Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Emma Woodhouseová (Anya Taylor-Joy) je hezká, chytrá, bohatá a na svou dobu notně emancipovaná. Navíc disponuje velmi zvláštním talentem, schopností svádět dohromady jedince opačného pohlaví a dopravovat je až před oltář. Tedy alespoň si to o sobě začne myslet, když několika mistrovskými tahy provdá svou vychovatelku za bohatého vdovce. Jejím dalším projektem se stane plánované spojení mladičké a naivní Harriet s místním farářem. Přestože Emmin otec (Bill Nighy) ji varuje, aby si nezahrávala, a její přítel z dětství George Knightley se jí snaží vysvětlit, že lásce se poručit nedá, dohazovačka Emma tlačí Harriet do sňatku s knězem silou umanutého Amora. Vše bohužel skončí nezdarem, katastrofou a spoustou prolitých slz, citovým uragánem, v jehož epicentru se ocitne právě Emma, které nezdar rozmetá všechny životní jistoty. Až potom pochopí, že toho pravého si každý musí najít sám a že to hledání paradoxně nemusí být až tak těžké, protože někdy ho můžete mít celý život přímo před očima. Jen nesmíte být slepí. (Cinemart)

(více)

Videa (8)

Trailer 3

Recenze (133)

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Emma s tečkou... toto se mi nepíše lehce, každopádně asi takto: Američanka Anya Taylor-Joy byla opravdu nejlepší možná volba pro roli krásné a jemné (a britské!) Emmy? Pokud ano, svět je opravdu v pr..ekérní situaci. Harriet Smith je druhá chodící katastrofa a Miranda Hart nezúročila charakter slečny Batesové ani z poloviny. Pan Knightley, muž, u kterého jsme ve všech předchozích verzích poznali jeho pravé emoce až v závěru, má bohužel v tomto scénáři chovat se jako de... dedostatečně dospělý jedinec, omluvte mou rýmu. Novátorský přístup k původní látce má tady znamenat to, že postavy zhrubly a říkají věci, které se tehdy neříkaly (viz Harriet, vyčítající Emmě, že jen kvůli ní odmítla Roberta Martina + podezřívající, že chce Emma p. Knightleyho pro sebe; Emma lamentující nad nabídkou p. Knightleyho kvůli Harriet; Emma vysvětlující Robertovi Martinovi, že mu způsobila bolest...), tohle zkrátka NE. Na georgiánské době je právě přitažlivé to, že lidé samozřejmě cítili a prožívali, ale z úst už jim pak vycházely cenzurované větné celky, protože... tak to bylo správné a kdyby řekli to, co měli na mysli, nemohli by se ani na sebe podívat do zrcadla. Byli už zkrátka takoví, Jane Austen o tom napsala vtipný příběh, který patří mezi moje nejoblíbenější a mě mrzí, že musím takovému paskvilu dát jen 2 hvězdy: jednu za bohatou výpravu a všechny ty serepetičky a druhou za paní Eltonovou, která jediná byla postavou na svém místě, bravurně ztvárněnou Tanyou Reynolds. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem již dříve viděl x-krát Praštěnou holku od Amy Heckerling (jedno z mých guilty pleasures), která volně adaptuje Emmu od Jane Austen, tak jsem byl jistým způsobem obeznámen s dějem a tušil/věděl jsem, jak to dopadne. Tento fakt však nebyl vůbec na škodu, protože v tomto případě jde přece jen o přímou adaptaci. Opravdu mě bavil hravý styl vyprávění a všemi barvami laděná výprava a kostýmy. S hereckým obsazením jsem byl vesměs spokojen - Emma nabízí množství rozličných postav - emancipovanou Emmu, jejího hypochondrického otce, nesmělou Harriet, "darcyovského" Knightleyho, ukecanou paní Batesovou či vysmátého kněze Eltona. Příběh pěkně utíká, a i když to v závěru zavání červenou knihovnou, tak to i přesto neurazí díky všudypřítomné úsměvné atmosféře. Slabší čtyři hvězdičky! P.S. Ty pánské límce byly šílené! ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ako priaznivec filmových adaptácií románov Jane Austen, pričom tie sa mi čítať nechce, som dostal presne to, čo som očakával. Teda skôr som možno očakával nejakú implicitnú modernizáciu, ale toto je Emma a Austen presne tak, ako podľa mňa má vyzerať. Prehliadka kostýmov, prvotriedni herci, kvalitné dialógy a samozrejme happy end a pred ním množstvo peripetií. Bál som sa, že mi Anya v hlavnej úlohe nesadne, podľa fotogalérie ma nepresvedčila, ale akonáhle sa hýbe, rozpráva a predvádza gestá, stáva sa z nej Emma. ()

Sammya 

všechny recenze uživatele

Jsem zarytá fanynka Jane Austen a Emma je jeden z mých nejoblíbenějších románů. Mám moc ráda film s Gwyneth a miluju minisérii s Romolou. Na tento film jsem se těšila, co ho oznámili, ale po trailerech jsem byla přesdvěčena, že se mi nebude líbit, zvlášť když jsem se dozvěděla nějaké další věci. Jaké bylo mé překvapení, když jsem celý film sledovala nadšená a s takovou tou typickou šťastnou náladou, kterou z adaptací Austenovek mívám. Už jsem se na film stihla podívat dvakrát a zbožňuju soundtrack (tedy většinu - ty náboženské chorály ne). Přišlo mi to roztomilé, barevné, vtipné, kouzelné, emocionální. Ano, má to své mouchy. Herečka pro Emmu není ideálně vybraná, ale Knightley si mě totálně získal. Škoda, že další postavy kromě Harriet nedostaly tolik prostoru a někdy byly jejich charaktery i zkreslené, ale to mi nevadilo. Přidané nebo chybějící scény mi kupodivu nevadily, důležité je pro mě, že mám z filmu dobrou náladu a to se stalo. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Nebol som ja cieľovka tohto počinu. Romantická, kostýmová, typicky anglicky suchá vzťahová telenovela, kde len sledujete, kto ským, kto koho by chcel a kto sa o koho snaží. Anyu mám rád, tie jej očičká by za toto mali dostať aspoň glóbus. Skutočne je to dobre zahraté, len dlhé a mňa to nejak extrémne neoslovilo. 2 z 5 ()

Galerie (49)

Zajímavosti (6)

  • Všechna zpívaná vystoupení ve filmu jsou skutečná a účinkujícími byli opravdu herci. (TaNya_)
  • Hartfield, dům, ve kterém žije Emma (Anya Taylor-Joy) se svým otcem panem Woodhousem (Bill Nighy), je ve skutečnosti Firle Place v oblasti národního parku South Downs v anglickém Sussexu. (J.F.B.)
  • Název filmu má nezvykle na konci tečku. Podle režiséra to má symbolizovat, že se jedná o „dobový“ kousek, který je zasazen do své éry. (TaNya_)

Související novinky

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

24.04.2021

Polská filmová akademie zveřejnila kompletní seznam nominací pro Polské filmové ceny - Orly v rámci jejich 31. ročníku. Akademici letos vybírali ze seznamu celkem 130 děl, z čehož bylo 31… (více)

Reklama

Reklama