Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký režisér Stuart Rosenberg je u nás známý především jedním ze svých raných filmů, dramatem z vězeňského prostředí Frajer Luke (1967). Snímkem Brubaker se k této tematice po letech opět vrátil. Jeho hrdinou je idealistický ředitel věznice Henry Brubaker, ztělesněný Robertem Redfordem, který přichází zreformovat nechvalně proslulou věznici, v níž bují korupce a vládne násilí a zvůle. Snahy nového ředitele o nápravu však brzy narazí na zájmy místních ctihodných občanů... Snímek, který byl uveden i v československé filmové distribuci, se dočkal nominace na Oscara v kategorii nejlepší scénář. V jedné z rolí se ve filmu objevuje tehdy ještě nepříliš známý Morgan Freeman. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $9miliónovTržby USA $37,121,708Tržby Celosvetovo $37,121,708║ Pekný bordel v tej väznici, do kelu kto by tam chcel a hlavne ako fungovať, keď tam nie je ani kde na noc hlavu položiť. A každý chce každého využiť. Je to úplne iný tip filmu o väzniciach než sme zvyklí, skoro žiadny poriadny režím, tu je humbuk ako sviňa, žiadna úroveň. Redford tam herecky vládne, poteší krátky výstup Morgana Freemana. Záver silný. /70%/ ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Scénář - W.D. Richter a Arthur A. Ross. Kamera - Bruno Nuytten. Hudba - Lalo Schifrin. Dirigent: Lalo Schifrin. Orchestrace - Terence A. Bonnell, Jack Hayes. Hudební producenti - Nick Redman a Douglass Fake. Hrají - Robert Redford jako Henry Brubaker. Tržby v USA za první víkend: 2 748 079 $ (594 kin) ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Skvělá věc z vězeňského prostředí s charismatickým Redfordem v roli pokrokového ředitele nápravného zařízení. Jenže reformovat znamená dělat vlny a dělat vlny v prohnilém, a zaběhnutém systému se nevyplácí. Úžasný film o boji jedince se sytémem. Jedince, který má chuť a sílu měnit věci k lepšímu, který svoji práci bere jako poslání a trest odnětí svobody jako skutečnou formu nápravy, po níž má odsouzený šanci znovu se ve společnosti zapojit. Tohle je nadčasová věc a jistě každý z nás se už někdy cítil Brubakerem. * * * * * ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Režisér vězeňského dramatu s Butchem Cassidym se pustil do vězeňského dramatu se Sundance Kidem a výsledkem je celkem fajn film o právech i těch nejnebezpečnějších vyvrhelů na slušný život. Asi vám „nedá křídla“ jako (ne)zmíněný Frajer Luke nebo Vykoupení z věznice Shawshank (kde si mimochodem rovněž zahrál Morgan Freeman), ale to ani není jeho hlavním cílem. Film je nebývale drastický, navenek jaksi „ušmudlaný“, tím pádem i oproštěný od jakýchkoliv alegorických prvků typických pro Shawshank. Brubaker je pojat mnohem realističtěji, zaměřuje se více na korupci a politikaření vězeňské správy, nechce o problémech poutavě vyprávět, chce je řešit, což mu sice ubírá na dojemnosti, ale přidává na důraznosti. Redfordův zoufalý boj proti nepráví ve filmu reflektoval (a stále reflektuje) jeho boj i v osobním životě. Signifikantní je závěrečná scéna, kdy se stává vítězem i poraženým současně – je to jedna z těch scén, kdy jsem cítil zvláštní chvění po celém těle. Právě ona nese hlavní poselství filmu – že dobrým člověkem máme být hlavně kvůli jiným, ne kvůli sobě. 80% Zajímavé komentáře: monolog, Jack.Pott ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

V prvom rade som rád, že sa snímok úspešne vyhol riešeniu otázky rasizmu v nápravnom zariadení. Celkovo na mňa myšlienka filmu pôsobila veľmi príjemne, no na mňa je príliš idealistická nato, aby bola vnímaná ako pravda, ktorá sa dá dosiahnuť. Jednoducho som neuveril, a to je za mňa veľký problém. "Brubaker" ako taký, však smelo odporúčam. Je to dobrý film .. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (7)

  • Aby režisér Stuart Rosenberg dosiahol čo najväčšej autenticity, obchádzal kurátorov a úrady práce a hľadal väzňov, ktorí sa práve dostali na slobodu. (classic)
  • Natočeno dle skutečného příběhu Thomase O. Murtona, který se účastnil natáčení jako technický poradce. (D3VIL)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Reklama

Reklama