Reklama

Reklama

Misery nechce zemřít

  • USA Misery (více)
Trailer

Po autonehodě zachrání zraněnému spisovateli život jeho velká obdivovatelka. Z nadšené čtenářky a pečovatelky se však zakrátko stává brutální tyran a věznitel... (TV Prima)

Videa (1)

Trailer

Recenze (710)

castor 

všechny recenze uživatele

Rob Reiner vždycky prokazoval širší škálu filmových zájmů, dokonale se trefil i s dramatem Misery nechce zemřít. Netřeba představovat krutý příběh nedobrovolného pacienta, který je slavným spisovatelem a v zasněženém vraku auta ho najde nejoddanější čtenářka, bývalá ošetřovatelka a hlavně zapálená dodržovatelka zvláštních metod. A hned první výstup Annie v podobě kritiky k právě dopsané knize dává tušit, že s touhle dámou nebude něco tak úplně v pořádku. Labilní fanynka Kathy Bates je naprosto skvělá, jednou dokonale klidná, podruhé s děsivými záchvaty vzteku, Oscar v jejích „laskavých“ rukou je absolutně zasloužený. Navíc, kdo nemá šanci dostat se k originálu, je tahle slepice ještě trefně umocněná dabingem výborné Nadi Konvalinkové. Rozhodně bych ale nerad zapomněl na rovněž úžasný výkon Jamese Caana. Reiner představuje dva dokonalé protiklady: on světák, úspěšný a zhýčkaný intelektuál, ona křupanská samotářka, která na svých nemocničních štacích jen nenaklepávala pacientům peřiny. Právě na kontrastu těchhle dvou odlišných charakterů Stephen King a pak filmaři budují neuvěřitelné napětí. Jejich vzájemné konfrontace, když se do rukou rovnou nebere injekční stříkačka, kladivo zabořující se do nohy těsně nad kotníkem nebo psací stroj coby vražedný nástroj, jsou plné suchého sarkasmu a několika skvělých nápadů. V rámci žánru jeden z vrcholů 90. let. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Zfilmovat Kinga je vždy sázka do loterie! Tenktokrát jde o film velmi povedený, o což se zasloužila dvojice hlavních představitelů. Kathy Batesová stupňuje svůj sadismus odměřovaný na lékárnických vážkách až k nevydržení. Respektive až k výbuchu čiré hrůzy, jaké je žena schopna. Zdánlivě banální příběh se postupně zvrhne v souboj na život a na smrt. A pokud by se vám zdálo, že fanynka číslo jedna je neúměrně krutá, pak doporučuji přečíst knižní předlohu. V ní se bývalá ošetřovatelka s panem spisovatelem vůbec, ale vůbec nemaže....jak zřejmě usoudili filmaři, to by nejspíš leckterý divák nevydýchal! Naprosto zasloužený Oscar, paní Batesová! ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Misery nechce zomrieť pokladám za jeden z najvydarenejších, najnapínavejších a najnervydrásajúcejších trilerov 90-tych rokov 20.storočia. Čo sa týka porovnávania kniha/film, film je o čosi miernejší (napriek tomu je to poriadny nervák a miestami totálne psycho, pri ktorom radšej odvraciam zrak). Napríklad knižné šokujúce useknutie spisovateľových nôh sa vo filme zmenilo „len“ na polámanie, ale v priamom zábere a triky sú v tej chvíli presvedčivo desivé. Toto dielo je nakrútené a nastrihané tak napínavo, že sa možno spotíte rovnako, ako Paul. Režisér Reiner vynikajúco pracuje s čoraz vypätejšími okamihmi. Keď si myslíte, že horšie to už byť nemôže, zistíte, že môže. Film sa vraj nakrúcal chronologicky (čo nie je bežná vec). Ak je to pravda, je to na ňom (v dobrom) vidieť. Svoje robí aj výprava strmých zasnežených hôr Severnej Ameriky a malej chalúpky uprostred nich. Atmosfére pomáha tiež hudba Marca Shaimana, kamera Barryho Sonnenfelda. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Mrazivých thrillerov s labilnými, psychopatickými a najmä schizofrenickými maniakmi je na takejto vysokej úrovni pomerne málo a preto som sa tešil, keď niečo podobné predvedie aj žena. Oscarové ocenenie bolo dostatočnou motiváciou, no nakoniec výkon Kathy Bates nebolo to rozhodujúce, čo podmienilo moju spokojnosť. Scenár bol za daných okolností (prostredie pár izieb v dome) dokonale vyžmýkaný. Občas trošku zbytočne ležérne, ale potom o to efektnejšie v závere. 80%. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Spisovatel je zachráněn a zároveň zajat svojí bláznivou největší fanynkou. Je to příjemně koukatelný film, ale hororu se mi v něm prakticky nedostalo, ani napětí ani nějaké pořádné atmosféry potažmo vypsychovanosti. Kathy Bates je dobrá, ale příliš milá, a když už dostane záchvat vzteku, mám problém se jím nechat unést. Tak to pro mě bude solidní Kingovka, která ale měla na víc. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (53)

  • Keď Kathy Bates prevzala svojho Oscara za túto rolu a predniesla svoj prejav, vtipne poznamenala: "Chcela by som poďakovať Jimmymu Caanovi a verejne sa mu ospravedlniť za členky." (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel herec James Caan

Zemřel herec James Caan

07.07.2022

Z amerického Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve středu večer opustil filmový svět americký herec James Caan, jehož si diváci mohou vybavit ze snímků jako Příliš… (více)

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Reklama

Reklama