Reklama

Reklama

Starci na chmelu

  • angličtina Green Gold
TV spot
Československo, 1964, 88 min

Obsahy(1)

Do hezké studentky Hanky se na chmelové brigádě zamiluje její zásadový spolužák Filip. Dívka se přestěhuje do mladíkova útočiště v podkroví, jejich čistá láska však naráží na závist jejího zhrzeného nápadníka a na nepochopení dospělých, kteří nedokázali zůstat mladí. Rychmanův muzikál o první lásce a o prvním „hříchu" dodnes zaujme mladistvým idealismem, ale také generační revoltou vůči pokrytecké morálce duševních starců všeho druhu i věku. (AČFK)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (337)

Aleee89 

všechny recenze uživatele

(viděno v červnu 2010) Kdo by je neznal. Každý o nich slyšel, každý zná písničky, které zlidověly. Konečně jsem se dokopala a podívala jsem se na celý muzikál i já. Muzikály obecně u nás ve světě filmu moc nefrčí, takže Starcům na chmelu přičítám body k dobru - bylo to něco nového, a to se počítá. Co se týče hudby, tak ta je fajn, ale docela mě iritovalo, že se objevovala stále stejná melodie, na kterou se akorát zpívaly jiné texty, které byly někdy až úsměvné. Atmosféra tam je, herci fajn, příběh prosťoučký, ale myslím, že si to na nic nehraje. Ovšem muzikál no. 1 si představuji trochu jinak. Raději tedy zůstanu u světové klasiky... ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Cítíte ten kouzelný odér uvolněných a sešněrovaných šedesátých let, v nichž se klasická tabu střetávala s popovým rytmem sexuální revoluce? Angličani měli Beatles, Češi tenhle prostinký muzikál o mladé lásce a starých strukturách. Když dva se rádi mají, stačí jim houpačka v podkroví, pár naivně chytlavých melodií a pocit, že dnes to bude navěky. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

„Ten příběh, který uvidíte a co tak divně začíná, ten mohlo prožít vaše dítě, ať chce, či nechce rodina. Ten může prožít vaše dítě, a nikoli jen na chmelu, a když se nad ním zamyslíte, dosáhl svého účelu.“ Pucholt ve vrcholné formě. Vynikající choreografie. Chytlavá hudba: Život je bílý dům, Kéž na trati se neztratí nebo Chodili spolu z čisté lásky a 17 jim bylo let. Co dodat? Ukázka: http://www.sms.cz/film/starci_na_chmelu/ukazka ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tak ja tu žiadne výnimočné dielo nevidím, akurát mi to príde ako slabá socialistická variácia na 'Pomádu'. Príbeh je prostučký, možno o to lahodnejší, čo sa o pesníčkach nedá zďaleka povedať. Okrem gitarového tria, ktoré s úvodnou melódiu len menilo texty. Všetky ostatné muzikálové vystúpenia som musel pretáčať. Veď keď v refréne odznelo: "Aká vlastnosť robí z človeka ľudskú bytosť? - Pospolitosť." :D. Koniec! Nebyť tých stupídnych songov, dám možno o hviezdičku viac. Takto len slabých 60%. ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Legenda českého muzikálu. Nestárnoucí písničky, výborná zasazenost do tehdejší doby se zástupci veškerých pro i proti. Pucholt s Pavlovou předvádí sympatické a přirozené výkony a panuje mezi nimi výborná chemie. Všemu nasazuje korunu výborný Kemr. U Straců na chmelu si dokážu představit nejen vřelý vztah k filmu, ale také nenávist k němu samotnému. Rozporuplný budovatelský nářez, který svou naivitou válcuje snad vše tehdejší. 4* ()

Galerie (11)

Zajímavosti (31)

  • V 56. minutě je řečeno, že Seneca zemřel 40 let před naším letopočtem. To je ovšem nepravda. Seneca se narodil zřejmě 4 roky před naším letopočtem a za vlády císaře Nerona byl odsouzen k smrti z důvodu účasti na Pisonově spiknutí (zřejmě neprávem), kvůli čemuž spáchal roku 65 n. l. sebevraždu proříznutím si žil na ruce. (Nach)
  • Vladimír Pucholt ve filmu původně nechtěl vůbec hrát, protože se mu nelíbil scenář ani muzikálové zaměření snímku. (Reiniš)
  • Tento český snímek byl natočen v anamorfickém systému Cinemascope, který byl velmi populární v 50. letech minulého století, s poměrem stran 2,55:1 (standardní Panavision má 2,35:1). Distribuován byl na 35mm kopiích se čtyřmi zvukovými stopami. (Trainspotter)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama