Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Harry a Sally se seznámili při cestě autem do New Yorku, když ukončili svá studia na univerzitě. Oba od počátku spojuje cosi nevyřčeného, přesto mezi nimi v tuto chvíli nevzniká žádný vztah. Po nějaké době se znovu a znovu potkávají a mají pocit, že se stále více znají. Poněkud ztřeštěnému Harrymu se prostořeká a temperamentní Sally stále více líbí, zatímco ona k podobnému názoru přichází postupně. Jejich osudy mezi tím „na čas“ překříží důležitější setkání… S lehkostí namíchaný divácký příběh, s vtipem, nadsázkou, lehkým nádechem hořkosti a dobře odpozorovaných životních situaci natočil v roce 1989 režisér Rob Reiner. Postavu Harryho s neobyčejnou přirozeností a šarmem hraje Billy Crystal, představitelkou Sally se stala Meg Ryanová. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (357)

Eddard 

všechny recenze uživatele

Ano, možná nejlepší a nejvzorovější z nepříliš urozeného rodu romantických komedií. Hodně ohrožený druh mezi filmy vůbec, jelikož funguje jako perfektně namazaný stroj od úplného začátku do úplného konce. Zdánlivě nepříliš atraktivního, ale zatraceně vtipného a charizmatického Billa Crystala ještě o něco překonává půvabná, milá a vůbec neuvěřitelně příjemně vystupující Meg Ryan, které byl tenhle film (a žánr vůbec) prostě souzen - a přebírá tak v mých očích pomyslné žánrové žezlo z ručky princezny Anny, Audrey Hepburnové. Nenucená atmosféra se opírá taky o jazzově laděný soundtrack. Co chcete víc? Nezapomenutelné dialogy (zj. ten o tom, že muži a ženy nemohou být přátelé) a neuvěřitelné scény (zj. ta s hraným orgasmem v restauraci), které budete moc popisovat a citovat přátelům? Máte je mít... Jen ty intermezza s příběhy dlouholetých lásek mě tam trochu rušili a malinko vždycky spoilerují konec... ale to je zanedbatelná maličkost. 90% ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Toto je presne ten štýl, ktorý ako divák nevyhľadávam. Veľa expresionistických konverzácií pri minimálnom "pohybe". Frázy a vtipy často mimo moje emočné pole a ten "nasilu" cynizmus, ktorý sa premení na sebareflexiu... To nie no, ale oceňujem, že práve tou výstavbou a budovaním poznania druhého človeka možno spraviť závery, či ten druhý je pre teba ten pravý napriek svojim nedostatkom. Bolo to v podstate príjemné pozeranie s výraznou dobovou atmosférou. ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

Konečně vím, kterým filmem si Meg Ryan otevřela cestu k dlouhé řadě romantických komedií. Pouze její krása bych však k dosažení špičky žánru nestačila. Tam film posouvá až skvěle napsaná postava Harryho. Ten ze sebe sype jedno vztahové moudro za druhým a každý divák s ním dříve či později musí začít souhlasit. Těžko najít pravdivější příběh, který zároveň tolik pobaví. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála kvalitních romantických komedií. Vtipná, svižná, nikterak sentimentální a především výtečně zrežirovaná. Dialogy jsou mistrně obratné a mnoho scén je nezapomenutelných (orgasmus v jídelně apod.) Crystal byl u mě vždy spíše trapně komediální blbeček, ovšem tato role mu sedla naprosto geniálně. Meg Ryan byla až na umělý pláč rovněž velice solidní. Konec byl tak nějak opět ukázka toho, jak to v životě nechodí, ale to se vzhledem k vývoji celého snímku dalo očekávat. Solidní odpočinková podívaná, která však nic objevného nepřináší, tudíž nevidím důvod proč dávat plný počet. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nepřeslazený kus, který je chytrý, spontánní a výtečně zahraný. A funguje i třeba v roce 2020. Křehká kráska Meg Ryan, která se posléze stala na řešení milostných krizí odbornicí, si tady ujasňuje své city k Billymu Crystalovi, a tak nějak za nás všechny řeší dlouhé roky propíranou otázku, zda muž a žena mohou být pouhými přáteli. Než na odpověď tihle dva přijdou, uteče hodně vody, ale stojí to za to. Jejich bouřlivé debaty přečkají její zasnoubení i jeho manželství, navzájem si dohazují partnery, konzultují vztahy, řeší nedorozumění, přitom se dávno milují. A to všechno s milou jízlivostí a sentimentem tak akorát. Nora Ephron se svým scénářem jednoznačně zabodovala. A Meg jde víc než umělý pláč zfixlovaný orgasmus v restauraci, který navždy platí za nezapomenutelnou scénu. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (43)

  • Scéna, ve které Jess (Bruno Kirby) a Marie (Carrie Fisher) leží vedle sebe v posteli, ale každý zároveň ze svého telefonu volá svému příteli z titulního páru (Jess Harrymu, Marie Sally), se musela točit jednašedesátkrát a zabírala se tři různá místa najednou. „Telefony jsou na sebe napojené, možná jste si všimli, že v té scéně nejsou žádné střihy. Když někdo udělá chybu, celá čtyřstránková scéna se jede znovu. Na konci maji postupně jeden po druhém položit telefony, v jednom rytmu. Na asi 54. pokus jsme si říkali: ‚To je perfektní, teď dokonale zavěsili telefony. A pak Bruno zkazil svou poslední repliku,‘“ vzpomněl na dlouhý proces režisér Rob Reiner. (DavePave)
  • Scéna s orgasmem se točila v Katz's Deli, restauraci na E. Houston Street v New Yorku. Na stole u kterého se scéna odehrála je nyní cedule s nápisem: „Gratulujeme! Sedíte na místě Harryho a Sally.“ (HellFire)
  • Role Sally byla nabídnuta Molly Ringwald, která ji musela odmítnout. Zahrála si ji však roku 2004 v divadelní hře v Londýně. (HellFire)

Související novinky

Zemřela Carrie Fisher, hvězda Star Wars

Zemřela Carrie Fisher, hvězda Star Wars

28.12.2016

Řada lidí dnes vyšla z promítání Rogue One a zjistila, že rodina z předaleké galaxie přišla o jednoho ze svých stěžejních členů. V 60 letech nás totiž opustila Carrie Fisher, představitelka princezny… (více)

Kuchařka na plátně

Kuchařka na plátně

04.05.2006

Jedna z mála žen za kamerou, které se povedlo získat si respekt v Hollywoodu, natočí životopisný film o famózní kuchařce Julii Powellové podle její autobiografie. Režisérka a scénáristka Nora Ephron,… (více)

Reklama

Reklama