Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adaptace románu Anne Brontëové o nelehké situaci žen v Anglii devatenáctého století je ověnčena cenami: televizní BAFTA za make-up a RTS za kameru, hudbu a produkci. Příbeh vypráví o osudech Helen Grahamové (Tara Fitzgerald), která uteče i s malým dítětem před pedantským manželem a v překrásné krajině Yorkshireu objevuje vůni svobody a šarm místního floutka Gilberta Markhama (Toby Stephens). (Morien)

(více)

Recenze (19)

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Sestry Brontëovy mají tu neobyčejnou schopnost vytvářet velmi nesympatické mužské hrdiny a tady máme hned dva! A i přes jejich skvělé obsazení se mi nelíbí ani jeden (čestná zmínka pro Purefoye v trpitelské pidiroli). Tara Fitzgerald mi kupodivu nakonec nijak nevadila, přestože není mou ideální Helenou. Ale hlavními přednostmi téhle minisérie jsou skvělá hudba a místy velice znepokojivá kamera. Bohužel se ale přidalo několik zbytečných dramatických scén, které slouží hlavně k tomu, aby se uměle urychlil vývoj vztahu mezi Gilbertem a Helenou. Což ne tak docela funguje. Ve třetím díle se navíc Gilbert trochu utrhne z řetězu a jede Helenu navštívit, když ví, že se vrátila k manželovi? No budiž. Celkově mě to nechává chladnou jak Helenu po pěti letech manželství. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ide o film podľa predlohy od najmladšej zo sestier Bronteových a žiaľ musím konštatovať, že aj od najmenej vydarenej. No pozitíva to rozhodne má. Ako prvé ma pri sledovaní napadlo, že hlavná hrdinka asi moc chlapov nemusí a že o nich nemá valnú mienku, keďže všetkých hodila (aspoň istý čas) do jedného vreca s alkoholikmi a pobudami, no postupne mi to začalo dávať zmysel. Len kým k tomu prišlo, trocha ma dej otrávil, možno keby som bol žena, tak by som si to viac užil. Ale niečo to s dielami od sestier autorky spoločné predsa len má - príbeh dokázala zabaliť do peknej atmosféry romantizmu a striktného chovania medzi mužmi a ženami. Ide vlastne o taký posledný záchvev starej školy a starých mravov pred nástupom priemyselnej revolúcie. A to tu vyšlo veľmi dobre. Lepší priemer. 65/100 ()

Reklama

Marci 

všechny recenze uživatele

Adaptace stojnojmenného románu Anne Bronteové (v Čechách vyšla pod názvem Dvojí život Heleny Grahamové). Helena (Tara Fitzgerald) spolu s malým synem utekla před svým manželem-alkoholikem (Rupert Graves) na utajené místo na venkově. Seznamuje se zde s Gilbertem Markhamem (Toby Stephens), který se stává jejím přítelem. Film je zčásti retrospektivní, popisuje to, jak se z mladého, příjemného, ale přece jen povrchního muže stává pod vlivem alkoholu lidská troska. Kromě hereckých výkonů mě zaujala i hudba. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Dokonale popisné a přesto málo vysvětlující drama dívky ze společnosti, která jí zakazovala mít jakékoliv zkušenosti a přesto ji nutila si co nejdříve vybrat. Jo, ušlo to, mám ráda adaptace těchhle románů, ale tady už mě štvalo to neustálé zobrazování divoké krajiny ve srovnání s ukrývanými vášněmi. Říkala jsem si: fakt ještě jednou ukážou to kamenné pole a jak se po něm někdo zase rozervaně blomcká a už mi začne být nevolno. A Rupertu Gravesovi jsem taky ty násilné momenty nevěřila. ()

lucieK 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle seriál mě opravdu zklamal. Kniha patří mezi jednu z mých nejoblíbenějších, ale serilál se ji bohužel rovnat nemůže. Je to vina především špatného hereckého obsazení. Když pominu Tobyho Stephense, který jako jediný svou roli zvládl, dostávám se k hlavní hrdince Heleně, kterou se opravdu jen snažila zahrát Tara Fitzgerald. Namísto duchaplné, inteligentní a především krásné Heleny se zde objevila obyčejná a ošklivá holka od vedle. Už když jsem knihu četla, tak jsem si vjejí roli předdstavovala někoho jako je Gina McKee a rozhodně ne Taru Fitzgerald. Co se týče Ruperta Gravese, tak tomu bych neuvěřila ani to, že by ublížil mouše, natož aby páchal to co Arthur. Herecké obsazení a né příliš dobře zpracovaný scénář, je to, co tomuto seirálu ubírá kvalitu. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (1)

  • Knižní předloha byla zveřejněna roku 1848. Doslovný překlad by měl být "Nájemník sídla Wildfell". U nás však kniha vyšla pod názvem "Dvojí život Heleny Grahamové". (annes)

Reklama

Reklama