Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Při pátrání po nezvěstné matce dokáže neohrožená Enola Holmesová přechytračit i svého staršího bratra Sherlocka a pomoct mladému lordovi na útěku. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (404)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Talentovaná netfloxovská hviezdička MBB, si užíva svoj prvý film, v ktorom hraje prvé husle. Dá sa povedať, že sa jej darí a talent rozhodne má. Avšak tento snímok je silný priemer a dosť prispôsobený dnešnej dobe ( s tým sa už zrejme nedá nič robiť a prehnaná politická korektnosť už bude niečo viac, ako skutočný pohľad na históriu a talentovanosť tvorcov ). Jednohubka, ktorá sadne iba mládeži. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Filmove poteseni. Prepracovani typicke legendy Sherlicka Holmese. Tentokrat se zamerenim na nezname postavy: jeho inteligentni detskou sestru. Je zabavna, urputna a ma neuveritelny komedialni talent. Na me je to ponekud dlouhe. Místo kriminálky to je spíš romance s akcí a humorem. Notná část monologů zas a znovu, s vervou, která může odrazovat, podtrhuje myšlenku o nutnosti odmítat zastaralé genderové role a prosazovat nové. Také dialogy jsou přetížené výchovnými poznámkami o hledání vlastní cesty životem nebo o mužích, kteří nemají zájem měnit svět, jenž jim vyhovuje. Skutečně originálních nápadů je ve filmu poskrovnu. Podobně jako jiné tituly od Netflixu připomíná produkt poskládaný bez velkého rozmyslu nad tím, po čem diváci zrovna touží. Tedy například po akčních hrdinkách a estetice komiksů či videoher.Tvůrci si dávají záležet, aby od Enoly Holmesové přes nestřídmou dvouhodinovou stopáž nedokázal odtrhnout oči ani ten nejroztěkanější divák. Vedle netradičních úhlů kamery, energického soundtracku a zpřehledňujících změn barevného ladění si pomáhají animovanými sekvencemi nebo mezititulky jako z němého filmu. Vyprávění, postupně se rozbíhající do vedlejších kolejí, z nichž ne všechny vedou k uspokojivému cíli, ovšem není stejně dynamické jako vizuální styl. Místo aby příběh gradoval, rozpadá se na tonálně různorodé a kauzálně slabě provázané epizody. Spolehlivěji než ústřední tajemství, nakonec vyznívající trochu do prázdna, jej drží pohromadě a táhne vpřed výkon Millie Bobby Brownové. Šestnáctiletá herečka, proslavená rolí El ve sci-fi seriálu Stranger Things, je bezprostřední ve všech polohách a kostýmech. Nikdy neztrácí jiskru ani cit pro komediální timing. Její inteligentní, pozorná a tvrdohlavá hrdinka zůstává konstantně okouzlující vzdor tomu, jak nekonzistentní je vinou eklektického stylu a "freestylového" vyprávění zbytek filmu. Autoři film pojali jako feministický argument a jeho poselství nadřadili soudržné vyprávěcí struktuře a logice vývoje hlavní postavy. ()

Reklama

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Enola Holmes je ve výsledku sice koukatelnou ale nikterak výraznou či výrazně zábavnou podívanou. Pár dobrých scén, skvělý soundtrack s výpravou a minimálně Millie Bobby Brown s Henry Cavillem jsou vyloženě fajn, příběhově jinak výrazně podvyživený film který místy zbytečně moc tlačí na pilu to ovšem nijak extra nevytrhne. Zvláště připočtu-li hodně kolísavé tempo a pokulhávající vyprávění. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Neskutečně opatrný film, který se tak moc bojí, aby se mladší diváci náhodou neztratili, že vysvětluje úplně všechno do kamery. Doslova. Je to víc monolog hlavní hrdinky směrem k publiku než skutečný film, což je dost možná věrným odrazem knižní předlohy, ale ve filmovém zpracování to působí jako neschopnost vyprávět obrazem. Millie Bobby Brown do té role dává všechno, ale ta role nedává všechno Millie. Ještě víc to platí u Cavilla, který nemá vůbec žádnou možnost, jak si postavu Holmese přivlastnit, nebo v ní alespoň vyniknout. Hezky to vypadá, o tom žádná, tempo film docela má, ale chybí tomu (vzhledem k látce) potřebná rafinovanost (ať už dějová nebo vypravěčská) a aby to bylo jedno, musela by být režie podstatně nápaditější. Ok pilot seriálu, jako dvě hodiny dlouhý celovečerák - ač má stejné ambice - těžký průměr. 50% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, zda jsem jako Lima (čeho je moc, toho je holt příliš, to platí jak o ženském hnutí, tak třeba o filatelii), nebo už mám dost toho, když někdo točí parafrázi na parafrázi parafráze. Co vám ten Holmes udělal, že "o něm" zase něco točíte? :o) Tome Hardy, Cavill si Holmese přivlastnit nemůže, protože tenhle film NENÍ o Holmesovi. Co přijde příště? Snímek o paní Colombové? Nebo seriál o manželovi Jessiky Fletcherové? Enola je rychlokvaška od Netflixu, která sice docela dobře vypadá a zaujme patnáctileté holky (ověřeno na dcerách mé přítelkyně), ale v dějinách filmu, i kdyby to bylo "jen těch z VOD", žádnou stopu nezanechá. O originalitě si totiž může nechat jen zdát, tím je všechny velké příběhy potřeba začít. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (11)

  • Hlavní herečka Millie Bobby Brown přiznala, že při natáčení filmu se musela znovu učit britský přízvuk, přestože je Britka. Důvodem je její předchozí pětileté natáčení seriálu Stranger Things (od r. 2016), kde mluví výhradně americkým přízvukem. (Muffino)
  • Hoci Sam Claflin (Mycroft Holmes) hrá najstaršieho súrodenca Holmesa, v skutočnosti je o tri roky mladší ako Henry Cavill (Sherlock Holmes). (belinko)

Související novinky

Studio Legendary míří od Warnerů k Sony

Studio Legendary míří od Warnerů k Sony

29.11.2022

Produkční a mediální společnost Legendary Entertainment, stojící například za sérií filmů Godzilla & Kong a zejména za chválenou spektakulární sci-fi Duna, dosud své filmy v posledních letech… (více)

Sherlock Holmes se dočká spin-offů

Sherlock Holmes se dočká spin-offů

06.04.2022

Streamovací služba HBO Max do toho v posledních týdnech šlape a objednává jeden nový seriál za druhým. Nyní tak s posvěcením od studia Warner Bros. přichází zpráva, že se populární filmová série… (více)

Reklama

Reklama