Reklama

Reklama

Raya a drak

  • USA Raya and the Last Dragon (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Kdysi dávno ve fantazijním světě Kumandry žili lidé a draci v harmonii. Kdykoliv pak zlověstné nestvůry nazývané Druuni ohrožovaly zemi, draci se pro záchranu svých lidských přátel obětovali. Nyní, o 500 let později, jsou tato monstra zpět a osamělá válečnice Raya, se vydává na dlouhou a nebezpečnou cestu, aby vystopovala posledního draka a hrozivé Druuny zastavila jednou provždy. Během své cesty však zjistí, že k záchraně světa nebude zapotřebí jen dračího kouzla, ale především i důvěry. (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (289)

Lischai 

všechny recenze uživatele

Po příběhové rovině je to jednoduchá moralitka, které do vás téma důvěry cpe horem spodem, a jinak jede klasickou strukturu s povinnými zvraty. Trochu otravné jsou momenty, kdy se film snaží byt mladě cool a vyznívá to spíš cringe ("I'm such a dragon nerd!" ughhh) a taky drak s dikcí postavy z The Wire mě nějak neoslovil. Ale jinak to má to i pár autenticky vtipných nebo dojemných momentů. Za mě tedy 3-4*. ()

David.Darco 

všechny recenze uživatele

Raya mala na mňa ako diváka dvojaký účinok. Na jednej strane mi pripomenula, ako veľmi mám rád animáky, na strane druhej mi ukázala, že aj v rámci tých, sa môj vkus mení, a teda najmä sa mení postupne môj vek. Za to apokalyptické ladenie a teda istý temný tón (ktorý na môj vkus sem tam kazil rádoby vtipný drak) prižmúrim očko a hodím aj 4tú. Pixarovky sú stále niekde úplne inde a čím som starší, tým jasnejšie mi to je. ()

Reklama

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

No nic, tentokrát spíše zklamání. A to jsem se po upoutávkách dost těšil. Očekával jsem nějakou další kouzelnou, exotickou, hřejivou a snad i trošku temnější, resp. dospělejší pohádku o záchraně rozbitého světa. Něco na způsob Moany v kombinaci s legendárním dobrodružstvím Aanga a asi i se špetkou Jak vycvičit draka. Možná jsem si to zkazil přehnanými očekáváními sám. No jedno se tvůrcům musí uznat, odvedli ve ztížených podmínkách pandemie, kdy pracovali odděleně online ze svých domovů rozhodně kus práce (jak na to poukazuje i oddíl v závěrečných titulcích. Ne, nemyslím ten o produkčních miminech, v této oblasti možná pandemie naopak pomohla :). Animace je prvotřídní, scenérie jsou čarokrásné a pohyb i mimika postav je dynamická a v rámci zvoleného stylu realistická. Jenže kromě exotiky zasazení a krásné animace jsem už nic jiného nedostal. Tedy dostal, ale v podobě polotovaru. Nedovařeného jídla. Spotřebního konzumu bez srdce i když se o to pokusili. A abych nelhal, těsně před závěrem to nějaké emoce i pocity nakonec vyvolat dokázalo. Problém ale je, že cesta k tomu nebyla vůbec dotažená, dostatečně promyšlená a vybudovaná. Celá myšlenka spojování a opravy rozbitého světa v analogii k rozbitým vztahům možná na papíře vyzněla krásně (a snad tvůrci při tvorbě příběhu mysleli i na stav našeho světa a kam se řítíme, což určitě kvituji), ale nedostala jednoduše dostatek prostoru. Místo toho zde došlo k tomu, čeho se vždy zejména u animovaných filmů (ale i jinde) bojím. K zaměření se na dětského diváka. K příklonu k bezduché, až infantilní atrakci. Horské dráze. Kolotoči akčních, hyperaktivních scén. Což o to, animačně to je super, ze začátku to baví, má to zajímavé a u západních filmů netradiční nápady, kameru a střih, ale rychle se mi to přejedlo. A pak jsem se už jen nudil, protože děj byl prakticky čtyřikrát nebo pětkrát to stejné dokola. Asi takhle nějak vypadá ztělesnění rčení "forma vítězí nad obsahem". Anglický dabing parádní včetně jisté herečky se zastřeným hlasem, která některým lidem leze na nervy :)  6/10 ()

Jeoffrey 

všechny recenze uživatele

Raya je od Myšáka vlastně jen další sázka na jistotu. Animace je nádherná, hudba výborně pasuje, zasazení je kouzelné (obzvlášť pro milovníka východní kultury), postavy mi byly sympatické ale příběh - ten je tak základní, tuctový, s očekávanými zvraty... Vážně nebyla jediná chvilka, kdy by mě něco překvapilo, vše jelo přesně podle toho, co jsem očekával. Napětí se nedostavilo, emoce jsem sice nějaké pocítil, ale nebyly tak silné, jak by bylo k nějakému nezapomenutelnému zážitku třeba. Zkrátka všechno se mi tu líbilo, až na ten obyčejný a dle mého nikterak originální příběh. Mohlo to být úžasné, poutavé, podmanivé, originální, ty ingredience pro to tam jsou, ale nakonec je to jen další sázka na jistotu. Potěší, ale nepřekvapí. 6,7/10 ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Klasický príbeh, ktorý čerpá s rôznych kultúr sa tu stretáva s nádherne spracovanou animáciou a dobrou hudbou. Veľké plus patrí práve animácii alebo už práve spomínanej hudbe, tradične spoľahlivého J.N Howarda, ktorý tu ako jediný ponúkne strhujúcejšiu dávku akcii, či emócii. Hudba totižto pekne bičuje film vpred, dobre funguje aj v emotívnych scénach, no to isté sa nedá povedať o postavách či príbehu, ktorý nedokážu strhnúť, tak ako napríklad Ľadové kráľovstvo, alebo zaujať ako v animáku Na vlásku. Tak či tak sa jedná o pekne natočenú rozprávku, ktorá zaujme spracovaním. Obľúbený soundtrack: Return. 70% - 3* ()

Galerie (40)

Zajímavosti (10)

  • Produkční tým se rozhodl cestovat po asijských zemích jako Laos, Kambodža, Thajsko, Vietnam, aby získali inspiraci a představu, jak by měla vypadat fiktivní země Kumandra a její kultura. (Kuzmik)
  • Jedná se o třetí animovaný film společnosti Disney, který je produkován v poměru stran 2.35:1. Další dva zmíněné snímky jsou Duše (2020) a Frčíme (2020). (Kuzmik)
  • Jedná se o vůbec první celovečerní film studia Disney, který vlivem pandemie covid-19 vznikal celý na dálku. Kompletní animace i natáčení dabingu probíhalo u tvůrců doma, takzvaně „homeoffice“. Na produkci filmu se tak podílelo více než 400 domácností. (Najlvin)

Související novinky

Black Widow a Cruella míří na Disney+

Black Widow a Cruella míří na Disney+

24.03.2021

Špatné zprávy pro kina, dobré zprávy pro nedočkavé diváky. Studio Disney čerstvě oznámilo, že vedle tradiční premiéry v kinech dorazí snímky Cruella a Black Widow rovněž ve stejný den i na… (více)

Reklama

Reklama