Reklama

Reklama

Adaptace prvního románu autora knižních bestsellerů Johna Grishama, jejíž režií byl pověřen Joel Schumacher. Afroameričan Carl Lee zastřelí v soudní budově dva muže, uvězněné za znásilnění a těžké poranění jeho desetileté dcerky. Sám nakonec stane před bělošskou porotou, která má rozhodnout o jeho vině. Vybere si jako obhájce začínajícího bílého advokáta, který po jistém váhání přijme pomoc emancipované studentky práv. Z případu se stane politická záležitost, která aktivizuje i členy Ku-klux-klanu. V poklidném městečku zavládne napětí a bílí rasisté začínají řádit. Jake a jeho blízcí se ocitají v nebezpečí. Výsledek procesu je ovšem po obhájcově emotivní závěrečné řeči jasný. Osvobozující výrok poroty však vzbuzuje pochybnosti o tom, zda jedinec opravdu může brát právo do svých rukou... (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (473)

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Nejprve klady. A Time to Kill určitě vyčnívá mezi právnickými dramaty, nejen díky érám Ku-klux-klanu a pohledu na rasismus celkově, ale skvěle těží z nadprůměrné herecké plejády, ze které je nejvíce působivé jiskření mezi Bullock a McConaugheym. Zkrátka nepřijde i syrovější atmosféra amerického jihu a úvodní pomsta. Zápory: (spoiler) Finální rádoby emotivní projev mne nechal bohužel zcela chladným, ačkoliv chápu, že v dané chvíli hlavnímu hrdinovi ve zdánlivě prohraném případu nezbylo nic jiného, než porotě zahrát na city. Nicméně bych asi ocenil spíše klasickou rivalitu mezi právnickými esy, jaká byla k vidění např v  A Few Good Men. Tzn. více prostoru pro Spaceyho a alkoholika Sutherlanda. V součtu Joel sestrojil svižný, zábavný a syrový snímek s několika hollwoodskými neduhy, který si však s sebou nese své charakteristické aroma let devadesátých, pro které mám jednoduše slabost. 80% ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"DO YOU THINK THE JURY SHOULD CONVICT CARL LEE?" -------- Nadpriemerný film z prostredia súdnej siene. Grisham je v tejto oblasti nekompromisný expert. Schumacher zase macher v atmosfére. To všetko spolu v balení s vynikajúcimi hereckými výkonmi. McConaughey išiel úplne na doraz. ()

Reklama

Ratemus 

všechny recenze uživatele

No bych neřekl že toto bude od Schumachera....PŘEDSTAVTE SI, ŽE JE BÍLÁ, to mě prostě odrovnalo, perfektní film o jižanské nenávisti k černochům, výborně ztvárněné postavy v hvězdném obsazení at už McCounaughey, Bullock, Jackson a Spacey. Tohle prostě nemohlo dopadnout špatně, jasně, pár klišé tam je, ale prostě ten film má co říct, moc pěkné. Jinak i přes to, jak tam byli všichni zpocení jak svině, tak na Ashley Judd se koukalo moc pěkně. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Průměr, průměr, průměr. Na jednu stranu skvělý Samuel L. Jackson, obdivuhodný "žralok" Kevin Spacey, výborné (všechny) mrazivé scény s Ku Klux Klanem a spolu s nimi jaksepatří mrazivá Goldenthalova hudba, na stranu druhou nevěrohodně působící Matthew McConaughey, zcela zbytečná postava Sandry Bullock (ještě zbytečnější než v knize), několik vyloženě směšných momentů (bomba, postřelení vojáka...) a ten hnusně cukrkandlový konec... Dvě a půl. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nejen svět, ale i soudní síň je jedno velké divadlo. Joel Schumacher rozehrál velké drama na němž sice nese velký podíl skvělá předloha, ale které vynáší do hvězdných výšin excelentní výkony Matthew McConaugheyho, Samuela L. Jacksona a Kevina Spaceyho. Závěrečná řeč, kterou pronáší McConaughey, má neskutečnou sílu...a thanks to Mr. Marius, že sem vrátil reálný svět:) ()

Galerie (26)

Zajímavosti (29)

  • Matthew McConaughey (Jake Brigance) zmínil, že právě kvůli tomuto filmu poprvé poznal i méně příjemnou stránku slávy: "V pátek odpoledne, kdy měl film premiéru, jsem šel po Broadwayi mezi tisíci lidmi a nikdo si mě ani nevšimnul. V pondělí odpoledne jsem šel stejnou cestou a 990 lidí z té tisícovky se na mě dívalo. Nejdřív jsem se ve výlohách pořád kontroloval, jestli nejsem nějak umazaný nebo jestli nemám rozepnutý poklopec, ale nakonec mi došlo, že jsem se stal přes víkend skutečně slavným chlapíkem. 'To není tvůj dětský sen, to se skutečně děje,' říkal jsem si tehdy. Nejdřív to byl omračující pocit, ale za chvilku mi to už lezlo na nervy." (NIRO)
  • Rovnako ako román Johna Grishama, aj film získal rovnakú kontroverziu a bol široko obviňovaný zo schvaľovania vraždy. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Matthew McConaughey se vrací k velké roli

Matthew McConaughey se vrací k velké roli

19.03.2021

Další důkaz, že dnes už je ve světě filmů a seriálů možné všechno, je oznámení streamovací služby HBO Max, že se krimi drama Čas zabíjet od režiséra Joela Schumachera z roku 1996 dočká seriálového… (více)

Reklama

Reklama