Reklama

Reklama

Starci na chmelu

  • angličtina Green Gold
TV spot
Československo, 1964, 88 min

Obsahy(1)

Do hezké studentky Hanky se na chmelové brigádě zamiluje její zásadový spolužák Filip. Dívka se přestěhuje do mladíkova útočiště v podkroví, jejich čistá láska však naráží na závist jejího zhrzeného nápadníka a na nepochopení dospělých, kteří nedokázali zůstat mladí. Rychmanův muzikál o první lásce a o prvním „hříchu" dodnes zaujme mladistvým idealismem, ale také generační revoltou vůči pokrytecké morálce duševních starců všeho druhu i věku. (AČFK)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (337)

lamps 

všechny recenze uživatele

Není to kdovíjak přelomový a nadkvalitní počin v rámci bohaté české kinematografie (o nadupaných šedesátých letech pak ani nemluvě) a nemyslím si, že bych si chtěl tuhle svéhlavou epizodickou romanci někdy pouštět znovu, ale nikdo už filmu neodpáře, že byl na našem území u samotného startu muzikálového žánru, že je výborně zahraný a že těch pár melodií zakořenilo v naší novodobé kultuře silou zdá se nezlomnou. Hravostí a barevností se sice nemůže rovnat se slavnými zahraničními konkurenty své doby, ale formátem obrazu a důvtipným uchopením prosťounké zápletky zahřejí Starci na chmelu u srdíčka takřka rovnocenně a trvale.. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Další z mých českých restů, které jsem měl pěkně dlouhou dobu. Ale i tohle jsem napravil a konečně jsem "Starce na chmelu" viděl. Ty písničky znám, ale když jsem viděl příběh a slyšel ty parádní herecké výkony, které jsou neskutečně přirozené díky tomu, že mluví, jak jim zobák narostl, je prostě paráda. Na svou dobu odvážné a funguje i dnes. ()

Reklama

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele

První český muzikál, první české DVD s DTS zvukem a obrazem v cinemascopickém 2,55:1... no nezní to krásně? na rozdíl od některých si nemyslím, že by film byl nějak příliš zatížen dobou - ano, nějaké to soudruhu či soudružko zde zazní, ale to je jen malá daň za vynikající počin, který dosud nenalezl nástupce... ()

castor 

všechny recenze uživatele

Byl sice první u nás, ale to ještě neznamená, že se z něho musíme posadit na zadek. Muzikál o jedné lásce a starých strukturách je plný naivních melodií a atmosféry starých dobrých chmelových brigád. Neublíží, nenadchne. I když tehdy, léta páně 1964, musel být pro diváky absolutně neznalé zaoceánských muzikálů slušným zjevením. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Chmelová klasika. Moje generace tyhle brigády nezažila, takže to asi nemůžeme plně chápat. Ale jako muzikál je to celkem dobré. Je to plné klasických songů. Všichni chtějí Hanku. Filip ji nakonec získá. No říkám, je to pro mě z jiné doby, ale není to špatné. "Chodili spolu z čisté lásky, a 17 jim bylo let." :) ()

Galerie (11)

Zajímavosti (31)

  • Vladimír Pucholt souběžně se Starci natáčel i film Miloše Formana Černý Petr. (Reiniš)
  • Film se natáčel v ateliérech na Žatecku, kde stály i skutečné Chmelnice. Filmovalo se také v Lounkách u Roudnice, odkud však zmizely chmelnice a po povodních v roce 2002 také budovy, kde byly pořízeny některé záběry. (Reiniš)
  • Snímek byl v roce 2016 digitálně restaurován. (sator)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama