Reklama

Reklama

8 MM

  • USA 8MM (více)
Trailer

Obsahy(1)

Soukromý detektiv Tom Welles (Nicolas Cage) vede se svou manželkou (Catherine Keenerová) a novorozenou dcerou poklidný život v pensylvánském Harrisburgu, kde tráví většinu času nad rutinními případy nevěrných manželů. Když je však pověřen úkolem, který se týká malého, neškodně vyhlížejícího 8mm filmu, zabředne do nejtemnějších zákoutí lidské společnosti. Neúnavné pátrání po osudech nezvěstné dívky z filmu, která zcela pohltí jeho mysl, jej zavádí přes chodníky slávy v Hollywoodu až do newyorské čtvrti Meatpacking district. Posedlý Welles, jemuž pomáhá protřelý prodavač knih pro dospělé v podání Joaquina Phoenixe, opustí rodinu i svůj dosavadní život poté, co si uvědomí, jak smrtící může být jeden osmimilimetrový film. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (728)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Veľmi zriedkavo natáčaná téma. Ani sa nečudujem. Z tohto filmu musel mať po jeho nakrútení psychické depky celý štáb. Postupné odkrývanie kriminálnej zápletky v štýle filmu Noir dospeje k prekvapivým zisteniam a zavedie Cagea až na samotnú hranicu ľudskej duše s peklom. Mix chytrého žánrového filmu a šialenosti s varovným posolstvom. Cageova asi tak tretia najlepšia úloha v kariére. Phoenixova približne tiež. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale základní premisa je ošklivě vykradená z španělského filmu Diplomová práce (a co tak čtu, tak zřejmě nejenom z něho), za to palec dolů. Naštěstí ohledně dalšího dění a samotné pointy si jde 8 MM svojí vlastní cestou, a to velmi napínavou, Jde o docela atmosférický thriller s hlavním hrdinou, kterému divák hned od začátku začne fandit, a to se nezmění až do samotného konce filmu, který si i přes tu počáteční vykrádačku slabší 4* rozhodně zaslouží. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od některých komentářů si nemyslím, že Joel Schumacher chtěl natočit film o snuffu, nýbrž film o fascinaci a posedlosti smrtí i její brutalitou. Snuffový osmimilimetrák s vraždou neznámé dívky, jejíž totožnost se soukromý detektiv Tom Welles vydává vyšetřit, je jen prostředkem sestupu do nejtemnějších zákoutí lidské duše, do pekla brutality a nelidskosti, která nakonec na moment zcela pohltí i toho, kdo přichází jako vyslanec práva. Nicholas Cage je úžasný, přerod ze zvědavého vyšetřovatele do posedlého a posléze smyslu zbaveného mstitele je provedená mistrovsky. Nakonec se kladný hrdina ocitne před neodvratnou otázkami "proč to dělají?", "co se jim na to líbí", které, ač jsou mířeny proti vrahům, mají osvětlit zejména rostoucí temnotu v jeho duši. Cosi, co máme všichni v sobě. Schumacher je výtečný režisér, vystačí si bez zbytečné explicitnosti a viditelné brutality, přesto je atmosféra 8 MM jen o málo méně hustá a syrová než ve Fincherově Sedm a s blížícím se koncem se stupňuje. Jako divák jsem se ocitl v kůži Toma Wellese, který je zhnusen, zhrozen, ale nedokáže přestat. Otázka "proč" je až příliš sžíravá... Tenhle film prostě není dokumentem o jednom z nejděsivějších filmových žánrů, ale ztělesněním onoho proč se všemi důsledky. Výtečným ztělesněním... Nedává odpověď, ale je podkladem pro (sebe)analýzu. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Přívlastek, který si 8 MM zaslouží ze všeho nejvíc, je EFEKTNÍ. Příběh z oblasti pornoprůmyslu patřičně brutální a odpudivý svým námětem s řadou pokřivených charakterů z galerky i dekadentního prostředí vyšší společnosti. Energický a přitažlivý kladný hrdina v podání slušně hrajícího Cagea, kterého doplňuje snaživý polepšený poskok, několik řemeslně velmi zručně natočených scén a celkově depresivní vyznění filmu, to všechno vedlo k mimořádně velkému komerčnímu úspěchu a ohlasu filmových fanoušků. Není to nejlepší Schumacherův film, ale řadí se k tomu lepšímu ve svém žánru. Celkový dojem: 70 %. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Tak temný ten film ozaj je, morálne vyhrotený tiež. Špinu biznisu, do ktorého sa postupne ponára hlavný hrdina aj proces, v ktorom aj jeho to svinstvo zvnútra rozleptáva ukazuje dosť sugestívne. Ale rovnako sa nemôžem zbaviť dojmu, že pôvodne zamýšľaný Fincher by z toho vytiahol oveľa viac. Vynikajúci nápad, ale podľa mňa nešťastne natočené. Z odstupom rokov si pamätám len skutočne málo. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (24)

  • Jenny Powell, která hrála Mary Ann Mathewsovou, byla původně striptérka najatá jako dvojnice. Režisér Joel Schumacher jí svěřil roli oběti na 8 mm filmu, protože měla "ten správný pohled štvance". (3DD!3)
  • V taxi po příletu do New Yorku, kdy Tom (Nicolas Cage) říká Maxovi (Joaquin Phoenix), že nechce, aby byl při natáčení kamerou vidět, mu Max odpoví: „Jasně, Howarde Hughesi.“ Tímto naráží na slavného amerického letce, konstruktéra i filmaře Howarda Hughese, který kromě strachu z bakterií (kdy dobrovolně podstupoval dlouhé karantény) trpěl fobií z novinářů, neboť mu bylo nepříjemné, když jej někdo natáčel a fotil. Podivínského boháče si mimochodem zahrál Leonardo DiCaprio ve snímku Letec (2004). (Lars)
  • Aby bylo dosaženo ratingu R, vznikla zkrácená 108 minutová verze, z níž byly odebrány nebo upraveny nahé, příliš krvavé a jiné "morálně závadné" záběry. (Dan9K)

Související novinky

Zemřel režisér Joel Schumacher

Zemřel režisér Joel Schumacher

23.06.2020

Ve věku 80 let zemřel slavný scenárista a režisér Joel Schumacher. Tvůrce poslední rok zápolil s rakovinou, nakonec však tento boj prohrál. Schumacher, jenž svoji homosexualitu od počátku kariéry… (více)

Vrcholný Nicolas Cage

Vrcholný Nicolas Cage

17.11.2019

Nicolas Cage ztvární Nicolase Cage v tom nejvíc nicolasocageovském filmu o Nicolasi Cageovi vůbec. Kultovní herec známý například z filmů Tváří v tvář, Con Air nebo 8 MM se čerstvě upsal snímku The… (více)

Když si někdo koleduje o „odpad“

Když si někdo koleduje o „odpad“

24.08.2008

Direct-to-DVD. Zní to jako nadávka, že? A většinou zaslouženě. Hollywoodská studia už dávno zjistila, že DVD (resp. blu-ray) trh je pro ně zlatým dolem. Zisky z prodeje na „plackách“ dosahují… (více)

Pekelná a prokletá pokračování

Pekelná a prokletá pokračování

05.02.2007

Většina lidí, která tvrdí, že americký film je v krizi, svou tezi argumentují výčtem všemožných adaptací, předělávek a pokračování. Aby měli takoví jedinci na co nadávat a čím argumentovat i v… (více)

Reklama

Reklama