Reklama

Reklama

Martin

(festivalový název)
  • USA Martin
Trailer

Obsahy(1)

Tento málo známý a jen vzácně uváděný film je pronikavým portrétem odcizení a zároveň důmyslnou dekonstrukcí žánrových konvencí spojených s filmovými upíry. Je Martin jen sexuálně narušený mladík, anebo, jak tvrdí jeho pověrčivý bratranec, bájný Nosferatu? To je jen jedna z provokativních otázek, se kterými si Romero pohrává. Reprezentují černobílé pasáže Martinovu minulost, anebo jen jeho médii živené představy? I tato otázka zůstává otevřená. Ovšem ať už je Martin mytickým netvorem, nebo současným psychopatem, cítí potřebu zabíjet a pít krev. Nemaje upíří zuby ani nadpřirozené schopnosti, musí se spoléhat na vlastní vynalézavost a speciální nástroje, jako jsou injekční stříkačky a žiletky. Scény, ve kterých sleduje svou kořist, evokují extrémní napětí, které uvolní až ironický humor v pasážích, kdy se se svými sklony svěřuje rozhlasovému hlasateli. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (47)

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Pubertální deviant Martin trpí zvláštní úchylkou: vyhlídne si náhodnou oběť, většinou starší ženu, přepadne jí, oblbne sedativy a pak jí vysaje krev. Že by mladík byl novodobým upírem zvyklým na česnek i denní světlo? Jeho věřící strýc si myslí své... Romero natočil hodně jinou upířinu, která i v dnešní době nahlodává určitá sociální témata. Sice tu chybí souvislý děj, ale její zpracování a nejednoznačné vyznění pomáhá navodit zvláštní atmosféru, nezvykle syrovou a občas až nepříjemnou. Jak už zde několikrát zaznělo, závěr je nečekaně rychlý, ale o to údernější. Rozhodně stojí za zhlédnutí. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Originalni a velmi zajimava story o zvlastnim mladikovi, ktery mozna je a mozna neni upir. Soucasna netolerantni spolecnost ale nema zadne pochopeni pro znasilnovani zen a piti jejich krve, upiri to tedy v modernim svete nemaji vubec jednoduche. Nekompromisne razantni finale filmu je extremne efektivni! "Someday maybe I'll get to do the sexy stuff - awake - without the blood part." 7/10 ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Kdyby nějakého blba napadlo natočit remake, titulního hrdinu by mohl hrát Robert Pattinson, konečně by hrál nějakého upíra :-). Tohle je naprostá pecka, která v mých očích snad (na to snad kladu důraz) válcuje i Romerům majstrštyk Night of the Living Dead. Výborný příběh vtělený do velmi povedeného scénáře rozehrávající skvěle vypilované a zahrané postavy (mladičký Tom Savini pobaví). Vyzdvihl bych rozhodně velmi charismatického Johna Amplase v titulní roli a Elyane Nadeau v roli Mrs. Santini (nádherné nohy). Plus dobrá kamera. A ten závěr. Prostě skvělý film, který je v Romerově tvorbě snad zbytečně upozaďován a nedoceňován, což je rozhodně škoda. Po nedávném shlédnutí Don't Look Back a tohohle začínám propadat kouzlu sedmdesátkových horrorů. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Príbeh sexuálne narušeného mladíka ktorý si to užíva so staršími dámami, vpichne im injekciu po ktorej uspia a v objatí nahej dámy jej prereže tepnu a napije sa jej krvi. Všetko narafičí na samovraždu a pokračuje ďalej. Dostáva sa do príbytku svojho strýka ktorý si o ňom myslí že je upír a tyranizuje ho cesnakom, krížmi a sem tam zavolá nejakého farára nech sa pred ním pomodlí... Zaujímavý pohľad na upírsku chorobu, nie však nejako zvlášť pútavo, skôr snové podanie hlavne výtvarne veľmi pekné čiernobiele pasáže na Martinove dospievanie, kde je najlepší jeho strýko neustále na neho pokrikujúc „nosferatu“, to ako si užíva so staršími dámami a veľmi dobrý je na tom typicky Romerovský koniec. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se mi hodně líbilo. Snímek nečesaný, horor prakticky civilní a  přesně splňující nejednoznačnou definici podivného filmu.  Jedinou jistotou je tu fakt, že hlavní hrdina Martin je narušený mladík vyrůstající v defektním prostředí.  Zabíjí, aby pil krev svých obětí. Nicméně jeho motivace zůstává skryta, jeho podstata je neustále popírána, ale přesto je divák zejména prostřednictvím flashbacků maten  a přesvědčován když ne o opaku, tak minimálně o tom, že pravda je tam někde venku.... Nejlepší jsou pak vlastní Martinovy útoky, zejména dlouhá sekvence, kde útočí na muže i ženu, nemá chybu, plné napětí, možností, ale i zvráceností. Koneckonců ta se jako pevná nit vine celým podivným příběhem a v závěru za ni Romero nemilosrdně trhne a ... Čtyři velmi silné hvězdy, které někdy v budoucnu asi ještě zvednu. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (7)

  • George A. Romero chtěl původně film natočit černobíle. (Chatterer)
  • Scéna ve vlaku, při které Martin (John Amplas) podřezává zápěstí své oběti, obsahuje ve skutečnosti nepovedenou scénu, kterou tvůrci nakonec ve filmu ponechali. První řez do falešné ruky nebyl dostatečně hluboký, a proto nezačala téct žádná krev, a tak musel být proveden druhý řez, při kterém se už krvavý efekt zdařil. (Zdroj: ČSFD)

Reklama

Reklama