Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizního moderátora počasí Phila Connorse (Bill Murray) zastihne cestou do pensylvánského městečka Punxsutawney, kam jede natočit reportáž o každoročních oslavách Hromnic, ohromná sněhová kalamita. Od té chvíle se ocitne lapen v časové smyčce, která ho nutí neustále se probouzet do stejného dne, a to 2. února. Ve svém světě každý den naráží na ty samé lidi, kteří si však neuvědomují, že se Hromnice dokolečka opakují. To mu dává jistou výhodu – může tak zjistit, co žena od muže očekává, a další den se chovat přesně tak, aby na ni udělal dojem. Naštěstí je mu nablízku dívka, na níž to může otestovat. Jmenuje se Rita (Andie MacDowellová), Philova trpělivá produkční, která musí snášet jeho záchvaty vzteku, přehnané požadavky i nevrlou náladu. Philova povaha se postupně mění a on získává Ritiny sympatie. Když se jednou společně probudí, je před nimi nový den... (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (933)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Ten fantastický prvek nekonečně dlouho opakujícího dne a humor z něj vyplívající je to, co dělá film tak přitažlivým. Jeden bez druhého by byly jako Lauer bez Hardyho, jako Simon bez Furunkla. I když, dovedu si docela dobře představit drama muže, který je zaseknutý v stále se opakujícím stejném dni. V tak "roztomilém" americkém městečku by to skutečně muselo být o nervy. Zde je to vlastně i pro Billa Murraye docela drama, jenže on to stále obrací v humor. A tak je tahle kombinace nakonec asi nejlepší. Pro mě je to film, který můžu vidět klidně i rok co rok. Asi tak, jako nám cpali každé vánoce Mrazíka, mohli by nám na Hromnice (2. února) cpát tohle. Nakonec bychom třebas mohli s Billem Murayem poznat, jaké to je, prožívat něco stále dokola. ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

SPOILERŮ plný pokus o interpretaci. Film na téma carpe diem. Mrzutý, nadutý reportér Bill Murray je odsouzen stále dokola prožívat týž zimní den v zapadlém pensylvánském městečku. Po počátečním hněvu se rozhodne vysát z těch dvaceti čtyř hodin bez následků maximum. Odhodí sebekontrolu a užívá si. Nepříjemnému pojišťovákovi dá pěstí, přejí se koblih, vyspí se s fešnou třicátnicí z kavárny. A možná to takhle zkusí mnohokrát… ale nakonec přijde únava. Rád by dostal do postele i nedobytnou, idealistickou produkční, která ho na cestě provází, ale to se mu ani po mnoha pokusech nezdaří. Dospěje daleko, ale naléhání vždy skončí fackou. Následuje deprese, únava, znechucení, pokusy o sebevraždu. Všechno je vyzkoušeno. Pak najednou zlom. Carpe diem neznamená nutně jen den vysát, učinit si z něj potravu, ale naopak: stát se potravou. Murray se naučí být ve správnou chvíli na správném místě a všude drobnými skutky (jak terezičkovské!) sloužit. Začne to tím, že přinese svým spolupracovníkům kafe. Pak smíří rozhádané, zachrání dusícího se, opraví stařenkám píchlou pneumatiku. Naučí se maloměsto zprvu nenáviděné znát a milovat (obojí jde ruku v ruce). Teprve, když se mu stále se opakující 2. únor stane příležitostí k sebeztrácení, přestane se opakovat. Srdce milované získá, až když se přestane soustředit na ni a začne vidět potřeby lidí kolem. Celý film je jakousi hrou na očistec již na tomto světě. A ústředním principem je tu křesťanský paradox ztráty a nalezení. „Kdo svůj život ztratí, ten jej nalezne.“ Neplatí to jen o velkých gestech, ale především o „malých“ každodenních skutcích. ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

Slušná cca 12letá terapie, místy zábavná, místy vážná, místy romantická, místy nemístná, místy poučná (ale jen lehoulilince). Taková časová smyčka by mohla mít pozitivnější dopad než stádo psychiatrů, doporučuji ji na předpis, potíž je v tom, že my obyčejní žijeme život na první dobrou. Z tohoto důvodu máme filmy, že áno? ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno jsem byl z tohoto snímku v kině nadšen. Nedávno jsem ho viděl znovu na HBO. Mé hodnocení asi bude ovlivněno tím, že jsem byl nucen se dívat na dabovanou verzi. Dabingzcela vymazává komediálnost Billa Murraye. Jestliže v originále Murray září, tak v dabované verzi pouze je a to sráží film tak minimálně o 50%. Dabing je zlo. Jinak si myslím, že nápad s opakujícím se dnem mohly být o něco využitější. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Egoistický Zákopčaník je tak dlouho lapen v časové smyčce, dokud se z něj nestane vnímavý člověk s pozměněným žebříčkem hodnot.. Dnes už dá se říct klasika romantické komedie s brilantním králem obličejové mimiky B.Murrayem, která je vystavěna na důvtipu a chytrém scénáři - především v situacích, kdy Phil už dobře ví, že čas je na jeho straně, přičemž celou dobu tušíte, že tu píseň, co se v ložnici každé ráno rozezní v 6:00, bude moci na konci věnovat ženě po své pravici.. Někde jsem četl, že pár měsíců po natáčení trpěl Murray nočními můrami, v kterých se objevoval svišť v kožené bundě zpívající na pódiu repertoár Cher. Možná to bylo proto, že ho během natáčení 2x kousnul. Ten svišť.. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (60)

  • Dne 2. února roku 1993 vyšlo slunce v Punxsutawney v Pensylvánii až v 7:25. Ve scéně, odehrávající se v 6 hodin ráno, tak měla být ještě tma. (Mr.Hudson)
  • Po odvysílání filmu se ozvalo několik tvůrců, jež se dušovali, že příběh o opakování se jednoho dne byl jejich nápad a byl jim ukraden. Jednalo se konkrétně o autora sci-fi Richarda Lupoffa a Kena Grimwooda. (Alfréda)
  • Natáčelo se od 16. března do 10. června 1992 v amerických státech Kalifornie a Illinois. (Varan)

Související novinky

Vince Vaughn v těle mladé dívky

Vince Vaughn v těle mladé dívky

31.08.2019

Čas od času se začne chystat film, který má tak bizarní námět, že jej zkrátka nelze ignorovat. Zatím nepojmenovaný snímek od studia Blumhouse je přesně tím případem. Film bude vyprávět příběh… (více)

Na Hromnice o pár projektilů více

Na Hromnice o pár projektilů více

03.06.2012

Joemu Carnahanovi se sice nepovedlo rozběhnout úspěšnou sérii s A-Teamem, ale letošním Mezi vlky dokázal, že jako filmař má co říct a ví, jak to říct. Naposledy jsme o něm psali v souvislosti s… (více)

Reklama

Reklama