Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Největší vojenská operace od druhé světové války se pro polské jednotky odehrála v roce 2004 v Iráku, když se v kontrolované zóně města Karbala vzbouřily povstalecké džihádistické skupiny. Skupina polských a bulharských vojáku dostává příkaz za každou cenu ubránit budovu radnice, ve které jsou obklíčeni se zásobami jídla a munice na pouhých 24 hodin. Akční film podle skutečných událostí přibližuje syrovost moderní války a vtahuje diváka do perspektivy jednotlivých vojáků v nejvypjatější možné situaci boje o život. Národní heroismus a profesionální provedení zajistily, že film byl jedním z divácky nejúspěšnějších titulů v polských kinech. (Febiofest)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (31)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Na polské poměry poměrně slušné a ve srovnání s českou kinematografií klobouk dolů( Naší filmaři se leda zmůžou na komedie a pšonci valí válku v Iráku) Zajebišče! Samozřejmě když to srovnám s 13. hodinami, tak by Barkala propadla v každém ohledu, akce není příliš vzrušivá, je podivně ozvučená a krve je zde poskrovnu, ale technická stránka je alespoň pěkný standart a psychologie mezi postavami jakžtakž také funguje byť žádný vztah jsem si k vojákům nevytvořil. Na jedno zhlédnutí to jde. 60% ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Bolek i Lolek pierdolą Szehrezade. Když ukrutná džihádistická přesila sedmi hadrových hlav, špičkově vyzbrojených kalašnikovy a jedním minometem s naprosto neuvěřitelnou kadencí dvě střely každou třetí lichou středu v přestupném roce, zbaběle zaútočí na třicetičlenný opancéřovaný kontingent pšontkovských šmelinářů a bulharských veksláků v maskáčích, jde fuckt do tuhého!!! Je to ten pravý čas na nesobecké hrdinství, osobní oběti a nefalšovaný patriotizmus. Vždyť mohli, hrdinové jedni, v klidu doma prodávat Solexky na burze v Bielsko Bialej, ale to oni ne! Vlast přeci zavolala až z Iráku, a tak ani chvíli nezaváhali a vydali se bránit světový mír, demokracii, čest NATO, stovky bezbranných životů vdov a sirotků, klidný spánek polských matek a právo evropských dětí na Pohádky tisíce a jedné noci. Jo, a taky na dvacet tisíc złotówek měsíčně by si nepřišli ani kouřením čuráků na Warszawskiej stacji centralnej. Dokud eskaluje napětí, je to celkem v pohodě. Pak ale vypukne to zcela smysluplné peklo při obraně úplně prázdné radnice v nějaké totální irácké prdeli a začíná komedie. Tomek, Włodek i Misz Uszatek heroicky zakleknou za jakési krabice u vstupu a sveřepě odolávají jedné smrtící vlně za druhou, valící se v podobě třech až čtyřech ke všemu odhodlaných čmoudů, kteří je každý den mezi jedenáctou a čtvrt na dvanáct neúnavně atakují. Radnice je naštěstí naprosto neobklíčitelná, a tak přicházejí vždy hlavní promenádou. No, co vám budu povídat, hotový armagedon! Všude lítají a našim neohrožených rekům se pod tím strašlivým náporem i scvrkávají kulky, Tomek má dokonce hnusně škrábnuté ramínko a situace se zdá zcela beznadějná. Pak se ale chlapci vzmuží a po třech dnech strašlivých válečných hrůz, zvěrstev a nebetyčného utrpení hrdinně zaútočí na protější mešitu, kde je patrně podle následných díků generálního tajemníka nejen základna těch bezskrupulózních džihádistů, ale i celé Al-Kaidy pro Blízký východ. V těžkých bojích i za cenu zaprášených xichtů vystřílejí tři čtvrtiny toho pluku zla, slovy pět cigošů, dva utečou a skokem přes táborák prokáže své hrdinství i dříve zbabělý zdravotník Jacek. Je dobojováno a mně se hrnou slzy do očí. Vztekem, jak jsem zase naletěl, protože to tu ta partička místních nesporných heteráků jako obvykle brutálně nadhodnotila. ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Nedávnym filmom Mesto 44, ktoré sa mi až na pár výhrad veľmi páčilo mi Poliaci dokázali, že s vojnovým žánrom nemajú žiadny problém, preto sa aj Karbala stala mojim očakávaným filmom, ale tentoraz už tak spokojný nie som. Hlavným kladom je bezpochyby technické prevedenie, síce sa určite nejedná o tak veľkolepú a špičkovo natočenú záležitosť, ako tie najkvalitnejšie žánrovky a napríklad aj spomínané Mesto 44 bolo v tomto ohľade tiež na vyššej úrovni, ale aj tak mi to vyhovovalo a pri týchto moderných konfliktoch, v ktorých predsa len nedochádza až k takým veľkým bojovým operáciám ani viac nepotrebujem. Moderná roztrasená kamera je už v tomto žánri samozrejmosťou, ale pôsobí to realisticky a navyše som ani s prehľadnosťou nemal žiadny problém, takže bez problémov a aj lokácie mi pre potreby filmu prišli úplne ideálne. Dejovo je to ale už horšie, hlavná zápletka o obrane komplexu pred mnohonásobnou presilou mi vyhovovala, aj keď niečo podobné sa v tomto žánri nielen v poslednej dobe objavuje viac, než by bolo vhodné, ale väčšinu času sa to nesie v dosť pomalom tempe, pričom sa dlho čaká, kým sa to rozbehne, no nanešťastie ani v tej druhej polovici sa to moc nezlepší, celý čas mi to prišlo len také priemerné a nevýrazné. A môže za to aj fakt, že situácia hlavných postáv mi tu vôbec neprišla taká beznádejná a náročná, ako od tejto zápletky vyžadujem, útoky protivníkov neboli také intenzívne, aby s nimi mohla mať krytá brániaca vojenská jednotka nejaký problém. Sklamali ma aj postavy, až na dvoch dôstojníkov, ktorí mali aspoň trochu charizmy ma tu vlastne nikto vôbec nezaujímal. A ćo sa týka akcie, nie je jej málo, hlavne v druhej polovici je tých prestreliek pomerne dosť, ale až na technické prevedenie tu ani nemám moc čo chváliť, jednoducho väčšinou len stereotypné prestrelky bez nápadu alebo výraznejšieho momentu, pričom ani drsné to moc nebolo. A tak tu sa mi páčilo vlastne iba úvodné prepadnutie konvoja, neskôr to už bol len žánrový štandard. Takže Karbala žánru určite hanbu nerobí, ale ani nemám dôvod ju výraznejšie chváliť, jednoducho obstojný film na jedno pozretie. 60% ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Vůbec nejsem žádný odborník a znalec takových konfliktů, který se odehrál v Karbale. Dokonce by se dalo říct, že se s nimi podrobněji seznamuji právě pouze díky takovým filmům jako je tenhle. O námětu se tady nedá asi moc psát, protože přece jen museli čerpat ze skutečností a to není pro tvůrce asi vůbec jednoduché, takže se občas stávalo, že jsem v tom měla mírný hokej. Nicméně těch akcí a různých situací, týkajících se počínání některých jednotlivců tam bylo dostatečné množství na to, abych si uvědomila, že si sama sebe nedovedu v některých vyhrocených situacích ani představit, co bych na jejich místě dělala já. Naštěstí jsem v tomhle případě žena, kde se to dá pochopit. Když jsem o tom pak ještě chvíli přemýšlela, tak musím ocenit polskou kinematografii, protože si absolutně nedovedu představit, že by něco podobného natočili naši. A nebo natočili, ale já o tom nevím. Víc se do toho raději pouštět nebudu, přece jen jsou na válečné filmy daleko fundovanější lidé a já jen pouhý laik, který to vidí možná úplně jinýma očima a hlavně srdcem. ()

yakoob 

všechny recenze uživatele

Poláci jsou prostě jinde...Nebojí se do takových projektů investovat anebo mají tu důvěru investorů, že natočí koukatelný film...Ano, trochu to připomíná Black Hawk Down, ale je tam vidět jejich vlastní přístup a větší vnitřní boj postav...Není to úplně dokonalé (některé zkratkové berličky či smýšleně dotvořené postavy) a není to tak přeslazené jako Miasto 44, avšak zůstala tam ta základní lidská potřeba přežití a ušetření života...Vojáci na bojišti to určitě nemají lehké, díky filmu se jim můžeme alespoň přiblížit a být částečně na chvíli v jejich kůži... ()

Galerie (27)

Zajímavosti (1)

  • Väčšina natáčania prebiehala v Jordánsku, no filmári navštívili aj Kurdistan na severe Iraku a natáčali aj doma v Poľsku. (MikaelSVK)

Související novinky

Nelítejte za filmem, zůstaňte v Praze!

Nelítejte za filmem, zůstaňte v Praze!

23.10.2016

3 kinosály, 4 země, 5 workshopů, 5 dní, 18 hostů, 40 filmů. MFF 3Kino – Praha 2016 proběhne ve dnech 2. až 6. listopadu ve dvou sálech kina Atlas, ale nově i v kině Evald. Festival se i letos… (více)

Reklama

Reklama