Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký režisér Stuart Rosenberg je u nás známý především jedním ze svých raných filmů, dramatem z vězeňského prostředí Frajer Luke (1967). Snímkem Brubaker se k této tematice po letech opět vrátil. Jeho hrdinou je idealistický ředitel věznice Henry Brubaker, ztělesněný Robertem Redfordem, který přichází zreformovat nechvalně proslulou věznici, v níž bují korupce a vládne násilí a zvůle. Snahy nového ředitele o nápravu však brzy narazí na zájmy místních ctihodných občanů... Snímek, který byl uveden i v československé filmové distribuci, se dočkal nominace na Oscara v kategorii nejlepší scénář. V jedné z rolí se ve filmu objevuje tehdy ještě nepříliš známý Morgan Freeman. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

Dont 

všechny recenze uživatele

Drama z vězeňského prostředí, které ukazuje na prohnilost tehdejšího systému, kde korupce vzkvétala podobně jako dneska u nás. A nezměnil na tom bohužel nic ani sebevědomý a idealistický Henry Brubaker, jehož vize nového pořádku ve věznicích logicky narazila na odpor všech, kteří na zaběhnutém systému parazitovali. Jen škoda, že měl všechny páky na to, aby zatočil s těma zmetkama a nebo jim alespoň život v base pěkně „zpříjemnil“, ale pro mě nepochopitelně to neudělal, i když o všech všivárnách věděl. Z herců kromě charismatického Roberta Redforda nelze opomenout Yapheta Kotta, jeho výkon se mi moc zamlouval. Potěšila i malá role Morgana Freemana. ()

5150 

všechny recenze uživatele

Další z řady kvalitních vězeňských dramat. Není sice tak strhující, aby dostalo maximální hodnocení, ale je pořád ještě natolik dobré, že by nemělo uniknout vaší pozornosti. Pominu-li Roberta Redforda, tak za zmínku stojí zajímavé herecké výkony vedlejších postav - mj. Morgan Freeman, M. Emmet Walsh, David Keith, atd. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejsilnějších filmových zážitků, který mi zprostředkovala československá televize 80. let... Poměry v amerických věznicích nebo obecněji poměry ve věznicích, tedy místech, kde jsou z nějakého důvodu okleštěna práva jedince na důstojný život a kde je nejvíce zranitelný člověk-prvek dysfunkčního systému... Strhující herecký výkon Roberta Redforda... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Robert Redford jako Brubaker zvolí skvělý způsob, jak si zjistit, co je ve věznici špatně, aby se pak mohl přihlásit, že je ve skutečnosti novým ředitelem a začne reformovat skomírající věznici, která víc než bachařům patří vězňům. Cesta člověka, který se snaží něco změnit k lepšímu, jeho tvrdé metody, přímočarost a další vlastnosti jsou úžasné, ale chvílemi působí jako velká pohádka. Film je napsán trochu nešikovně a tak v půlce začne nudit. Nezabrání tmu ani kvalitní Redford. Prostě tu chybí potenciál a hlubší význam, kromě ukázky silného muže, který přišel něco změnit. Je škoda i trochu povrchního vidění vězňů jako spíše chudáčků, než lidí, kteří si zaslouží být ve vězení. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

" Napínavý snímek, odhalující skutečnou pravdu o věznicích v USA. " tak to komentoval tehdejší bolševický tisk. dnes jde o fim, ukazující jasně, že muklové jsou Muži určení k likvidaci, nejlépe prací, nikoli jak si to představujeme u nás Magoři, uzenáči, ksindlové a lemplové, kteří se jen válejí před videem a v posilovnách. Až budeme kupovat nopvé předražené stíhačky, mohla by být součástí smlouvy pasáž o zavedení amerického vězeňského systému k nám, to by si ti šmejdi rychle rozmysleli:-) ()

Galerie (49)

Zajímavosti (7)

  • Pre nakrúcanie bola použitá v tej dobe čerstvo zatvorená väznica Junction City neďaleko Columbusu, štát Ohio. Medzi tisíckami komparzistov (filmárom sa prihlásilo celkovo 6500 záujemcov) boli i miestni, nedávno prepustení dozorci. (classic)
  • Natočeno dle skutečného příběhu Thomase O. Murtona, který se účastnil natáčení jako technický poradce. (D3VIL)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Reklama

Reklama