Reklama

Reklama

V paprscích slunce

  • Rusko V lučach solnca (více)
Trailer 1
Rusko / Německo / Česko, 2015, 106 min (Alternativní 90 min)

VOD (1)

Obsahy(1)

Severokorejská dívka Zin-mi se připravuje na oslavy výročí nejvyššího vůdce Kim Čong-ila. Uznávaný ruský dokumentarista Vitalij Mansky dostává povolení sledovat celou její rodinu. Ovšem je mu umožněno filmovat pouze podle pečlivě připraveného scénáře, aby nic nenarušovalo obrázek života spokojeného lidu. Přesto je snímek úplným opakem propagandy. Dokumentaristé totiž nechali běžet kameru i ve chvílích, kdy jsou scény předem aranžovány severokorejskými „režiséry". Nebo ji namířili na usvědčující detaily, které mistrům manipulace unikly. Záběry, které neměly nikdy vzniknout, umně vložili do příběhu o zdánlivě šťastném životě v novodobé potěmkinovské vesnici. Film V paprscích slunce portrétuje Severní Koreu asi jediným možným způsobem – jako nezáměrnou situační tragikomedii. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (132)

dan4815 

všechny recenze uživatele

Máte rádi spartakiády, útlak, popírání vlastní existence nebo dvacetihodinové směny, kde teatrálně tleskáte a zpíváte, že vaše produkce je o 400 % lepší, než včera? Vítejte v KLDR. Myslím si, že ještě zlaté Československo v dobách svého komunistického rozkvětu. KLDR se ukazuje jako nejhrůznější prostředek pro vytváření lidských nedomrdků. Se zvyšující se snahou jihu pašovat do KLDR západní filmy a zprávy se sice situace do jisté míry polevuje, naopak si ale myslím, že strana šrouby ještě více utahuje, a ono zdánlivé volnější vedení je jenom iluze. Iluze je denním chlebem ve všech směrech, jinak si nedokáži vysvětlit, proč si soudruzi pouští filmaře do jejich vůdcovského teritoria. Chtěli se ukázat v lepším světle, ale mezi pauzami šel krásně vidět kontrast mezi realitou a jejich snovou představou. Pomalu tam jedí štěrk z blátivých cest, ale ideologii musí oslavovat, protože... bez ní by měli třeba už moc jídla a vůdce nic, a to by přece nešlo. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

I přímo v Severní Koreji, za dohledu režimu, je možné natočit dokumentární film, který bude dostatečně upřímný. Stačí mít trochu odvahy, nebát se mít zapnutou kameru a doufat, že Severokorejci netuší, co zvládne střih, když se s ním umí a když se to umí s kamerou. Zajímavý pohled do země, kde dobře víte, že to s lidmi není v pořádku. ()

Reklama

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý film. Zdá se, že život v KLDR není nic moc. Bohužel jsem se nedozvěděl, jak jsou tam na tom s LGBTQ+, s GDPR a jestli k nim už dorazilo BLM. A co multikulturalismus, Green Deal a Me Too? Zdalipak také prodávají elektřinu přes burzu v Německu a pak ji kupují zpátky za mnohem vyšší cenu? Mají tam zákaz kouření v restauracích jako v naší současné totalitě? Jaká je tam míra inflace? Inu, člověku vždycky víc vadí ten rožeň, na kterém se právě peče. Onehdy se mi o Severní Koreji zdálo. Zde je záznam snu. - - - Bizarní sen (v noci 29. na 30. června 2021) - - -       Česká republika nějak začala sousedit se Severní Koreou. Omylem jsem přešel hranice a byl jsem zadržen a vyslechnut severokorejskou policií. Vzhledem k mým levicovým názorům jsem dostal povolení k pobytu v Koreji. Ubytovali mě u jedné korejské rodiny, abych se naučil korejsky a vzdělal se ve filosofii čučche. Raději bych se vrátil do České republiky, ale prý to nejde, protože k legálnímu překročení korejských hranic bych potřeboval korejský pas, který mi nemůže být vystaven, protože nemám korejské občanství.      Pokusil jsem se přejít hranice ilegálně, ale nějak jsem si spletl směr a dostal jsem se pouze do sousedního severokorejského okresu, kde mě opět zadrželi a poučili mě, že v Severní Koreji je zakázáno opouštět bez povolení okres, v němž člověk bydlí, což platí nejen pro korejské občany, ale i pro osoby s povolením k pobytu. Zdá se však, že korejská policie nebere můj prohřešek nijak zvlášť vážně. „Kdybyste šel správným směrem, mohl jste teď už být v Benešově,“ poznamená policista a zaťuká prstem na mapu. Koukám, že Česká republika výrazně změnila svůj tvar. Je to teď taková protáhlá nudle podobně jako Chille a navíc ještě zahnutá, takže svým tvarem připomíná lidské lejno. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Silné téma, silné obrazy, ale zpracováním je ten dokument teda místy fakt strašná nuda, která by si bezesporu zasloužila delší pobyt ve střižně. Z celé té neupřímné šarády nejednou mrazí a divák přes všechny ty falešné úsměvy a naučené fráze pomalu ani nevidí to, co lidské bytosti dělá lidmi. 2 + 2 = 5 ()

poet 

všechny recenze uživatele

Takto tento dokument musí pohnúť aj zo zarytými komunistami. Dokumentov o Severnej Korei je ako šafranu a korektne tento sa celkom podaril. Niekedy je naozaj najlepšie len nechať bežať kameru a pripravená propaganda sa zosmiešni aj sama. Osobitne ma zaujal ten priebeh vyučovania na škole kde už mladým dievčatam vymyvaju mozog Kim Ir Senom a nútia ich recitovať príbehy o jeho živote... ()

Galerie (25)

Zajímavosti (4)

  • “Chtěl jsem natočit film o pravé Koreji, ale neexistuje tam reálný život tak, jak ho známe. Vyskytuje se tam pouze vize mýtu o skutečném životě. Takže jsme udělali film o falešné realitě,” sdělil Vitalij Manskij pro britský Guardian po ročním natáčení v Severní Koreji. (Zdroj: 2media)
  • Na průběh natáčení dohlíželi místní ideoví pracovníci. (ČSFD)
  • Po uvedení snímku Sevekorejci bombardovali autory snímku protestními nótami. Později se situace změnila a jejich tón pozoruhodně zvlídněl. Dostali od nich další tři dopisy, ve kterých se obraceli velmi přátelsky a nejrůznějšími způsoby zkoušeli režiséra nalákat na návštěvu KLDR, údajně na nějaké důležité jednání. Všechny tyto dopisy končí tím, že Zin-mi se po něm strašně stýská. (ganjoman)

Související novinky

Východní fronta vstupuje do kin

Východní fronta vstupuje do kin

13.04.2023

24. února 2022 Jevhen odešel na frontu. Od první minuty rozsáhlé ruské agrese proti Ukrajině natáčel všechno kolem sebe. Desetitisíce uprchlíků opouštějící ve spěchu své domovy a vytvářející… (více)

Reklama

Reklama