Reklama

Reklama

Král Richard: Zrození šampiónek je životopisné drama, natočené podle skutečného příběhu, který inspiruje celý svět. Příběh Richarda Williamse (Will Smith), trenéra a otce světově proslulých tenistek Venus a Sereny, který má geniální plán jak dostat své dcery z ulic Comptonu v Kalifornii na světovou tenisovou scénu. Hluboce dojemný příběh ukazuje sílu rodiny, vytrvalost a neochvějnou víru jako prostředek k dosažení nemožného a ovlivnění nejen tenisového světa. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (240)

luka4615 

všechny recenze uživatele

Skvěle zvládnuté filmové řemeslo o trnité cestě plné odříkání ze dna až na absolutní vrchol. Tak asi nějak takto lze v několika slovech popsat snímek King Richard, který velmi podrobně mapuje brzkou kariéru sester Williamsových, snad těch nejznámějších tenistek na světě, za nimiž jako šedá eminence stojí jejich otec a jeho extrémně podrobný plán na úspěch. Snímek rovněž zaujme svižným scénářem, díky kterému Vám i delší stopáž poměrně rychle uteče. Zamrzí zde tedy pouze několik poměrně zbytečných scén, které výsledný dojem z celého počinu lehce kazí. Samostatnou kapitolou jsou zde pak civilní herecké výkony, z nichž markantně vyčnívá výtečný Will Smith (Oscar?), který si roli despotického otce a trenéra vážně velmi užívá. Co tedy dodat na závěr? Snímek King Richard je skvělým sportovním dramatem, kterému byste určitě měli dát šanci. Jako ucelená kapitola o životě těchto tenisových legend totiž funguje vážně více než dobře. Skvělá práce! (HBO GO) „Venus and Serena gon' shake up this world.” ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tenis (zejména ženský) díky řadě našich úspěšných tenistek sleduji už nějaký ten pátek. A takhle dobře nasnímané zápasy jsou opravdu pastvou pro oko. Nevím, jestli filmaři použili tak dobré tenistky a dubly nebo natolik pokročila práce filmových trikařů (nejspíš to bude kombinace všeho uvedeného), ale fakt to vypadá jako špičkový tenis. Film je ovšem o otci a trenérovi, takže centrem všeho je Will Smith, kterému maskéři a kostyméři pomáhali, aby vypadal co možná nejhůř. A postava Sereny ve značné části filmu hraje jen třetí housle. Film je natažený o nějaké ty scény, na které zřejmě uslyší oscarová akademie, skoro jakoby jim do toho kecal protagonista, že má plán, jak podle jeho života natočit oscarový film. Takže pro fanoušky tenisu (a Venus Williamsové obzvlášť) doporučeníhodná podívaná, ale jako celek nedotažené (70%). ()

Reklama

berny2468 

všechny recenze uživatele

Král Richard je další povedené sportovní drama, které je zde trošku atypicky vyprávěné skrze otce dvou současných hvězd dámského tenisu- sester Williamsových. Ten se totiž rozhodl, že ze svých dvou dcer udělá nejlepší tenistky historie. A to se mu i přes jeho sebeobětování, víru a jeho ego povedlo. Král Richard se zvládá vyhýbat veškerým neduhům, které sportovní dramata mohou nabízet a dávky patosu tedy nabízí v příjemně přijatelné míře. A i když by lehce mohl sklouznout k dalšímu, který proklamuje Afroameričany a jejich stav v USA, naštěstí i tohle snímek překvapivě zvládá v přijatelné míře. Hlavním lákadlem tohoto snímku je jasně Will Smith, který svou roli zvládl na výbornou a rozhodně si hlasitě říká alespoň o Oscarovou nominaci. Není to pravá kladná postava zbavena věskerých špatných vlastností. Ale je to správně nečitelný otec pohybující se na hraně obdivu a odsouzení. Jeho dilemata ve filmu fungují a vy se s ním velmi rychle ztotožníte. Snímek má překvapivě i přes svou štědřejší délku vcelku vyrovnané tempo a divák se ani chvíli nenudí. Tenisové tréninky či zápasy jsou natočené nápaditě a vy jako divák s napjetím sledujete, jak dané zápasy skončí. To vše ve snímku funguje skvěle. Jen mi přišla trošku větší upozadění Sereny na úkor Venus. Líbil by se mi vyrovnanější prostor pro obě z dcer. Dále však musím pochválit i výkon představitelek sester Williamsových, ale i výkon Jona Bernthala ze kterého se stává velký sympaťák (viz Le Mans 66). Celkově tenhle snímek musím doporučit a to obzvláště fanouškům tenisu, ale i fanouškům sportovních dramat celkově. Tento snímek nabízí přesně to, co by měl sportovní snímek nabízet. A zvládá to na výbornou. Příjemné překvapení 8/10. ()

Garson 

všechny recenze uživatele

Richard Williams,otec několika dětí,který plánoval budoucnost svých dvou dcer už od kolébky a nakonec dokázal to co se většině otců i přes veškerou snahu nikdy nepodaří a to protlačit své dcery na výsluní.Věřil svým dcerám,věřil v jejich šanci uspět a proto celý tenisový svět a vše co se kolem něj točilo mu byl po nějakou dobu pouze rukojmím pro jeho nekonečné ambice.Jak to dokázal?Z historie která nám mnohokrát předvedla neuvěřitelné věci je známo,že úspěch nemá žádný strop, žádné limity a že i když je někdo velmi chudý tak nemusí přistoupit na první nabídku kterou mu někdo podstrčí.Film mě celkem bavil,ale jedna věc mi velmi vadila.Chápu jak je složité pro chudou rodinu s pěti dětmi dostat se na světovou úroveň,ale to pro všechny rodiny a né jen pro černochy.Celý filmový životopis sester Williamsových zastínilo neustálé zdůrazňování o ukřivděných Afroameričanech a o jejich zlých bílých spoluobčanech kteří jim neustále ubližují i když to byli právě běloši kteří jim vydláždili cestu k úspěchu a Serena si dokonce vzala i bělocha za manžela.Kvůli několikrát zmíněné rasové křivdě nemůžu dát plný počet hvězd i když herecky to bylo super a to hlavně díky neznámým hercům,ale Will Smith jako hlavní hvězda také nezklamal. ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

Asi jsem cekala míč, ale zame dost zidealizivany příběh. Nezazni tamdost důležitý fakta, ze Richard měl 5 děti z předchozího manželství, 3 starší sestry z filmu bylynevlastni segry, pak měl další dítě z třetího manželství a jedno be manželský dítě, takže 9 děti. Zároveň silně věříci člověk, jehovista. Taky trochu egomaniak. Škoda, dalo se z toho vyzdimat víc, ale jinak tenis mám moc ráda, i proto, jak moc je to hlavně psychologická hra těch na kurtu. Holkám Williamskam jsem fandila, ani v době největší slávy to lehký neměly. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (16)

  • V roku 1994 bola svetovou jednotkou v rebríčku WTA Steffi Grafová, zatiaľ čo Arantxa Sánchez Vicario bola v skutočnosti svetová dvojka. (Pat.Ko)
  • Zaujímavé je, že na tomto filme pracoval zvukový dizajnér s menom Richard King, pretože film sa volá King Richard. (Pat.Ko)
  • Kvôli pandémií boli čítacie skúšky k filmu prostredníctvom Zoom. (belinko)

Související novinky

Will Smith se po roce vrátí před kameru

Will Smith se po roce vrátí před kameru

12.03.2023

Je to rok od posledních Oscarů, které nevstoupily do historie tím, jaký snímek vyhrál nejlepší film (pokud si na to vůbec někdo vzpomene), ale tím, jak herec Will Smith vystoupil na pódium, aby… (více)

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

03.04.2022

Po několika nezdařených pokusech oživit novou verzi Vrány, včetně jednoho s Jasonem Momoou (Aquaman, Hra o trůny) v hlavní roli, se sdružení nezávislých producentů Hassell Free Productions, The… (více)

Will Smith vydal omluvu

Will Smith vydal omluvu

30.03.2022

Je úterý, takže touhle dobou už nejspíš zpráva o facce, kterou dal Will Smith během oscarového večera komikovi Chrisi Rockovi za nepovedený vtip na adresu jeho manželky Jady Pinkett Smith, dorazila i… (více)

Duna a V rytmu srdce slaví oscarové vítězství

Duna a V rytmu srdce slaví oscarové vítězství

28.03.2022

Dnes v noci proběhl 94. ročník předávání Oscarů, tedy cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS), a i letos se psala oscarová historie. Celý ceremoniál se odehrál v hollywoodském Dolby… (více)

Reklama

Reklama