Reklama

Reklama

O Janovi a podivuhodném příteli

(TV film)
všechny plakáty
TV spot

Obsahy(1)

Pojďme se podívat na výpravný koprodukční film na motivy pohádky H. Ch. Andersena, jehož dílo uchvacuje celé generace malých i velkých čtenářů svým poutavým dějem, malebnými detaily, svéráznými postavami a především nenásilným prolínáním skutečnosti a fantazie. I když příběh začíná neradostně, věřte, že se vše v dobré obrátí, jak to tak v pohádkách bývá... Po smrti otce vyžene Jana (T. Valík) z domova bohatý kupec. Nezbývá mu tedy nic jiného, než se vydat do světa. Na své trnité cestě potkává muže, kteří jedou do královského města získat ruku princezny Agnes (E. Vejmělková). Všichni však skončí jako zkamenělé sochy. Když v noci Jana přepadnou lapkové, objeví se tajemný muž (F. Bachschmidt dabovaný P. Haničincem) a Jana pomocí kouzelné hole zachrání. Kouzelná hůl a tajemný přítel mu pak pomohou překonat mnoho překážek, které jim připraví kouzelník Magnus (M. Habich dabovaný B. Rösnerem). Ten má totiž ve své moci princeznu Agnes a na svědomí má i její nápadníky. Na Janovi pak je, aby princeznu i nápadníky vysvobodil a pohádka mohla skončit svatbou… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (212)

Morien 

všechny recenze uživatele

Je to temné, depresivní, smutné, znepokojivé a nepochopitelné, co je to? Další Morienin oblíbený kousek! ♥ 2021: Dodávám svůj tradiční výkřik: Hapka! Struktura scénáře je velmi zajímavá, inspirace Hansem Christiánem je tam jasně zřetelná. Každý zvrat a krok je předpřipraven a podmíněn vnitřní logikou, nic se tam neděje jen tak halabala, děj i ideje odpovídají pohádkovému mýtu. V tom je to tradiční a nadčasové, ale zároveň jde o léčení princezniny deprese a to je zase velmi moderní prvek. V rámci filmových pohádek mi přijde výjimečné, jak obratně tady filmaři pracují s mimoslovním vyprávěním a "prostou" hereckou interakcí. Závěrečný "twist" je extrémně skvělý a vždycky mě při něm napadne, že kdyby byl David Lynch Evropan a natočil pohádku, vypadala by nějak takhle. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Víte, v čem je tahle pohádka jiná než současná mass produkce? Proti hrdinovi stojí ultimátní zlo, které se nepitvoří ani není směšné, ale safra ZLÉ. O to větší je síla dobra a poučení. Fantastická atmosféra, výborná hudba (Petr Hapka ja klasik hudby českých pohádek), herci a příběh s filozofickým podtextem (viz např. skvělý závěrečný dialog). Duo Trávníček-Labuda a duo Skopal-Vyskočil jsou fantastičtí! Naprosto vyvážené dávky humoru, napětí a romance. Trio černých rytířů je také k pohledání, směs českých a německých herců je výborná (vždycky jsem strašně bál Matthiase Habicha s hlasem Borise Rösnera). Ve snímku graduje především atmosféra, která je na začátku dotažena na absolutní vrchol (smrt otce, odchod z domu). Obdivuji všechny ty dokonalé momenty a parádně načrtnuté postavy. Stačí jen Labudův výraz, když nevěřícně pronáší: "Vobyčejnej dědek, vobyčejnej kluk..." a je vymalováno. Prakticky nemám výhrady. 95%. Nejlepší pohádky jsou hororové pohádky. A těch kamenných soch s živýma očima se bojím doteď :-) V mém zebříčku tuhle pohádku už asi nic nepřekoná. Když sleduji každovánoční konkurenci v TV, shledávám, že je bezkonkurenčne nekonkurenceschopná! ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Štědrovečerní pohádka roku 1990. Výpravná a moc hezká pohádka i když trochu temnější a určená spíše pro dospělé. Hned na začátku pohádky tvrdá realita smrti otce, pak už spíše pohádka s přeci jen temnějším vyzněním, ale o to pohádkovějším koncem. Výrazně připomíná pohádku Sedmero krkavců. Pohádka na svou dobu nabídne velmi slušné triky a řadu zahraničních herců s českým dabingem. A také je zajímavé poznávat ve vedlejších rolích třeba Patrasku, Brožovou či Dejdara. ()

Wishkah 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní a hodně depresivní pohádka. Osobně dávám raději přednost podobně laděnému Nebojsovi, u kterého se dá i zasmát. A i když se tu pánové Labuda a Zedníček snaží trochu zjemnit atmosféru tak Vetchý a to jeho věčné krutibrko je srandovnější. Ale plus dávám za tu děsivou scénu z parku zkamenělých. Ten pohled do těch živých očí mě několik nocí strašil ve snech ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Docela blbost. Příliš mnoho wtf momentů, ten Jan je většinu doby na facku, Přítel nemá ani za mák charisma , ostatně Nepřítel taky ne. Linka s těma zlodějíčkama úplně zbytečná a místy až trapná. No prostě nesmyslný je to. Ponaučení? Prvním hajzlům, které potkáš, dej všechno co máš (tedy z pozemských statků) a nafasuješ Přítele na telefonu, kterej ti se vším helfne, o když jsi blbej jako štoudev a děláš chybu za chybou. Paráda, děcka. Hudba byla strašná, místy až šílená, ale to byl jistě záměr, nicméně já jsem ty jízdy oblakama přeskakovala, protože se to fakt nedalo poslouchat. Oceňuji usilovnou snahu o milující pohledy hlavních hrdinů (přestože nevěřím, že by ten Páprda padouch dal k uhádnutí slovo "láska", ale co už, žejo). Možná že jsem to nepobrala a možná že si princka nejezdila v noci k tomu šášulovi pro ty otázky, ale prostě ji je vymýšlela nebo jak...Jebat to, je to fuck. Prostě blbost, no. Koukatelná blbost. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (4)

  • Film se od knižní předlohy liší. Zatímco ve filmu můžeme o identitě tajemného přítele spekulovat, v pohádce „Vandronik“ od Hanse Christiana Andersena vyjde najevo, že přítelem byl právě ten umrlec, kterého Jan (Tomáš Valík) ochránil před okradením lupiči. (Nick321)
  • Natáčení probíhalo také na hradě Bouzov. (pávek)

Reklama

Reklama