad jen už poslední věta - Opravdu to byly dobré dny, i když jsem se narodil až v devadesátém sedmém... 100% a jediný, absolutní vrchol seriálu. ()

Bube1 

všechny recenze uživatele

Tohle byla naprostá bomba!!! S klidným svědomím mohu prohlásit, že poslední Poirotův případ byl zároveň jeho nejlepší. Mělo to skvělou atmosféru a závěr musí každému utkvět v hlavě jako hodně silný zážitek. Vždycky jsem se bál, zda tento detektiv dostane adekvátní zakončení své kariéry a ono se tak opravdu stalo. Klobouk dolů MacDonaldová. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nedávam 100% , lebo som smutný s toho ako ukončili môjho milovaného Poirota. Vidieť tohto fantastického človeka, túto veselú postavičku ako neschopného, zničeného muža bolo strašne smutné. Ďakujem tvorcom tohto seriálu, hercom ale aj slovenským a českým hercom z dabingu. Na tieto filmy sa budem vždy tešiť. Bravó David Suchet...... ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • David Suchet (Hercule Poirot) pred filmovaním držal 9 mesiacov diétu a prvýkrát počas filmovania nemal pod oblekom žiadne vypchávky. (Poirotek)
  • Předlohou byl poslední román Agathy Christie, ve kterém se objevil belgický detektiv Hercule Poirot. Christie jej napsala již v roce 1940, ale vyšel až v roce 1975. (Rembrant)
  • Suchet v souvislosti s 13. řadou uvedl: "Jsem více než potěšen, že si mohu zopakovat svou roli Poirota. Je to moje celoživotní ambice přinést tento úžasný kánon děl až do konce. "Poirot je brilantní a hluboce komplikovaný charakter a já jsem vždy miloval, hrát ho." (v.indruchova)

Reklama

Reklama