Reklama

Reklama

Božena

(seriál)
TV spot 2
Česko, 2021, 5 h 51 min (Minutáž: 82–94 min)

Hrají:

Aňa Geislerová, Jan Hájek, Anna Kameníková, Kryštof Hádek, Martin Myšička, Václav Matějovský, Viktor Zavadil, Ondřej Kavan, Lucie Žáčková, Vladimír Javorský (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Kdo je první, má to nejtěžší. Zvlášť je-li ženou v polovině 19. století. Skutečný příběh první české spisovatelky ve čtyřech televizních filmech. Sedmnáctiletá Bára je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec. Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 2

Recenze (191)

Faustka 

všechny recenze uživatele

Pravda nebývá vždy příjemná! Seriál Božena je hlavně lidský. Je o ženě.. jejích snech, bojovnosti, dychtivosti i možných poklescích (dáli se touha po životním naplnění takto nazvat). Není to jen o slavném jménu patřícím do českých čítanek. Díky tomu jsem získala i jiný pohled na tuto spisovatelku a silnou motivaci k tomu, že se chci opět ponořit do jejích knih. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Původně jsem se chystal Boženu si nahrát a uchovat. Božena Němcová není jen tak někdo. Bohužel se záhy ukázalo, že jen tak někdo jsou autorky seriálu. Když si člověk odmyslí, zvědavost na to, jak to s Boženou Němcocou vlastně bylo, anebo mohlo být, zůstane poměrně nudné rodinné drama, které po shlédnutí právem upadne v zapomnění. Laťku poněkud pozvedl poslední díl. Nejzajímavější zůstává postava Josefa Němce, což nepochybně nebyl záměr, ale prostě to tak vyšlo. Taky vás místy popouzela hudba? ()

Reklama

Dadel 

všechny recenze uživatele

Asi jako všichni jsem znal Boženu Němcovou jen ze školních lavic a měl jsem ji zafixovanou jen jako nudnou bábu píšící nudné knihy. A ona to byla přitom velmi zajímavá osobnost, která předběhla dobu o 100 let a neměla to v tehdejší společnosti lehké. Dokonce jsem si o ní začal něco číst na internetu a porovnávat to se seriálem, a jistě nejsem sám, seriál značně přispěl k popularizaci Němcové obecně. Už jen za to patří tvůrcům dík, seriál je navíc slušně natočený a s každým dílem lepší. A ne, její knihy číst nezačnu, ty považuju za nudné pořád. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Jsem neskutečně překvapená českou kinematografií, že dokázala něco takového natočit. Boženu Němcovou považuji za jednu z našich nejlepších spisovatelů a vidět její život takto skvěle zpracovaný mi úplně vyrazilo dech. Svojí úlohu zvládla skvěle Anna Kameníková jako mladší verze Boženy, tak Aňa Geislerová jako starší verze. Opravdu se mi to neskutečně líbilo a doufám, že takových seriálů nebo filmů natočíme víc! ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Minisérie Božena není vyloženým průšvihem. Má mnoho pozitivních aspektů, jeho vizuální stránka není úplně bídná, herci se snaží a seriál obsahuje mnoho výborných momentů. Bohužel ale zároveň mnoha pasážím života Boženy Němcové věnuje příliš moc a druhým zase až příliš málo. Nepodařilo se mu úplně prodat důležitost této spisovatelky a bere příliš velký důraz na její milostný život. Nebylo by v tom vlastně nic špatného, v závěru ale chybí snaha o to opodstatnění toho, co udělalo Boženu Němcovou tím velkým lokálním literárním jménem. A ani ta snaha představit Boženu Němcovou ve světle silných a nezávislých žen seriálu jednoduše nevyšla. Minisérie Lenky Wimmerové tak vstoupí do historie jako minisérie s promarněným potenciálem, přičemž je její celkový detailní rozbor i dost možná zajímavější než kompletní minisérie. A už to dokazuje, že je něco v jistém ohledu špatně. Pořád ale platí, že jde jen o důstojný průměr než o vyložené peklo...... ()

Galerie (127)

Zajímavosti (16)

  • Když v čase 17:20 policejní úředník zakládá spis na Josefa Němce (Jan Hájek) a zapisuje jeho jméno a povolání na kartu, napíše tam německé slovo „komisař“ pouze s jedním „s“. Správně se ale píše „Kommissar“. (Pimburger)
  • Štáb měl během natáčení zázemí v prostorách Střední odborné školy a Středního odborného učiliště SČMSD. [Zdroj: zatecky.denik.cz] (SONY_)
  • Premiéru prvního dílu sledovalo téměř 1,57 milionu diváků, druhý díl zvýšil sledovanost na 1,68 milionu diváků a třetí díl zhlédlo 1,59 milionu diváků starších 15 let, čímž seriál hravě předčil veškeré konkurenční stanice a všechny tři díly byly nejsledovanějšími pořady v hlavním vysílacím čase i celého dne. Čtvrtý a poslední díl sledovalo 1,71 mil. diváků starších 15 let. (rublik05)

Reklama

Reklama