Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bojuje s ním celý život. Tentokrát by se mu však rád pokusil zabránit. Ani Poirot není ze železa. Těžko si to sice připouští, nicméně omdlí-li člověk z ničeho nic po dobré večeři, zkonzumované v příjemné restauraci ve společnosti přátel, pak je to přinejmenším důvod k zamyšlení. Neřku-li přímo k nějaké radikální změně životosprávy, nebo alespoň k ozdravnému pobytu. Ostatně pobyt v přímořských lázních na devonském pobřeží nemůže, podle Poirotovy věrné slečny Lemonové, nikomu ublížit. Trocha cvičení, hodně odpočinku a promyšlená dieta – a za čtrnáct dní bude Poirot zase jako rybička. Ovšem společnost, která se sem za zdravím a odpočinkem sjela, rozhodně Poirotovi klidu nepřidá. Naopak. Jeho pronikavému vnímání nemůže uniknout latentní zlo, které jako mor otravuje ovzduší tohoto nádherného místa. Zlo, s nímž má celý život co do činění, jemuž by se ale tentokrát rád pokusil zabránit. Ani on však, bohužel, není všemocný. (Česká televize)

(více)

Recenze (78)

chrispe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

A ja ja ja ja jaj! Je to pár dní, kdy jsem pod dlouhé době oprášila knihy s Poirotem a vybrala si Zlo pod sluncem. A kdy jindy je ten nejlepší čas zkusit adaptaci? Kouknout, jak postavy z knihy ožijí namísto ve vaší mysli na obrazovce. A já jsem zklamaná. Abych to uvedla. Znáte takovej ten kreslenej vtip, kdy paní stojí v kině, ruce vyhozený do výšky a vykřikuje: Ale v knize měl hnědé vlasy! No tak to jsem v hodně případech já. :D A tady vem čert, že přidaly populární postavy, které v knize nebyly (Hastings, slečna Lemonová, vyšetřuje to Japp) - není to první ani poslední díl tohoto seriálu, ale třeba proč je z Lindy Lionel? Některé postavy zmizely úplně, jiné dostaly úkol navíc, některé linky byly (byť mírně) pozměněny. Z představitelky Arleny jsem byla fakt zklamaná... Základ příběhu, to gró tam samozřejmě je, ale úplně zbytečně se mění nejrůznější okolnosti. A přitom mám za to, že se úplně v pohodě dala kniha adaptovat velmi doslovně. Cítím rozčarování, dámy a pánové a taky jsem přesvědčená, že kouknout na ten díl bez přečtení knihy, dala bych bez mrknutí 4*. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Solidní a konzervativně odvedená práce na straně režiséra, tradiční koncert na straně Sucheta a poněkud lopotně se rozbíhající, ale o to lépe gradující zápletka na straně scénáře. Mimochodem díl, který názorně dokazuje, že moc detektiva (stejně jako moc psychoanalytika) začíná až tehdy, kdy je řád nevratně narušen (do té doby je jen pasivním "tušitelem zla" bez možnosti zasáhnout). ()

Reklama

Agatha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi zdařilá adaptace knižní předlohy. Hercule Poirot v podání Davida Sucheta byl opět jako vždy dokonalý. Na mě tato verze udělala daleko větší dojem než ta s Petrem Ustinovem - dej mu Pán Bůh věčnou slávu. Nedalo se přehlédnout jak herci Philip Jackson a Hugh Fraser zestárli. Ona je to přeci jen delší doba od natáčení seriálu Hercule Poirot z roku 1989. Ale čeká nás to všechny... Herecké výkony se zdály být poměrně obstojné. Docela dost to však zkresluje dabing, který mě v tomto případě moc nenadchnul. Hlas Petra Kostky sice nemá chybu, ale přeci jen mi k Davidu Suchetu více sedí hlas Jaromíra Meduny. Ale zpět k samotnému filmu. Prostředí a atmosféra přímořské zotavovny na mě také působily ve skrze pozitivně. Naopak trošku mě zklamaly kostýmy, které mohly být o něco honosnější. Ale osvědčená hudba bilanci zas vyrovnala. Jako celek mi z toho vychází jedno z nejlepších filmových zpracování románové předlohy, které se scénář snaží pečlivě držet. A jak je vidět, vyplatilo se to... ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

To je ten díl, jak Hercule jezdí přes moře na takovým hrkaču! Přívozní traktor mi po letech z dílu utvěl jako jediné, i když v příběhu nehraje žádnou roli. --- Velmi důmyslné provedení, vražedně důmyslné, až skoro kostrbaté... ale Hercula Poirot nějaká taková na dvakrát zfingovaná vražda na pláži proste nemůže rozrušit. Až na to, že je to možná skutečně příliš překombinované, tak velmi dobrá detektivní klasika s čučavými exteriéry anglického pobřeží. ()

Grogan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z mých nejoblíbenějších dílů s hodně originálním modusem operandi "vražda spáchaná až poté, co bylo nalezeno tělo" Ze začátku tady máme dost humornou zápletku s obézním Poirotem a jeho pobyt na ostrově se k tomu ještě párkrát vrátí (parní lázeň, dieta), jenže hned od začátku se nad daným místem začnou stahovat mraky, protože mezi hosty je tu i jedna osoba, kterou chce zabít úplně každý (klasika). Poirot tuší zlo, ale jak někdo uvedl, co může dělat (ten jeho pokus s jedním ze zúčastněných dopadl neslavně, ještě aby to zkoušel s tím zbytkem), dokud vražda skutečně neproběhne. Podezřelých je tady spousta, hodně nejasných vodítek, vedlejší zločin, který s tím hlavním nakonec nesouvisí, inspektor Japp, který má rád věci jasné a jednoduché ("váš problém je, že všechno komplikujete"), zločin z minulosti - prostě povedená směs všeho, co mám na Poirotovi rád. Ten se pak po pořádném jídle do toho obuje a má vraha, jako bonus ještě přispěje k zatčení pašeráků drog.  Jsou tady samozřejmě i nelogičnosti (jak asi byla jeskyně daleko od místa nálezu "mrtvoly", možná tam nebylo vidět, ale že by tam nebylo ani slyšet?) a chtělo by to pořádný důkaz, ale v Poirotovi to nějak dokážu přehlédnout. Nakonec ještě rozluštíme otázku "jak je to vlastně s tou Poirotovou obezitou?" ()

Galerie (6)

Zajímavosti (5)

  • Když v závěru filmu Poirot (David Suchet) shrnuje události a usvědčí vrahy, dochází k jedné nelogické a nesmyslné situaci: Poirot vysvětluje, jak madam Redfernová (Tamzin Malleson) přenastavila hodinky Lionela (Russell Tovey) na pláži o cca 15 minut dopředu, tedy z 11:30 na 11:45. Poté, až Lionel vylezl z vody, se ho zeptala, kolik je hodin a on správně odpověděl, že 11:45. Následně měla Redfernová vrátit čas na hodinkách zpět na původních 11:30. Toto ale není možné. Lionel spěchal, aby stihnul rozhlasový pořad, a čas, posunutý dopředu na 11:45, by logicky způsobil u Lionela ještě větší spěch – vždyť by se mu tím čas na doběhnutí do hotelu k rádiu hodně zkrátil a hrozilo by, že vysílání nestihne. Proto by nemohla „Redfernová vrátit čas na hodinkách zpět“, neměla by k tomu už příležitost. Logika věci říká, že Lionel by se lekl, že vysílání nestihne a už by nešel znovu do vody, jak bylo natočeno, a Redfernová by tak už neměla sebemenší šanci na přenastavení hodinek zpět. Navíc by Redfernová zanechala otisky na Lionelových náhradních brýlích, které by neuměla nijak vysvětlit, protože s nimi nikdy nemohla přijít do styku. (pjotri)
  • Na motivy tohoto filmu byla vytvořena počítačová hra s názvem "Agatha Christie: Evil Under the Sun". Jednalo se o adventuru, vydána byla v roce 2007. (Durdas)
  • Natáčelo se na Burgh Island. Hotel Bigbury-on-Sea na témže ostrově je také místem, kde Agatha Christie napsala knihu "Evil Under the Sun". (ČSFD)

Reklama

Reklama