Reklama

Reklama

Teče tudy řeka

  • USA A River Runs Through It (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Dokonalý okamžik netrvá věčně, ale zůstává v našich vzpomínkách. Příběh dvou rozdílných bratrů, které pojí vášeň pro rybaření... Říká se, že v Montaně jsou jen tři místa, kam se chodí včas. Na mši, do práce a na ryby. Tohle rčení přesně odpovídá příběhu rodiny reverenda Macleana, která žije v malebném horském městečku na soutoku tří řek. Osobitý presbyteriánský reverend učil od mládí své syny vnímat magickou krásu divoké přírody a lásce k rybolovu. Rybaření zůstává jejich jedinou společnou vášni i v dospělosti. Zatímco starší Norman začal studovat vysokou školu, mladší Paul si užívá života plnými doušky. Pohybuje se však v nebezpečném prostředí a jeho tajemství ho nakonec dostihne. Život těch, které bychom měli znát nejlépe, nám totiž uniká nejvíce... Poutavý melodramatický snímek Teče tudy řeka představuje třetí režijní počin slavného herce Roberta Redforda. Předlohou scénáře byla stejnojmenná autobiografická novela Normana Macleana, v níž se autor vrací do doby svého dětství a dospívání v prostředí montanské přírody. Ve své nejslavnější roli se zde představil Craig Sheffer, který ztvárnil postavu dokonalého Normana. Jeho nespoutaného bratra Paula ztělesnil hvězdný Brad Pitt. Snímek vyniká úžasnými scenériemi horské Montany, za což kameraman Philippe Rousselot po zásluze vyznamenán Oscarem za nejlepší kameru. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (163)

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Je celkem jasné, že se tady schyluje k tragédii, visí od začátku ve vzduchu, ač je dětství obou bratrů vylíčeno idylicky, zbývá jen vyčkat, zda bude hrát prim jakýsi kainovsko-ábelský komplex, rivalita v lásce, nebo prostě jen fakt, že neposluchy špatně končí... Roztomilost dětských představitelů (sladký Joseph Gordon-Levitt ♥) padla dovršením dospělosti, přeceněním míry talentu a podceněním dobových účesů a pokrývek hlavy... Netýká se Brada Pitta ♥, tomu by na hlavě slušela i chcíplá kočka, naštěstí čas tvídových kšiltovek brzy pominul a klobouky Craigu Shefferovi opticky ubraly půl metru hlavy, škoda jen, že exteriéry, kdy nechával na hlavě, nebyly frekventovanější... Díky krásné přírodě, s láskou popsaném vztahu k rodnému kraji, rodinné soudržnosti a Normanovým slovům směrem k osobnosti svého bratra: "V té chvíli jsem věděl naprosto jasně, že jsem byl svědkem dokonalosti... můj bratr stál před námi na břehu řeky, jakoby se ani nedotýkal země - svobodný a nezávislý, jako umělecké dílo, ale já jsem si právě tak jasně uvědomoval, že život není umělecké dílo a že tento okamžik nebude mít dlouhé trvání..."... nu a samozřejmě i díky mé slabosti pro Brada, který hned na začátku kariéry přesvědčil, že minout herectví by byla velká chyba a nejen pro něj samotného, uděluji tomuto, z průměru nijak zvlášť nevybočujícímu snímku... až tři hvězdy. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Tak jsme se s bratrem naučili nahazovat po presbitariánsku." A já jsem se dozvěděl, že v Montaně se nechodí pozdě do práce, do kostela a na ryby. To se může hodit. A taky tam teče řeka, docela svižně dovádí mezi kameny a je taková "živá", což se o tom snímku moc říct nedá. Je spíše pomalý, melancholický a snad bych si dovolil tvrdit, že i nudný, kdyby ho nedoprovázel veselý škleb toho, který nechtěl opustit ryby, které ještě nechytil. Ten byl trochu jako ta řeka, ale kromě něj a přírody už mě pobavila jen dvojice spálených zad. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Rybárskej komunite film možno niečo povie, ale ja k tomu vzťah nemám. Takže mi je jedno, či ide na ryby Pitt alebo Redford, prípadne jeden pri tom režíruje druhého so záplavou patetických rečičiek. Udalosti dvojhodinového filmu sú kompletne zhrnuté v osemriadkovom obsahu a tak je film už len stratou času. Pozerateľná bola len úvodná časť s pár akčnými scénami a splavom vodopádu. Zdá sa mi, že Redford hral v oveľa lepších filmoch, ako sám režíruje. ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Krásný malý poetický film s excelentním mladým Pittem a Craigem Schefferem, který hraje jako budoucí velká hvězda, ze které nebylo vůbec nic.  Naprosto chápu, že film někomu nesedne. Objektivně se tu stane jen pár momentů, ale o jejich nezapomenutelnou právě film je. Myslím, že před pár lety bych to hrozně vyhejtil. 8/10 ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Komorní drama zasazené do nádherné krajiny Montany. Výborná kamera. Herecké výkony nadprůměrné, dokonce i u Pitta, kterého jinak nemusím. Drama dvou rozdílných bratrů a jejich otce, kteří mají společné jen muškaření. Přes veškerou rozdílnost spolu všichni vycházejí harmonicky. Obrazová alegorie, která nenudí i když akce a zvraty chybějí. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (9)

  • William Hurt si chcel zahrať postavu Paula Macleana, a tak sa raz vybral na ryby s Normanom Macleanom. Keď sa Hurt spýtal, či chytá ryby dosť dobre na to, aby mohol hrať jeho brata, Maclean odpovedal: "No, Bill, si celkom dobrý rybár, ale nie dosť dobrý na to, aby si bol mojím bratom." (Arsenal83)
  • Žádný z herců před natáčením nikdy tímto způsobem nechytal ryby. (Tygrys)

Reklama

Reklama