Reklama

Reklama

Martin

(festivalový název)
  • USA Martin
Trailer

Obsahy(1)

Tento málo známý a jen vzácně uváděný film je pronikavým portrétem odcizení a zároveň důmyslnou dekonstrukcí žánrových konvencí spojených s filmovými upíry. Je Martin jen sexuálně narušený mladík, anebo, jak tvrdí jeho pověrčivý bratranec, bájný Nosferatu? To je jen jedna z provokativních otázek, se kterými si Romero pohrává. Reprezentují černobílé pasáže Martinovu minulost, anebo jen jeho médii živené představy? I tato otázka zůstává otevřená. Ovšem ať už je Martin mytickým netvorem, nebo současným psychopatem, cítí potřebu zabíjet a pít krev. Nemaje upíří zuby ani nadpřirozené schopnosti, musí se spoléhat na vlastní vynalézavost a speciální nástroje, jako jsou injekční stříkačky a žiletky. Scény, ve kterých sleduje svou kořist, evokují extrémní napětí, které uvolní až ironický humor v pasážích, kdy se se svými sklony svěřuje rozhlasovému hlasateli. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (47)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Velmi překvapivé. Romerův film bourá skoro celou upírskou filosofii a uvádí diváka do nejistoty. Martin je velmi zvláštní. Já sám jsem po skončení nevěděl, co si mám myslet, a dal jsem proto tři hvězdy. Ale teď, když jsem si to nechal v hlavě rozležet, musím přihodit čtvrtou hvězdu. Náhlé zakončení filmu si asi budu ještě nějakou dobu pamatovat. A bylo opět zábavné vidět i pozdějšího mistra speciálních efektů Toma Saviniho ve vedlejší roli. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Originalni a velmi zajimava story o zvlastnim mladikovi, ktery mozna je a mozna neni upir. Soucasna netolerantni spolecnost ale nema zadne pochopeni pro znasilnovani zen a piti jejich krve, upiri to tedy v modernim svete nemaji vubec jednoduche. Nekompromisne razantni finale filmu je extremne efektivni! "Someday maybe I'll get to do the sexy stuff - awake - without the blood part." 7/10 ()

Reklama

petero 

všechny recenze uživatele

Príbeh sexuálne narušeného mladíka ktorý si to užíva so staršími dámami, vpichne im injekciu po ktorej uspia a v objatí nahej dámy jej prereže tepnu a napije sa jej krvi. Všetko narafičí na samovraždu a pokračuje ďalej. Dostáva sa do príbytku svojho strýka ktorý si o ňom myslí že je upír a tyranizuje ho cesnakom, krížmi a sem tam zavolá nejakého farára nech sa pred ním pomodlí... Zaujímavý pohľad na upírsku chorobu, nie však nejako zvlášť pútavo, skôr snové podanie hlavne výtvarne veľmi pekné čiernobiele pasáže na Martinove dospievanie, kde je najlepší jeho strýko neustále na neho pokrikujúc „nosferatu“, to ako si užíva so staršími dámami a veľmi dobrý je na tom typicky Romerovský koniec. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Kdyby nějakého blba napadlo natočit remake, titulního hrdinu by mohl hrát Robert Pattinson, konečně by hrál nějakého upíra :-). Tohle je naprostá pecka, která v mých očích snad (na to snad kladu důraz) válcuje i Romerům majstrštyk Night of the Living Dead. Výborný příběh vtělený do velmi povedeného scénáře rozehrávající skvěle vypilované a zahrané postavy (mladičký Tom Savini pobaví). Vyzdvihl bych rozhodně velmi charismatického Johna Amplase v titulní roli a Elyane Nadeau v roli Mrs. Santini (nádherné nohy). Plus dobrá kamera. A ten závěr. Prostě skvělý film, který je v Romerově tvorbě snad zbytečně upozaďován a nedoceňován, což je rozhodně škoda. Po nedávném shlédnutí Don't Look Back a tohohle začínám propadat kouzlu sedmdesátkových horrorů. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Tak tento film mne opravdu příliš nezaujal a hlavně velmi nudil. Příběh chlapce, který buď je upír, nebo trpí psychotickou poruchou řízlou sadismem a krví jako fetišem. Jenže on tu žádný příběh není, film se nesmyslně ubírá od nikud nikam, o nic v něm nejde. Ztvárnění je nevýrazné, atmosféra naprosto nulová. Těch pár vražd to skutečně nezachrání. Podle mne naprosto nevýrazný výstřel do slepa, což u Romera nebylo nikdy nic neobvyklého ... Každopádně upírská témata si film drží, takže pro příznivce žánru (subžánru - "vampires") bych doporučil, ale aby jste pak nebyli zklamáni ... ()

Galerie (47)

Zajímavosti (7)

  • George A. Romero chtěl původně film natočit černobíle. (Chatterer)
  • Romerova tchýně se ve filmu objeví jako jedna z nakupujících žen v obchodě. Romerův tchán si zahrál kněze. (Chatterer)

Reklama

Reklama