Reklama

Reklama

Napoleon

(seriál)
Francie / Německo / Itálie / Kanada, 2002, 6 h (Minutáž: 90 min)

Režie:

Yves Simoneau

Předloha:

Max Gallo (kniha)

Scénář:

Max Gallo, Didier Decoin

Kamera:

Guy Dufaux

Hrají:

Christian Clavier, Isabella Rossellini, Gérard Depardieu, John Malkovich, Anouk Aimée, Heino Ferch, Sebastian Koch, Ennio Fantastichini (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Napoleon je ryze francouzský hrdina, ale jeho sláva, činy a rozhodnutí mnohokrát "překročily" francouzské hranice a pod jeho kroky se doslova otřásala celá Evropa. Na filmový projekt, který měl popsat Napoleonovu cestu nehynoucí slávy až po samý konec, však nestačily jen francouzské finance. Čtyřdílná minisérie byla natočena v koprodukci dalších sedmi států: Německa, Itálie, Kanady, USA, Velké Británie a Španělska. Oficiální rozpočet zní na 41 milionů eur, natáčelo se ve Francii, Rakousku, v Maďarsku se točily velké bitevní scény za účasti tisíců statistů, naši diváci samozřejmě poznají mnohé české exteriéry. Producenti plánovali tento projekt již několik let, měnil se režisér a samozřejmě se dlouho spekulovalo o hlavní postavě. Mnohé překvapilo jméno Christiana Claviera, který ve filmech uplatňuje především svůj komediální talent (Operace Corned Beef, Návštěvníci I, II, filmové zpracování známého komiksu o Asterixovi). Současný francouzský velkofilm se neobejde bez Gérarda Depardieua, který zde zahrál roli nepopulárního šéfa tajné policie Josepha Fouchého. Stejně jako v Bídnících získali producenti účast americké hvězdy Johna Malkoviche, který svým výrazným minimalistickým herectvím uchopil postavu Napoleonova diplomata Charlese Talleyranda. Z výrazných ženských postav jmenujme Isabellu Rosselliniovou jako Josefínu a Anouk Aiméeovou jako Napoleonovu matku. Velká historická dobrodružství velkého muže se otvírají roku 1816 na ostrově Svaté Heleny, kde má Napoleon dost času na to, aby ve své duši znovu prožil svůj život... (Česká televize)

(více)

Recenze (109)

TwoFace 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočené filmy se skvělou výpravou. Velice působivé a zajímavé. Sice se najdou historické nepřesnosti, a film přeskakuje roky jako kdyby to byly dny, ale i přesto můžu Napoleona označit za nejlepší historickou adaptaci, co jsem kdy viděl. Christian Clavier se do charakteru Napoleona naprosto ponořil a je to znát na jeho skvělém výkonu jeho životní role. Sám jsem Napoleonovým obdivovatelem. Člověka, který se z vojáka vlastním úsilím, cílevědomostí, neústupným duchem a inteligencí dostal až na císařský trůn, stal se vládcem půlky Evropy, změnil svět a navždy se zapsal do dějin. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Na tv film výpravná záležitost, dokonce světově obsazená a Clavier jako Napoleon autentický a jeho život přehledný, ale u mne to sráží určitá nažehlenost tv inscenací a to, že ty bitky i při tom velkém množství komparzistů jsou jaksi zastaralé a s těmi obstarožními triky slabé. ()

Reklama

Faidra 

všechny recenze uživatele

Tohle není špatné. To vůbec není špatné... Možná jsem díky nejrůznějším a nejhrůznějším filmům vydávaným za historické upadla do deprese už tak hluboké, že jsem schopná pochválit cokoli, kde se v 18. století nestřílí ze samopalu, ale i tak si myslím, že tohle stojí za podívání. I tady se nesporně najde hromada nepřesností a omylů a milovníci doby napoleonské by mohli oprávněně namítat, že Napoleonův životopis by měl mít jinou podobu než ve své podstatě komorní drama. Mně osobně to tentokrát nevadilo a vychutnala jsem si Christiana Claviera, kterého jsem do té doby znala jen z komediálních rolí, v roli jednoho z nejslavnějších Francouzů všech dob, k níž má předpoklady nejen herecké, ale též fyzické. Na rozdíl od takového Marlona Branda, který hrál Napoleona ve snímku Desirée (promiň, Marlone, víš, že tě miluju, ale tohle sis mohl odpustit). Jo a na Korsiku se zajeďte podívat, až budete mít možnost, stojí za to. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Jako celek působí seriál impozantně a divácky je atraktivní, vydařený je pak obzvlášť závěrečný díl, jenže při rozsáhlosti napoleonských válek se zde mohutně zkracuje, zjednodušuje a to povětšinou k horšímu, protože právě seriál takového typu by se měl snažit vysvětlit i poodhalit pozadí Napoleonova života a rozhodnutí. Tvůrci chtěli udělat seriál zajímavý pro všechny, tím sklouzli do nezajímavých a zbytečných vod vztahů se ženami, kde obšírně popisují vztah se všemi osudovými ženami, což ubírá čas pro politické, válečné, ale i rodinné záležitosti. Herecké obsazení, výprava a lokace jsou pak velmi zdařilé. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Bezkonkurenčná televízna adaptácia Napoleonovho života. Ťažko hľadať iného herca ako je Christian Clavier, ktorý by sa na postavu Napoleona hodil viac. Síce výborný komik, ale vidno, že mu ani dramatická rola nie je cudzia. Navyše sa sem hodil aj po fyzickej stránke. Ale ani Depardieu s Malkovichom nezaostali. Jednoducho skvelá napoleonská miniséria, výborne spracovaná, s vhodne vybranými hercami, vynikajúcou výpravou, dobovou atmosférou a pútavým príbehom. Veľká spokojnosť. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (26)

  • Christian Clavier je stejně vysoký, jako byl Napoleon, a je na to velmi hrdý, protože je Napoleonovým velkým obdivovatelem. (cunicekb)
  • Část této epizody se natáčela v Mikulově na náměstí. Toto místo bylo vydáváno ve filmu za Polsko. (Hellraiser12)

Související novinky

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

28.06.2023

Britský herec Julian Sands byl od 13. ledna tohoto roku veden jako nezvěstný poté, co se vypravil na turistickou trasu zasněženými horami v oblasti Baldy Bowl přibližně 45 mil na východ od města Los… (více)

Reklama

Reklama