Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký režisér Stuart Rosenberg je u nás známý především jedním ze svých raných filmů, dramatem z vězeňského prostředí Frajer Luke (1967). Snímkem Brubaker se k této tematice po letech opět vrátil. Jeho hrdinou je idealistický ředitel věznice Henry Brubaker, ztělesněný Robertem Redfordem, který přichází zreformovat nechvalně proslulou věznici, v níž bují korupce a vládne násilí a zvůle. Snahy nového ředitele o nápravu však brzy narazí na zájmy místních ctihodných občanů... Snímek, který byl uveden i v československé filmové distribuci, se dočkal nominace na Oscara v kategorii nejlepší scénář. V jedné z rolí se ve filmu objevuje tehdy ještě nepříliš známý Morgan Freeman. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Brubaker je podle mě trochu nedoceněnou klasikou. Jeden z nejlepších vězeňských filmů vůbec a že jich bylo natočeno požehnaně a ne ledajakých (namátkou - Frajer Luke (1967), Motýlek (1973), Útěk z Alcatrazu (1979), Kriminál (1989), Shawshank (1994) či Zelená míle (1999) atd.). Robert Redford je jako charakterní a spravedlivý ředitel věznice naprosto fantastický a např. scéna, ve které vězni vykopávají na polích mrtvoly, je opravdu silná a nezapomenutelná, stejně jako netradiční a dojemný závěr s tleskáním. Ovšem bez patosu. Jinak - hudba Lalo Schifrina opět za jedna. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Skvělá věc z vězeňského prostředí s charismatickým Redfordem v roli pokrokového ředitele nápravného zařízení. Jenže reformovat znamená dělat vlny a dělat vlny v prohnilém, a zaběhnutém systému se nevyplácí. Úžasný film o boji jedince se sytémem. Jedince, který má chuť a sílu měnit věci k lepšímu, který svoji práci bere jako poslání a trest odnětí svobody jako skutečnou formu nápravy, po níž má odsouzený šanci znovu se ve společnosti zapojit. Tohle je nadčasová věc a jistě každý z nás se už někdy cítil Brubakerem. * * * * * ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Sluší se zatleskat. Možná se mi někteří z uživatelů vysmějí, ale opravdu jsem nevěděl, že nový trestanec Robert Redford ve skutečnosti jen poznává otřesné podmínky a poměry, které panují ve věznici, které vlastně nově šéfuje. Když vidí tu hrůzu kolem, začne zásadový chlapík s reformami – brzy však narazí. Nejen na personál věznice a podnikatele z okolí, kteří vězně za vidinou zisku zotročují, ale hlavně na politický tlak. Solidní kritika zaoceánského vězeňství má co říct i v dnešní době, a to film posunuje o stupínek nahoru. Režisér výtečného taktéž vězeňského dramatu Frajer Luke Stuart Rosenberg nechce dojímat, chce jít důrazně za svým – stejně jako vzdělaný ředitel. Výborně napsané, stejně tak i zahrané. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Bezkonkurenčně nejlepší snímek z vězeňského prostředí a to tady píšu přes svůj obdiv k dílům Darabontovým. Nový ředitel Henry Brubaker nastoupil do věznice jako falešný vězeň a rychle zjistil, co je třeba změnit. Chtěl zlidštit podmínky ve věznici a k naplnění svého cíle použil výhradně přímočaré prostředky. Jednoduše určil pravidla fungování a přes odpor mocných je zavedl. Brubaker totiž nebyl žádný diplomat a o rovnováze světa pravděpodobně nikdy neslyšel. Okamžité zlepšení stavu věznice samozřejmě nemělo dlouhého trvání, protože Brubaker byl odvolán a návrat k původnímu stavu byl nevyhnutelný. O kvalitách filmu a jeho syrovosti nehodlám polemizovat. O poměrech ve vězení se však zmínit musím. Souhlasím s tím, že původní vězení nikoho nemohlo polepšit. Zaručuju se však za to, že do toho pekla by se nikdo nechtěl vrátit a k polepšení by snad mohlo dojít z důvodu strachu. Brubakerovo oplocené provoněné letní sídlo by k nápravě pravděpodobně nepřinutilo vůbec nikoho. To je ale jenom můj názor, který nemá s kvalitou snímku nic společného. ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Další skvělý film z vězeňského prostředí, jehož hlavním hrdinou tentokrát není trestanec, ale ředitel věznice. Potom, co ale ve Wakefieldu vykoná pořádek a vězni se tam stmelej a žijou si líp, sem z toho měl takovej ten podobně správňáckej pocit jako u Vykoupení z Věznice Shawshank, se kterým bych Brubakera kvalitativně směle srovnával. Plus zatim asi nejlepší výkon Roberta Redforda (zatim s nim nemám nakoukáno vše). 9/10. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (7)

  • Pre nakrúcanie bola použitá v tej dobe čerstvo zatvorená väznica Junction City neďaleko Columbusu, štát Ohio. Medzi tisíckami komparzistov (filmárom sa prihlásilo celkovo 6500 záujemcov) boli i miestni, nedávno prepustení dozorci. (classic)
  • Aby režisér Stuart Rosenberg dosiahol čo najväčšej autenticity, obchádzal kurátorov a úrady práce a hľadal väzňov, ktorí sa práve dostali na slobodu. (classic)
  • Jedná se o první filmování, kterého se jako komparzista zúčastnil Nicolas Cage. Rovněž jde o první film Morgana Freemana (Walter), kde byl v titulcích uveden jako herec. (Kritiq)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Reklama

Reklama