Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dana Martinová, mladá žena volnějších mravů, zemře rukou psychicky labilního mladíka Pavla Zacha. Ten se v záchvatu žárlivosti neudržel a zabil dívku úderem do hlavy. Policie najde mrtvolu díky Danině kamarádce Evě Simonové. A právě Eva se stane druhou Pavlovou obětí. Mladík totiž v obavě z vyzrazení dívku napadne a utopí ve vaně. Dvojnásobnou vraždu dostane na starost jako svůj první případ kriminalista poručík Zeman, jemuž pomáhá zkušenější kolega Suchánek. Vyšetřování však zpočátku nikam nevede. Zatímco Pavlův otec se snaží umístit duševně nemocného syna do psychiatrické léčebny, Pavel ze strachu spáchá další vraždu. Ani on, ani vyšetřovatelé však zatím netuší, že od jisté doby je Pavel pouhým nástrojem v rukou někoho jiného… (Česká televize)

(více)

Recenze (90)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Detektivky, v nichž známe od začátku vraha, musí mít v sobě něco překvapivého, co divák odhaluje teprve postupem času. V tomto případě je to rozuzlení (a zodpovězení otázky, kdo stál minimálně nepřímo v pozadí dvou ze tří vražd, v celku překvapivé. V tomto směru tedy spokojenost. Co mě též velmi zaujalo byla místy až hororová hudba Pavla Blatného. Když třeba vrah likviduje své oběti, zní jen takový tepavý rytmus. Dost síla. Z obou kriminalistů mi přišel určitě zábavnější Jaroslav Moučka, který svými hláškami místy doslova perlí. Eduard Cupák mi na detektiva přišel trošku moc uhlazený. V porovnání se Schulhofovou série s majore Kalašem tomu možná něco chybí, ale jinak je to furt nadprůměrná detektivka. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Podobný typ retra je mi velmi příjemný. Má to pro mě kouzlo, vystavěné na solidním příběhu a umocněné černobílou a neskonalým půvabem Marie Málkové. Ony tu byly nemálo půvabné všechny herečky - Obermaierová, Vránová, Bartošová... A muži byli supermani - Cupák by z chlapů svým hlasem udělal beránky, ženský by pouhým mluvením přivedl k extázi, Brzobohatý okouzlující absolutně na max... Krásný chaty, auta, moderní domácnosti... O Petru Schulhoffovi jen slýchám, jeho tvorbu snad s výjimkou Kalaše neznám, ale po tomhle filmu bych ho nazval hollywoodským tvůrcem ve službách Barrandova. Od A do Z na efekt a ten se (u mě) dostavil. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Tohle se myslím Schulhoffovi moc nepovedlo. Chybělo mi v tom jak větší napětí a propracovanost, jak jsem u něho zvyklý, tak i atmosféra. Ne že by to byl špatný film - lokace, zápletka, dokonalý Moučka a jeho hlášky. Ale prostě tomu něco chybělo. Částečně je to výběrem herců, kteří se podle mne někteří na své role nehodí, včetně jedné stěžejní postavy, navíc hrají tak nějak brechtovsky odcizeně, jako bez zájmu, odtažitě, jako by se jich ta role ani netýkala. Pak mě iritovaly takové drobnosti, jako proč ženská, která čeká návrat manžela a zrovna přišla od kadeřnice, má napuštěnou plnou vanu vody? Protože přesný čas návratu manžela asi nevěděla, byla by stejně voda studená, pokud chystala vanu jemu. A podobných nelogických drobností tam bylo víc, takže jsem příběhu až tak moc nevěřil. Navíc mi některá odhalení v závěru už připomínala trochu Cimrmany. Jak říkám, není to špatný film, asi bych se na něj i někdy znovu podíval, ale potenciál byl daleko větší, tohle zůstalo někde v půli cesty a je to takové nedomrlé. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Schulhoff tyhle kriminálky uměl. Tady se nemohl opřít o vynikajícího Hrušínského, ale musel si vystačit s méně talentovaným a daleko méně charismatickým Cupákem. Dojmu to neublížilo a zápletce to spíš pomohlo, protože vždy sebejistý Hrušínský by naivního oblouzněného vyšetřovatele takhle krásně nezahrál. Nápad režiséra obsadit typově velmi podobné herečky je vynikající. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Celkem solidní, byť jen mírně nadprůměrná, detektivka z dílny specialisty na tento žánr režiséra Petra Schulhoffa nedosahuje sice celkových kvalit jeho legendární tetralogie s kriminalistou majorem Kalašem, ale minimálně jeho poslednímu dílu Diagnóza smrti se vyrovná a především hrdě prezentuje fakt, že vzpřímeně prošla osidly doby. Je totiž skoro zázrak, že na počátku ponurého bezčasí začínající normalizace dokázal Petr Schulhoff ustát tlak stát se hlásnou troubou propagandy a oprostil svůj film od nánosu ideologického balastu. A možná spíše jen shodou okolností natočil něco, co by se dnes dalo chápat jako takový socialistický ohlas noir detektivky, kde se za zdmi pochmurných panelových bytů páše ... maloměšťáctví... ()

Galerie (19)

Zajímavosti (4)

  • V pokoji vraha je plakát anglické rockové skupiny Deep Purple. (vojtas73)
  • Při natáčení scény, ve které měl Jiří Adamec jako psychopat Pavel Zach utopit ve vaně svou tetu, málem došlo k tragédii. Aleně Vránové, která ji hrála, se do plic dostala voda a opravdu se začala topit. Nikdo ze štábu to netušil, všichni si mysleli, že se tak urputně brání, protože to podle scénáře bylo jejím úkolem. Nakonec herečku musel oživovat narychlo přivolaný závodní barrandovský lékař. (raininface)

Reklama

Reklama