Reklama

Reklama

Starci na chmelu

  • angličtina Green Gold
TV spot
Československo, 1964, 88 min

Obsahy(1)

Do hezké studentky Hanky se na chmelové brigádě zamiluje její zásadový spolužák Filip. Dívka se přestěhuje do mladíkova útočiště v podkroví, jejich čistá láska však naráží na závist jejího zhrzeného nápadníka a na nepochopení dospělých, kteří nedokázali zůstat mladí. Rychmanův muzikál o první lásce a o prvním „hříchu" dodnes zaujme mladistvým idealismem, ale také generační revoltou vůči pokrytecké morálce duševních starců všeho druhu i věku. (AČFK)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (337)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Příběh je to sice jednoduchej, ale v rámci možností to v mých očích a hlavně uších prošlo s odřenými ušima až ke klasickému průměru. Žádná bomba to tedy není, ale ti kdo jezdili na podobné „brigády“ na ně ve většině případů vzpomínají v tom nejlepším. Některé melodie a písničky se těší velké popularitě i dnes, herecké výkony taky nebyli vůbec špatné – v mých očích jde o lepší průměr. 60% ()

Sinecod 

všechny recenze uživatele

Svou lásku neskrývej, ne! hrdě se k ní znej. Miluj, miluj máš-li koho a neohlížej se na nikoho a miluj miluj už je čas! Miluj, miluj už je čas!!! Jeden z mých nejoblíbenějších filmů. Ten scénář je prostě úžasný. Milé husy, na západě se teď nic jinýho nenosí.Teď už to můžu říct soudružko. Až do včerejška jste nám všichni strašně křivdili. Dnes nás už soudíte právem...Víš co tě čeká? Vyloučení ze školy. Opovržení, hanba! Já to beru soudružko, až na tu hanbu a opovržení... Ty je lituješ Honzo?Prosimtě, vždyť si to ani nezaslouží. Já je nelituju, já mu to děsně závidim... A potom, ano ano, tři chlápci v černým s kytarama. A mně se ten uprostřed vždycky hrozně líbil:-) ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

+2* Sice se tu na plakátu zobrazuje "Nejslavnější český muzikál", ale to mi nezabrání dát mu tak nízkou známku. Písničky jsem měl naposlouchané a líbili se mi, ale když jsem ten film kdysi na přelomu století viděl, tak dějově mě skoro vůbec nezaujal. Kromě soundtracku, choreografie a slušných hereckých výkonů vidím jediné větší pozitivum filmu, že hezky ukazuje budovatelskou náladu tehdy mladých a naivních. A když už jsem napsal komentář, tak nemám víc důvodů se k tomuto "československému skvostu" vracet. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Generační výpověď generace mých rodičů. Symbol učitele (v tomto konkrétním případě učitelky s nomen omen přezdívkou Jana Ámos) - intelektuála jako toho, který selže a nechá se zmanipulovat totalitní mocí a v pomýlení namísto empatie zaujímá nejtvrdší stanovisko, výstižná metafora o úloze inteligence v tragické době 50. let. Film z epochálního zlomu (v důsledku XX. sjezdu KSSS a Chruščovově odhalení tzv. Kultu osobnosti), kdy se ještě téměř nic nesmělo, ale přesto už se mnohé prostě muselo celospolečensky ventilovat, třeba prostřednictvím neškodného muzikálu. Starci na chmelu jako jedni z prvních zvěstovatelů politického tání a celospolečenských změn, později pojmenovaných jako Pražské jaro. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Ať koukám, jak koukám, nic pozoruhodného na tom nevidím. Z písní jsou dnes zaslouženě evergreeny, ale příběh je víc než jednoduchý a nic moc nevypovídající, což je asi rozšířená nemoc nejen filmových muzikálů, a z ansámblu výrazněji vyčnívají jen bezelstný Pucholt a profesorka Ireny Kačírkové. Na druhou stranu je třeba vzít v úvahu dobu vzniku, ve které museli být Starci přímo zjevením, a leckteré scény dýchají svěžím studentským vtipem. Pro mě ale zůstává králem - či spíše královnou - českých muzikálů Noc na Karlštejně. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (31)

  • Tento český snímek byl natočen v anamorfickém systému Cinemascope, který byl velmi populární v 50. letech minulého století, s poměrem stran 2,55:1 (standardní Panavision má 2,35:1). Distribuován byl na 35mm kopiích se čtyřmi zvukovými stopami. (Trainspotter)
  • Píseň "Milenci v texaskách" se ozve ve filmu celkem pětkrát, ovšem pokaždé s jiným textem a ani jedna verze nekoresponduje s nahrávkou hranou v rozhlase, pouze v pátém provedení se shodují poslední čtyřverší. (Hans.)
  • Píseň „Chmel je naše zlato“, kterou „zpívají“ brigádníci, nazpíval sbor Lubomíra Pánka. (M.B)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama