Reklama

Reklama

Víly z Inisherinu

  • Velká Británie The Banshees of Inisherin (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Na odlehlém ostrově západně od pobřeží Irska sledujeme celoživotní přátele Pádraica (Colin Farrell) a Colma (Brendan Gleeson), kteří se ocitnou v nejednoduché situaci, když Colm nečekaně jejich přátelství ukončí. Zaskočený Pádraic, kterému pomáhá jeho sestra Siobhán (Kerry Condon) a mladík žijící na ostrově, Dominic (Barry Keoghan), usilují o obnovu přátelství a odmítají ne jako odpověď. Pádraicovy opakované snahy však jen posilují odhodlání bývalého přítele a když dá Colm zoufalé ultimátum, události rychle eskalují s šokujícími důsledky. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (422)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

McDonagh zatím nenatočil špatný film. Je frajer v tom, že i z nezajímavého námětu dokáže natočit ambiciózní dílo, které bude útočit na oscary. Tady jsem se upřímně bál, jelikož jde o jeho nejkomornější film bez násilí, ale i tak si mě dokázal získat. Z herců zde ždíme maximum !! Colin Farrel - jasnéj oscar, Barry Keoghan- druhéj oscar, příroda a irský venkov vyloženě TOP ( bavil mě i ten drsný irský slang) prostě to je mi blízké a to na mě dokáže udělat dojem. Skvělý je však i ten šíleně bizární černý a hořký humor, několikrát jsem se smál opravdu nahlas a některé hlášky jsou masakr a díky tomu je to právě tak super. "Nebyla větší zábava když jsme zabíjeli jen ty angličany ?? !" Dobréj film. 80% ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Předpokládal jsem zajímavější, vyhrocenější vyústění, ale i tak je film skvělou studií nekonvenčních postav s nekonvenčním konfliktem v nekonvenčním, silně atmosférickém prostředí. Hravě tragikomický a nepředvídatelný, protože akci a reakci v něm určují dva nekompatibilní, životem pasivně mrhající vesničané z konce světa. První polovina je mistrně napsaná i zrežírovaná. Samotná otázka jak se problém vyřeší je v ní ale zábavnější, než její řešení v druhé půlce. Opět vynikající Colin Farrell, znovu skvělý Carter Burwell (dvorní soundtrackář bratrů Coenů) a prostředí, které je samo o sobě další významnou postavou filmu. ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Nejvíc Irský film ever. Ale je to jako všechny ostatní filmy McDonagha - nenudí, zaujme, po skončení to  opravdu hezky zraje, ale nikdy už nepocítím chuť si film pustit znovu.  Z Billboardů si po letech pamatuju už jen impersivní herectví u hlavních charakterů, o Banshees bude obávám se platit úplně to samé. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tak to máme na střídačku. Zatímco V Bruggách jsem opěvoval, Sedm psychopatů mě docela dost minulo, abych byl následně unešený z originálního příběhu pojednávajícím o Třech billboardech kousek za Ebbingem. A teď zase sešup dolů. Ostatně i v jednom zapadákově Frances McDormand vyřešila problém (ale tehdy problémem opravdu byl) svérázným způsobem, který zařídil pestré události následujících dní. Bylo to vyzrálé, vypointované, výtečně zahrané. Víly z Inisherinu splňují bohužel asi jen to poslední. Režisér a scénárista Martin McDonagh znovu oslovil osvědčené duo Colin Farrell a Brendan Gleeson, poslal je na zapadlý irský ostrov a vymyslel komorní příběh o rozpadu jednoho letitého přátelství. První desítky minut jsou moc fajn. Pár let po první světové válce, větrné Irsko, kamenité cesty, které vedou k pintě piva, u kterého se scházejí lidé, kteří se znají celý život. Málomluvný a přemýšlivý milovník hudby a umění vůbec i ukecaný a dobrosrdečný prosťáček, který si kromě sestry rozumí i se svým domácím mazlíčkem – oslicí. První druhému naznačí, že čas plyne zatraceně rychle a on nehodlá zbytek života strávit u prostých řečí nad sklenkou whisky. Kamarád mu přitom nic neudělal, nijak se ho nedotkl. Prostě to tak cítí. A to tak silně, že klidně přistoupí k sebemrzačení (přitom právě díky prstům vůbec může tvořit). Komické i smutné. A divácky nejméně vděčný McDonaghův film. Kdo neuteče, ten se zblázní. Dialogy jsou solidně zapracované do (nepříliš dějového) příběhu, ale ten se začne sypat. Beznaděj, zoufalství, pýcha a činy, které nelze vzít zpátky. Zraněné ego si představuju jinak. Že jde o tvrdohlavé Iry, mě těžko uspokojí. Otázky podobenství, že na pevnině probíhá občanská válka a oni stejně absurdními boji na izolovaném ostrově ničí sami sebe, mě také neuspokojují. Hloubce činů obou hrdinů jsem prostě nevěřil, jejich kroky byly až příliš svérázné a divné. I vedlejší postavy nakonec neuspokojí: jedna zmizí na pevninu, ale ač sečtělá, divák si k ní nevytvoří hlubší vztah, další zemře, ale ve výsledku je to to samé. A klání o největšího idiota na ostrově nakonec nemá vítěze. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Pro Irsko mám velkou slabost. Snad se mi jednoho dne poštěstí a já budu moct navštívit a objevovat krásy téhle země, popřípadě si dát v nějakým irským PUBu pivko. Možná i kvůli mé slabosti k Irsku mě tohle drama tak přitahovalo. Výběr lokace kde se natáčelo je dechberoucí. Povedenej je i hudební doprovod. Stejně tak jako herecký výkony, který povyšujou film o level výš. Tohle mi prostě sedlo. S doporučováním bych byl ale opatrnější. Tenhle film nemusí sednout každýmu. Ikdyž zdejší hodnocení zatím hovoří trošku jinak. Myslím si ale, že je jen otázkou času kdy procenta začnou padat(22.12.2022-78%). Za mě to jsou 4 silný hvězdy. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (17)

  • Martin McDonagh pracoval na scenári, ktorý vychádza z jeho nezrealizovanej divadelnej hry, viac než 20 rokov. (Volch)
  • V závěrečných titulcích je krátké věnování: „In memory of Jon Gregory.“ Gregory spolupracoval s režisérem Martinem McDonaghem na několika filmech. Zemřel v září 2021 před ukončením natáčení. (devNull)
  • Úvodná pieseň nie je írska, ale bulharská. Spieva ju Bulharský štátny rozhlasový a televízny ženský spevácky zbor. (Arsenal83)

Související novinky

95. Ceny Akademie ovládlo Všechno, všude, najednou

95. Ceny Akademie ovládlo Všechno, všude, najednou

13.03.2023

V noci z 12. na 13. března proběhl v losangeleském Dolby Theatre slavnostní ceremoniál 95. ročníku předávání prestižních Oscarů, tedy cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS). Opulentním… (více)

Ceny BAFTA ovládla válečná vřava

Ceny BAFTA ovládla válečná vřava

19.02.2023

V neděli 19. února se v Royal Festival Hall v londýnském Southbank Centre uskutečnil 76. ročník slavnostního předávání prestižních cen Britské akademie filmového a televizního umění (BAFTA), na němž… (více)

95. Ceny Akademie - nominace

95. Ceny Akademie - nominace

24.01.2023

V úterý 24. ledna proběhlo vyhlášení kompletních nominací pro 95. ročník předávání cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS), během něhož herci Allison Williams a Riz Ahmed oznámili, jaké… (více)

Reklama

Reklama