Reklama

Reklama

Království Planeta opic

  • USA Kingdom of the Planet of the Apes (více)
Trailer 6

Obsahy(1)

Režisér Wes Ball přichází s čerstvým a strhujícím příběhem z Planety opic, který se odehrává několik generací v budoucnosti od vlády lidoopa Cézara. V té době jsou opice na planetě dominantním živočišným druhem a lidé musejí přežívat v úkrytech. Zatímco nový opičí tyran buduje své království, jistý mladý lidoop podniká strastiplnou cestu, během níž se musí vyrovnat s minulostí a učinit náročná rozhodnutí, která budou mít zásadní vliv na budoucnost opic i lidí. (Falcon)

(více)

Videa (20)

Trailer 6

Recenze (185)

BROKEN_ 

všechny recenze uživatele

Wes Ball to zvládl. Dokázal připravit divákům kvalitní pokračování, jaký si trilogie s Cézarem v hlavní roli zasloužila. Představuje nám zde nový příběh, který se odehrává o 300 let po událostech předchozího dílu. Nový příběh je zajímavý a dobře se zde představily nové hlavní postavy. K samotným postavám jsem v průběhu filmu neměl, co vytknout. S postavami se zde dobře pracuje. Především bych chtěl zmínit záporáka Proximuse, kterého ztvárnil herec Kevin Durand (mohli jsme ho vidět v letošním hororu Abigail). Bohužel u něho zamrzí menší stopáž na plátně. Přesto si bral pro sebe každou scénu ve které byl. Herečka Freya Allan (nejvíce známá jako Ciri ze seriálu Zaklínač) zde ztvárnila hlavní lidskou postavu se kterou se zajímavě pracuje postupem filmu a než přijde závěrečná třetina její motivy jsou nejednoznačné a divák netuší, jak se zachová v dalších minutách. V čem je snímek nejsilnější je vizuální stránka. Zde si tvůrci dali opravdu záležet. Původní trilogie měla každým dílem digitální efekty u opic lepší a lepší. Nový díl má detailní záběry na digitální postavičky opět výborně do detailu zpracované. A nejenom postavy, ale také prostředí je fantasticky zpracované, až jsem si během sledování vzpomněl na herní The Last of Us. Sledovat tento film na velkém plátně byla zkrátka nádhera. Dostali jsme zde poctivou filmařinu do které byla vložena láska a srdce. Výprava filmu je parádní a kamera je pěkná. Je to ten typ blockbusteru na který se divák bude rád dívat zas a znova i díky samotné kráse (čtěte vizuálu) celého filmu. Wes Ball doručil poctivou podívanou, která v žádném případě nedělá předchozí trilogii ostudu a ukazuje se zde, že má Planeta opic pořád, co nabídnout. Není to sice, tak silný v emocích, jak by mělo být (závěrečná třetina je lehce uspěchaná) a chybí tomu ta špinavá atmosféra předchozích dílů a rukopis Matta Reevese se zkrátka nedá nahradit. Skladatel John Paesano vytvořil pěkný, funkční soundtrack, který si bere motivy z posledních dvou dílů trilogie a jeho hudba zde funguje. Podobně jako Wes Ball není Matt Reeves, tak John Paesano není Michael Giacchino. Ale víte vy co? Tohle srovnání je zcela zbytečné (slýchávám to často v recenzích). Nový tvůrci tomu dali nový směr a podobu a já si to užil. Osobně doufám v další díl, popřípadě celou novou trilogii. Má to náběh na zajímavé věci do budoucna. A pokud u toho bude zase Wes Ball zlobit se nebudu. Ba naopak. 8/10 ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Mimoriadne kvalitná a úspešná opičia trilógia končila smrťou Cézara a som naozaj rád, že sme svedkami zrodu ďalšej plánovanej trilógie. Život po smrti Cézara plynie ďalej, vznikajú nové osady i spoločenstvá opíc. S novým začiatkom prichádzajú aj nové postavy. Je ich viac no tou najvýraznejšou je Noe. Nemá síce za sebou taký zaujímavý životný príbeh a minulosť ako Cézar, ale dajme tvorcom čas a dúfam, že nás nesklamú. Nie som veľký fanda trikových filmov, ale v týchto "opičích" filmoch ich vôbec nevnímam a užívam si tie fantastické detaily opíc s lesklými očami, v ktorých sa odráža svetlo. Príbeh pomsty je večný a chce po nej kráčať aj Noe, ale v ceste mu stojí klan opíc verný vodcovi Cézarovi a nabúchaný gorilí alfa samec. Vizuál je opäť veľmi vydarený, celkom fajn príbeh, len som mal pocit, že posledných 30 minút film akosi strácal dych. Myslím, že záporák Cézar sa dal využiť o čosi viac, ale i tak som za nový opičí film veľmi rád a teším sa na pokračovanie. 80%. ()

Reklama

Trevor 

všechny recenze uživatele

Tak predsa len ďaľšia zo ság prešla svojim vývojom, po technickej a filmárskej stránke dospela, príbehom o čosi menej. Nemohol som sa zbaviť pocitu že pocas sledovania v kine v susednom meste s kinoparťákom som sa akoby v niektorých momentoch ocitol naspäť v čase pri hraní Crysis 3, nakoniec prevláda spokojnosť a do kina sa oplatilo. Hádam Mad Max sága s Furiosou prekvapí ešte viac, za mňa spokojnosť. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Děj se nám posouvá o několik generací dál. Caesar je pomalu zapomenutý, ale i přesto jeho stopa zůstává. Opice se prakticky mění v lidi, když se zabíjí mezi sebou, jelikož moc je to, oč jde, tak jako v lidské populaci. Opět je vizuální stránka dokonalá. V novém světě už nejsou prakticky žádné lidské stopy. Noah je další opice, která je charakterem podobná Caesarovi a tudíž si diváka umí získat. Uvidíme jestli se dočkáme pokračování, protože tento svět rozhodně neřekl poslední slovo.. 9/10 = 92% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Výborná výprava, úchvatné scenérie a zejména trikoví kouzelníci z novozélandského studia Weta. Jejich hrdinové z jedniček a nul, to je prostě hluboká poklona. Jenže co dál? Pražádný humor, mizerné emoce, průměrná atmosféra, rozkolísané tempo, bez momentu překvapení a hlavně tu máme postapokalyptický svět (o mnoho generací později), který si musel mnohé prožít, přitom tady je předložený v absolutně nesurovém rodinném balení. Chlupáč Noa je sympaťák, ale Andy Serkis a jeho vůdcovský Caesar, to bylo jednoduše ikonické spojení. Každopádně jeho odkaz přežívá také v aktuálním světě, kde vládnou primáti. Žijí v různých oddělených klanech, jeden napadne druhý, tlupa je zajata opičím tyranem, ústřední hrdina přežije a čeká ho (nejen ve snaze zavděčit se silnému otci) záchranná odysea. A v čase (v dalších dílech) pochopitelně cesta k sebevědomému vůdci klanu. Zatímco lidská žena (a dobře ji hrající Freya Allan) potěší, u orangutana Raky jsem byl rád, co se mu na mostě přihodilo. I další postavy jsou poměrně nezajímavé nebo nedostávají tolik prostoru, kolik by měly. Technicky naprosto v pořádku, příběhově nikoliv, i když základy pro další potenciální filmy samozřejmě máme. Wes Ball se mohl po sérii pro náctileté (Labyrint) dostat na dospěláckou akci, ale krapet to odmítl. Důstojné, ale měl se do toho pořádně obout. Tři až čtyři hvězdy. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (8)

  • V rozhovore pre Empire urobil režisér Wes Ball porovnanie, že kým v predchádzajúcich filmoch sme videli opice v ich „dobe kamennej“, v tomto filme ich uvidíme v ich „dobe bronzovej“, zatiaľ čo predtým boli organizovanými lovcami - zberačmi, teraz už majú trvalejšie sídla, nosia odev, používajú kovové nástroje a majú rozvinutejšiu kultúru s náboženstvom a systémom písma. (Arsenal83)
  • Prvý trailer získal 75 miliónov online videní za prvých 24 hodín. (Arsenal83)

Související novinky

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

29.05.2024

Pohled na celosvětové tržby kinařů je tento rok týden od týdne smutnější. O potenciální blížící se krizi kin i velkých filmových studií se mluví už poměrně dlouho a důvody jsou nasnadě. Vzestup… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

The Legend of Zelda putuje do filmu

The Legend of Zelda putuje do filmu

11.11.2023

Nejspíš to bylo jen otázkou času. Po letošním obrovském úspěchu snímku Super Mario bros ve filmu, jenž se díky miliardě a dalších 362 milionech dolarů stal nejúspěšnější herní adaptací vůbec, studio… (více)

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

24.10.2023

Mise: Posunuta. Tak by klidně mohl znít název příštího filmu v sérii Mission: Impossible herce a producenta Toma Cruise, který byl studiem Paramount nejenže čerstvě odsunut z června příštího roku až… (více)

Reklama

Reklama