Reklama

Reklama

Starci na chmelu

  • angličtina Green Gold
TV spot
Československo, 1964, 88 min

Obsahy(1)

Do hezké studentky Hanky se na chmelové brigádě zamiluje její zásadový spolužák Filip. Dívka se přestěhuje do mladíkova útočiště v podkroví, jejich čistá láska však naráží na závist jejího zhrzeného nápadníka a na nepochopení dospělých, kteří nedokázali zůstat mladí. Rychmanův muzikál o první lásce a o prvním „hříchu" dodnes zaujme mladistvým idealismem, ale také generační revoltou vůči pokrytecké morálce duševních starců všeho druhu i věku. (AČFK)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (337)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Starci na chmelu mají všechno co má správný muzikál mít, ať už jsou to dobří herci, skvělá atmosféra, ale hlavně překrásné nadčasové písničky, kdo by neznal nápěv:"Ten příběh, který uvidíte a co tak divně začíná, ten mohlo prožít vaše dítě, ať chce či nechce rodina". Určitě ho lze zařadit mezi nejlepší a nejslavnější české muzikály. V době vzniku obsahoval všechny typické rysy své doby, které se v dnešní době někomu nemusí líbit, ale mě to nevadí, protozě ty překrásné písně to všechno vynahradí. Klasika, která nestárne...... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Až do včerejška jste nám všichni strašně křivdili, dnes nás už soudíte právem." Jako nadšenej účastník tří chmelovejch brigád mohu jen konstatovat, že pokud by mě někdo soudil za sex při těchto akcích, tak by to vždycky bylo právem. V šedesátejch letech se však ještě na morálku hledělo bystrým okem, což rozhodně nevadí, když skvělou hudbu doplňují úderně naivní texty a příběh zamilovanejch je ve svý jednoduchosti snad až dokonalej. I já bych zkrátka chtěl být nejšťastnějším brigádníkem v celým žateckým okrese. ()

Reklama

Legas 

všechny recenze uživatele

Film je pravděpodobně vtipnější, než v době svého vzniku a hlavní hrdina je sice outsider, ale taky tak trochu blázen. Podle jeho chování bych soudil, že kdyby se situace ještě trochu vyhrotila, měl by zaděláno na ústav. V podstatě bych mohl tvrdit, že nakonec spolu nežili štastně až do smrti. Ale nezbývá, než pochválit Vladimíra Pucholta za skvělý výkon a netradiční hlavní postavu, tahouna celého filmu. Muzikálová čísla jsou docela legrační, moc se mi jejich vyznění líbilo, písničky jsou hudebně naprosto mimo tehdejší twist, jak se zmiňuje ve filmu. Respektive jsou mimo ten pravý "zahraniční twist", ale k takové té pozlátkové chmelové atmosféře tehdejšího socialismu se skvěle hodí. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Můj první český muzikál. Když jsem jej viděl poprvé hned po revoluci, přilákán otcem k TV netušil jsem pořádně co jej tak dojímá nad partou brigádníků na chmelu. Já už chmely ani brambory či řípu nestihl (bohu dík), ale z vyprávění starších jsem často slýchal jak to bylo na chmelu super a tak jsem ono dojetí připočítával spíše k nějaké tátově skryté vzpomínce na dávnou lásku či tak něco... Netušil jsem nic o Pucholtovi ani filmech oprášených z komunistických trezorů ... I tak se mi to tenkráte líbilo, české sixties z toho jen čišely. Dnes koukám na film jinak. Bohatší o poznání souvislostí i o poznání textů a melodií dnes už notoricky známých písní. Starci na chmelu jsou fajn a když je v Tv někde vidím, většinou u nich zůstanu... Tři chmelové šištičky. * * * ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Bezděky dokonale vystižený přechod: doznívající estetika barevných socialistických filmů 50. let, ale už s povstávající pražskojarní generací. Včetně částečné reflexe (nikoli kritiky) budovatelského pathosu. Jeden z filmů, u nichž se o počtu hvězdiček nediskutuje, ani když přihlédnu k rozličným drobným trapnostem, dokonce ani když přihlédnu ke Gottovi, který už tehdy měl schopnost zabít jakoukoli písničku. "Kdyby sis oči vyplakala" je v jeho podání nechutný opruz. Ale i ten trojčlenný černý chór mi s odstupem času připadá trochu směšný, ne už tak charismatický, tak zásvětně revoluční jako kdysi. Leč i tak: při každém dalším dívání jsem v tom už od prvních vteřin. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (31)

  • Mimopražská premiéra se uskutečnila 14. 8. 1964 v Ústí nad Labem, 12. 9. 1964 byl film uveden v Plzni u příležitosti Dne tisku, rozhlasu a televize. Zdroj: Český hraný film 1961-1970, NFA 2004. (ČSFD)
  • Snímek byl v roce 2016 digitálně restaurován. (sator)
  • Vladimír Pucholt ve filmu původně nechtěl vůbec hrát, protože se mu nelíbil scenář ani muzikálové zaměření snímku. (Reiniš)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno