Reklama

Reklama

Starci na chmelu

  • angličtina Green Gold
TV spot
Československo, 1964, 88 min

Obsahy(1)

Do hezké studentky Hanky se na chmelové brigádě zamiluje její zásadový spolužák Filip. Dívka se přestěhuje do mladíkova útočiště v podkroví, jejich čistá láska však naráží na závist jejího zhrzeného nápadníka a na nepochopení dospělých, kteří nedokázali zůstat mladí. Rychmanův muzikál o první lásce a o prvním „hříchu" dodnes zaujme mladistvým idealismem, ale také generační revoltou vůči pokrytecké morálce duševních starců všeho druhu i věku. (AČFK)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (337)

swed 

všechny recenze uživatele

Rychman pečlivě odkoukal vše, co dělá Hollywoodské muzikály jedinečnými, jeho režie je proto bezchybná a vizuální stránka filmu se klidně může měřit se svými zámořskými kolegy. Naproti tomu stojí upocený scénář o chmelové brigádě v dobách komunismu a písně s texty typu "Hopsa hejsa do Brandejsa", což působí přinejmenším směšně a v tom horším případě tragicky. Je obrovská škoda, že režisér nedostal lepší materiál, protože se svým talentem by mohl natočit něco hodně velkého, leč nestalo se. 5/10 ()

Sinecod 

všechny recenze uživatele

Svou lásku neskrývej, ne! hrdě se k ní znej. Miluj, miluj máš-li koho a neohlížej se na nikoho a miluj miluj už je čas! Miluj, miluj už je čas!!! Jeden z mých nejoblíbenějších filmů. Ten scénář je prostě úžasný. Milé husy, na západě se teď nic jinýho nenosí.Teď už to můžu říct soudružko. Až do včerejška jste nám všichni strašně křivdili. Dnes nás už soudíte právem...Víš co tě čeká? Vyloučení ze školy. Opovržení, hanba! Já to beru soudružko, až na tu hanbu a opovržení... Ty je lituješ Honzo?Prosimtě, vždyť si to ani nezaslouží. Já je nelituju, já mu to děsně závidim... A potom, ano ano, tři chlápci v černým s kytarama. A mně se ten uprostřed vždycky hrozně líbil:-) ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Další z mých českých restů, které jsem měl pěkně dlouhou dobu. Ale i tohle jsem napravil a konečně jsem "Starce na chmelu" viděl. Ty písničky znám, ale když jsem viděl příběh a slyšel ty parádní herecké výkony, které jsou neskutečně přirozené díky tomu, že mluví, jak jim zobák narostl, je prostě paráda. Na svou dobu odvážné a funguje i dnes. ()

HareS 

všechny recenze uživatele

Príbeh Romea a Júlie zasadený na český vidiek do pozadia chmeľovej brigády je zaujímavo zrežírovaný a so zapamätaniahodnými piesňami (a Vladimírom Pucholtom opäť par excellence zahraný). Jednoducho dôkaz, že v 60. rokoch českého filmu nebol priestor iba pre umelecké skvosty, ale aj pre filmy väčšinových žánrov, akým muzikál rozhodne je. A tých pár budovateľských záchvevov, ktoré už mali byť v týchto rokoch dávno za nami sa dá predsa ľahko pretrpieť. 75% ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Starci na chmelu mají všechno co má správný muzikál mít, ať už jsou to dobří herci, skvělá atmosféra, ale hlavně překrásné nadčasové písničky, kdo by neznal nápěv:"Ten příběh, který uvidíte a co tak divně začíná, ten mohlo prožít vaše dítě, ať chce či nechce rodina". Určitě ho lze zařadit mezi nejlepší a nejslavnější české muzikály. V době vzniku obsahoval všechny typické rysy své doby, které se v dnešní době někomu nemusí líbit, ale mě to nevadí, protozě ty překrásné písně to všechno vynahradí. Klasika, která nestárne...... ()

Galerie (11)

Zajímavosti (31)

  • Jeden komparzista sa zaslúžil o vznik nového tanca, ktorý bol pomenovaný "Hot Needle" - horúca ihla. Josef Koníček si všimol, že tanečník si pri rozcvičovaní len tak z radosti povyskočil. Choreografa figúra zaujala a inšpirovala ho k pôsobivej tanečnej scéne. (Raccoon.city)
  • Na začátku filmu si můžeme všimnout, že herci mají po lokty zelené ruce. Je to díky chmelu, který byl uměle nabarven, protože se film točil na podzim, kdy jmelí již bylo zešedlé. (Duckinka)
  • Tento český snímek byl natočen v anamorfickém systému Cinemascope, který byl velmi populární v 50. letech minulého století, s poměrem stran 2,55:1 (standardní Panavision má 2,35:1). Distribuován byl na 35mm kopiích se čtyřmi zvukovými stopami. (Trainspotter)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno