Reklama

Reklama

Špión, který přišel z chladu

  • Velká Británie The Spy Who Came In from the Cold (více)
Trailer

Špionážní drama, jehož děj se odehrává v období studené války, s mistrovským hereckým výkonem na Oscara nominovaného Richarda Burtona. Britský špion Alec Leamas jen smutně přihlíží zabití svého kolegy při jeho pokusu překonat hraniční přechod mezi berlínskými sektory. Potom se vrací na velitelství rozvědky v Londýně, odkud je na nějaký čas uklizen k podřadné úřednické práci. Únavně stereotypní činnost v knihovně probouzí v Leamasovi jeho sklony k alkoholismu. Vhodnou druhou šancí se proto zdá být další špionážní mise v komunistickém východním Německu. Nový úkol Leamas přijímá jako osobní mstu vysoce postavenému politickému činiteli Dieteru Mundtovi, s nímž má již z dřívější doby nevyřízené účty... Příběh vznikl na motivy stejnojmenné literární předlohy autora Johna le Carrého, do kvalitního scénáře jej převedla scenáristická dvojice Paul Dehn a Guy Trosper. Režiséru Martinu Rittovi se při natáčení podařilo nalézt chladnou až mrazivou atmosféru, velkou zásluhu na působivosti má brilantní černobílá kamera Oswalda Morrise. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (68)

LeoH 

všechny recenze uživatele

Pomalé tempo jsem si vychutnával, užíval si bezútěšnou atmosféru, elegantní kameru, nostalgický saxofonový soundtrack, úsporné herectví – nejenom Burtona, ale třeba i takového Cusacka, který mi svojí britskou čajíčkovou distinguovaností hrozně připomínal Gatissova Mycrofta Holmese – a nějakou dobu i zápletku a úvahy postav o nevděčném životě špionském. Ke konci, zhruba od nástupu Voskovcova až příliš snaživě mazaného právníka, už ale bylo těch řečí na mě moc, jak těch vysvětlovacích, kterými si film (zbytečně) pojišťuje, že se v něm divák neztratí, tak těch filosofujících (víceméně pořád na totéž téma). Potenciální čtvrtou hvězdičku pak u mě definitivně pohřbily „překvapivé“ zvraty v úplném závěru, které člověka s o půlstoletí delší diváckou zkušeností bohužel už tak nepřekvapí. ***1/2 ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Distingované, nedávající i pozornému divákovi nic zadarmo, chladné, do morku kostí ryze britské, s uvěřitelně zpracovaným světem (kontra)špionáže, kde se nepoužívají zbraně, ale operuje se čistě s (dez)informacemi... Ano, i kdybyste to snad nakrásně nevěděli předem, tak velmi záhy rozpoznáte, že se jedná o adaptaci jedné z le Carrého knih. Tentokrát jde o adaptaci třetí části ze série s Georgem Smileym (ten je zde čistě v "cameo" roli) a jedná se o objevení le Carrého pro filmová plátna v adaptaci, která předznamenala styl, kterým se veškeré zdařilé adaptace jeho děl vyznačují až do dnes. Z hnidopišských výtek snad jen povzdechnutí si nad nevyužitím němčiny v pasážích z východního Německa a k tomuto typu snímku až nevhodnou doslovností v závěrečné pasáži během jízdy autem. ()

Reklama

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Pardon, ale pripodobnovat knihu Johna le Carré k sestakovemu romanu ... ? Osobne jsem od nej cetl dost knih a muzu tvrdit, ze kvalita toho filmu spociva nejen v mistrovtvi Richarda Burtona, ale prave ve vysoke urovni predlohy. Romany Johna le Carre jsou prave takove, ze ikdyz se nejedna o zadnou krasnou literaturu, jejch kvalitou s k ni velmi blizi. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Famózní film. Dlouho po shlédnutí jsem nad různými výroky i dialogy ve filmu přemýšlel. Chlad a nesmlouvavost světa ve kterém se špioni pohybují jsou zde vykrasleny mistrovsky. Jen tak vás tento film nepustí:-) Opravdu parádní scénář i herecké výkony...tento špionážní film měl prostě všechno. I skvělý závěr. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Martin Ritt mi chybí v mé topce a Richarda Burtona bych v ní taky uvítal, čímž chci říct, že jsem se na Špióna velmi těšil. Netušil jsem ovšem, že dostanu nemilosrdnou porci nudy. Burton sice hraje výtečně, ale tím však veškeré zásadní klady končí. Z tohoto podprůměrného díla měl vzniknout raději krátkometrážní snímek, protože se to zde rozjede tak 15 min. před koncem. Režisér, kterého jsem poznal jako mistra přes vykreslování chrakterů postav, zde dle mého názoru plně nevyužil svých mimořádných schopností. Takhle zklamaný jsem dlouho nebyl. 40% ()

Galerie (65)

Zajímavosti (3)

  • Román „Špion, který přišel z chladu“ se stal v roce 1963 prvním bestsellerem slavného britského spisovatele Johna le Carrého a také jeho prvním dílem, které se dočkalo filmového zpracování. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Film se až na několik detailů velice doslovně drží děje knižní předlohy. Hlavními změnami jsou jméno hlavní postavy Liz Gold, která se ve filmu jmenuje Nan Perry (Claire Bloom), dále ve filmu není odkaz k tomu, že knižní postava je Židovka (v knize se líčí, že je vystavena antisemitským urážkám). Třetí rozdíl se váže k vysvětlení titulu. V knize řekne Control (Cyril Cusack) Smileymu (Rupert Davies) svůj názor na Leamasovo (Richard Burton) rozhodnutí zemřít společně s Goldem/Perrym. Důvodem podle něj bylo to, že chtěl Leamas překonat odcizení od světa, které je údělem špiona, a stát se opět lidským - "přijít z chladu". (KlonyIlony)
  • Film je natočen podle stejnojmenného románu z roku 1963 od britského spisovatele Johna le Carrého. (KlonyIlony)

Reklama

Reklama