Reklama

Reklama

Princezna Nevěsta

  • USA The Princess Bride (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hrdinové bez bázně a hany, chrabří piráti, všemocní kouzelníci, démoničtí zlouni a princezna čekající na záchranu – prostě pohádka, jak má být, jen tentokrát trochu lépe a s nadhledem... Žila, byla překrásná dívka jménem Pomněnka, která vyrůstala na statku. Tam také pracoval mladý čeledín Westley a jak už to tak bývá, postupně oba zjistili, že je k sobě něco pojí. Přísahali si věčnou lásku, ale aby mohli být svoji, odešel Westley do světa vydělat si peníze. Jenže loď, na které se plavil, přepadl Strašný pirát Roberts, jenž jak známo nebere zajatce. Truchlící Pomněnka padla do oka rozmarnému princi Humperdinckovi a ten oznámil, že si ji vezme za ženu. Ale než dojde ke svatbě, odehraje se sousta věcí, počínaje únosem princezny a konče znovuzrozením Westleyho. A to nemluvě o nezměrných dobrodružstvích, která naši hrdinové cestou za láskou a svobodou budou muset podstoupit, a setkáních s roztodivnými postavami jako jsou veršující obr Fezik, strůjce zázraků Divotvorný Max a především mistrovský šermíř Inigo Montoya. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (426)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Mužom v maskách nedôverujem..." Táto rozprávka sa dlho váľala v šuplíku u mojej svokry až som si povedal, že nastal čas. Vykuklo z toho príjemné prekvapenie s výborným príbehom a je trochu škoda, že tunajšie televízie sa tvária akoby to nikdy nevzniklo. Sympatická a mladučká Robin Wright tu hrá ešte v úplných začiatkoch, ale už vtedy pôsobila presvedčivo. Rozprávka má mnoho dobrých postáv, vrátane rozprávača z detskej izby, fakt ten nápad previazať dej so súčasnosťou je dobre zvládnutý aj keď podobný postup tu už bol napr. v Nekonečnom príbehu. Asi najzaujímavejšie pôsobí postava "obra", v ktorého prípade nejde o žiaden trik ako sa môžte dočítať v zaujímavostiach. Celkovo výborná vec, ktorú by normálna televízia odvysielala kľudne i vo večernom čase , ale nie! ..., my tu predsa máme Z. Trošku a jeho blbosti, alebo dookola opakované klasiky Mrázik a Tri oriešky...Nič proti nim, ale dajme šancu aj iným. 80%. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: William Goldman .. Život je utrpení, Výsosti. Každý, kdo říká něco jiného, chce jen něco prodat. Stařík s knihou v ruce v úvodu slíbí mnohé. Mnohé z toho také dostaneme, to mi věřte! Kouzelnou Robin Wright netřeba vyzdvihovat, spíše bych vypíchnul Wallace Shawna, který ovládl každou svoji scénu. Princess Bride je opravdu hezká pohádka o velké lásce a cestě k jejímu naplnění, přes mnoho překážek. Obsahově je to celé v klasickém střihu, ale zejména dodaný humor je skutečně inteligentní ba místy odzbrojující. Osvěžující je i zvolené vyprávění, které scénárista zabalil do čtení vlastní knihy dědečkem chlapci, který tráví nemoc vysedáváním u televize(-ních her). Tento nenucený apel k návratu ke knihám má v dnešní době ještě daleko větší význam, než tehdy. 85%. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tohle byla fakt vyborna pohadka, prislo mi to jak hranej Shrek. I kdyz je dej vcelku jednoduchej a kulisy pusobi obcas docela levne, presto mi to nevadilo a fakt dobre jsem se bavil. Do toho vseho naprosto genialni (vetsinou hodne vtipny) dialogy, velmi slusny souboje, skvela hudba, ktere by ale mohlo byt vic, vypravec Peter Falk a vynikajici hlavni dvojice v podani Caryho Elwese a Robin Wright Penn, ty byli fakt skvely. A z vedlejsich postav se mi nejvic libil Mandy Patinkin. I kdyz film na par mistech krapet ztraci tempo, presto jsem se vyborne bavil. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $16miliónovTržby USA $30,857,814Tržby Celosvetovo $-║ Príbehovo nič nové, aspoň nič čo by mohlo zaujať a povzniesť príbeh do nejakého strhujúceho dobrodružstva, čo by ste chceli zažívať stále a teda opakovane sa k filmu potom aj vrátiť. Jedine čo vyčnieva z priemeru su svižné šermiarske súboje, ináč nič viac tak nepoteší aby bola skutočná spokojnosť, aj keď herci sa snažia svoje úlohy celkom pútavo hrať, moc to nepomáha lebo príbeh je až moc priamočiary, bez čo i len lepšieho náznaku silnejšej scénky. Dosť ma prekvapuje umiestnenie tohto filmu na imdb.com kde je k 20.10.2008 na 165.mieste, čo je na priemernú rozprávku fakt dosť sila, napríklad taká Legenda či Willov z toho obdobia je omnoho kvalitnejšia. /60%/ ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Americká pohádka... docela kuriózní záležitost sama o sobě. Tak či tak si dokážu představit, že kdybych viděl Princeznu patnáct let zpátky, byl by to film mého dětství... Takhle se sice ohlédnu, smeknu klobouk před velice svěžím humorem, který prosvítá jinak nijak zvlášť fantastickým (v obou smyslech slova) příběhem a propůjčuje mu punc výjimečnosti, krásnou Robin a charismatickými pány Elwesem a Patinkinem, ale nemůžu než nepřipomenout, že novější, žánrově podobné filmy (Stardust, Big Fish) si mé srdce získali víc. 60% ()

Galerie (71)

Zajímavosti (31)

  • Celosvětová premiéra proběhla 18. září 1987 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)
  • Je celkem úsměvné, že Fezzik (André René Roussimoff) v pohádce léčí Iniga (Mandy Patinkin) z opilosti, při pomyšlení, že André René Roussimoff byl světovým rekordmanem v pití alkoholu, během 6 hodin dokázal vypít 119 lahví piva o obsahu 12 uncí, což činí přibližně přes 42 litrů. (Nick321)
  • Ve filmu jsou zmíněny dvě vzájemně znepřátelené země – Florin a Guilder. Názvy obou zemí jsou ve skutečnosti tentýž název pro nizozemskou měnu používanou od roku 1434 až do roku 2002, kdy byla nahrazena eurem. (Nick321)

Reklama

Reklama