Reklama

Reklama

Tokio, červenec 1988. Extra Senzorické Pozorování - místo tajných vládních experimentů, které připravuje aktivizaci atomové bomby, která zapříčiní rozpoutání třetí světové války. 31 let po této katastrofě je svět sice rekonstruovaný, ale krajně nestabilní, jelikož pokračují psychické experimenty: Tokio se změnilo na obrovský megapolis Neo-Tokio. Zde působí i motocyklový gang, vedený Kanedem. Jeden z jeho členů Tetsuo je unesen organizací ESP, která ho zařadí do armády. Kaneda hledá zmizelého přítele. Jeho odysea mu umožní kontakt nejen s revolucionáři a tajnou policií, ale i primárním tajemstvím všeho, zvaným Akira... (Intersonic)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (319)

d-fens 

všechny recenze uživatele

pri čítaní ospevných hodnotení tu na csfd som sa bavil viac ako na samotnom filme :( ... hudba samozrejme pôsobivá, animácia podobne... ale príbeh je úplne uletený a neuchopiteľný, posolstvo pre mňa neznáme, a dĺžka filmu neprimeraná.... buď je to pre ťažkých intelektuálov, čo ja nie som, alebo tie hviezdičky sa tu nahromadili od ľudí odchovaných na akčných anime seriáloch, čo tak isto nie som.... "Vesmírna odyssea" pre mladšie, akčnejšie ročníky otaku maniakov.... pri takomto vyslovene kultovom filme by som čakal oveľa väčšiu variáciu hodnotení, stádovitosť však asi prevládla (vlastne podobne ako pri spomenutej "Vesmírnej odyssei" :) ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarený animovaný akčný sci-fi film. Má dosť dobrý príbeh odohrávajúci sa niekoľko desiatok rokov po tretej svetovej vojne v Neo-Tokiu, ktoré síce bolo obnovené, ale zločin a zlá životná úroveň sú aj tak všadeprítomné. Konkurenčné motorkárske gangy tu vedú neustále krvavé boje, až je Tetsuo, jeden z ich členov ťažko zranený a skončí u jednej organizácie, ktorá na niektorých ľuďoch robí veľmi nebezpečné experimenty. Tu získa ničivé nadprirodzené schopnosti, lenže sa im to vymkne spod kontroly a hrozí skáza celého mesta. So spracovaním som spokojný, už úvodný záber jasne naznačí, že toto bude veľmi zaujímavé a netradičné dielo a to sa aj splní. Síce si nemyslím, že zobraziť takúto tématiku z pohľadu motorkárov bol práve najlepší nápad a navyše mi to príde kvalitatívne nevyrovnané, síce tu nie sú žiadne slabé miesta, lenže zatiaľ čo v niektorých častiach som bol skutočne nadšený, v iných mi to prišlo len také obyčajné, čo ma mrzí. Ale inak sa to skutočne vydarilo, celé sa to nesie v takej pochmúrnej, až depresívnej atmosfére, čo k tejto takmer až post-apokapyptickej dobe sedí skvelo, dobre je tu podaný aj celkový politický režim, k tomu množstvo zaujímavých myšlienok, pričom sa z toho časom stáva až filozofické dielo, pri ktorom je treba sa sústrediť, veľmi zaujímavý zážitok. Čo sa týka akcie, tak som veľmi spokojný, je krvavá a nekompromisná a či sa jedná o veľkolepé scény s množstvom bojovej techniky alebo aj rôzne menšie prestrelky alebo naháňačky, všetko sa nadmieru vydarilo. Hlavným záporom tohto filmu sú rozhodne postavy, síce chápem a aj čiastočne oceňujem, že pôsobia vzhľadom na tému uveriteľne a tak každý má v sebe aj dosť toho záporného, len jednoducho ani jedna ma výraznejšie nezaujala a bolo mi úplne jedno, ktorá prežije. Na vizuálnej stránke už síce vidno vek, ale aj tak to filmu neublížilo, animácia je kvalitná, nápaditá a miestami aj dosť pôsobivá. A nesklame ani hudobná vložka. Síce nedávam plné hodnotenie, hlavne tie postavy mi moc nesadli, ale aj viaceré časti filmu by som chcel spracované trochu inak, ale aj tak je Akira výnimočné, nezabudnuteľné a kultové dielo, ktoré stojí za pozretie a určite nie len jedno, pretože na prvý krát je dosť možné, že divákovi niečo podstatné unikne. 78% ()

Reklama

gojackill 

všechny recenze uživatele

AKIRA je vygradovaná zběsilá jízda ve futuristické motorce. Na začátku si trochu postěžuji. Myšlenka filmu mi nepřišla příliš dobře promyšlená, respektivě jsem nějakou hlavní myšlenku po shlédnutí filmu ani nedokázal extrahovat. Nic extra originálního. Volání společnosti po novém řádu. Přijde snad s Akirou? Co, nebo kdo je to vlastně Akira? Mytologie je vytvořená, ale není uspokojivě vysvětlená, prostě tohle není Matrix a na rozdíl třeba od Inceptions, zde nenajdeme novou funkční dimenzi (snění jako nový prostor k bytí).... Více než existenciální film je to prostý příběh o přátelství, které je nevyrovnané. Tetsuo je ten slabší jedinec a žárlí na věrného kamaráda Kanedu... V celku banální příběh, ale to nevadí! Teď už budu jenom chválit... Animace je možná vůbec nejlepší s jakou jsem se setkal a to jsem toho neviděl zrovna málo. Modernější anime bývají uhlazenější a barvy čistější a navíc jsou v nových anime nové prvky jakoby z počítačových her (různé odlesky a podobně), ale nové anime ztrácí život a více než vypracovanému obrazu, blíží se k počítačem renderované hře. Něco jako když dokonaleji animovaní Simpsonovci ztratili charisma původních postaviček. Film Akira má úžasné dílčí scény, především jsou vynikající motorkářské honičky a všechny přestřelky. Anime obecně mě baví také z důvodu, že je pro mě studnou nových a neobvyklých hudebních zážitků. Akira v tomto ohledu exceluje. Hudba samotná má pro mě až filozofickou hloubku, je nádherná, smutná a zcela originální. Zvedám ze čtyř na pět... Chtěl bych to vidět v kině ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Totálně překombinovaná sračka. I když byla během sledování moje krev čistá jako lilie, tak jsem se v tom ději prostě nezvládl zorientovat. Když jsem si po skončení přečetl, o čem že to vlastně celé mělo být, tak toho, že jsem to nepochopil vlastně ani nelituji. Příběh je extrémně lobotomická záležitost. Zřejmě cítím podvědomě vůči anime žánru jakousi nenávist. Srozumitelnosti příliš neprospívá ani půl druhého milionu postav, přičemž se u žádné postavy nejde do hloubky, ale jsou jen jaksi ledabyle načrtnuty. Animace je stará a tím pádem i hnusná. Za pochvalu stojí snad pouze soundtrack, ale ten sám o sobě na odpadu vůbec nic nemění. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Esence Japonska ve dvou hodinách. Technokratická, nesmírně epická, vizuálně omračující a ne zrovna lehce uchopitelná vzpoura mládí proti estabilishmentu. EDIT 2019: Ty moje dosavadní 4 hvězdy tu nejspíše byly kvůli tomu, že jsem měl tehdy osobní problém s kombinací toho obřího tématu s komickým japonským dabingem ("KANeDÁaÁ?!"). Když už mi po letech splasklo ego do mého malého soukromého vesmíru, otevřeně přiznávám, že tady fakt nejsem od toho, abych Akiře dával čtyřhvězdí. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (29)

  • Režisér vycházel ze stejnojmenné mangy, kterou sám napsal. Je sepsána na 2182 stránkách a rozdělena do šesti sešitů. (Trevize)
  • Film sestává z 2.212 záběrů a 160.000 jednotlivých snímků za použití 327 různých barev. (HellFire)
  • V roce 2004 byla vyrobena funkční replika slavné červené motorky. Později se dočkala také uvedení na Tokyo Motorcycle Show. (Ignus.cz)

Související novinky

Pán prstenů dostane anime prequel

Pán prstenů dostane anime prequel

11.06.2021

Studia Warner Bros. a New Line Cinema se vrací ke značce Pán prstenů. Oznámili totiž čerstvě anime prequel k trilogii režiséra Petera Jacksona The War of the Rohirrim. Příběh samostatně stojícího… (více)

Waititi, Netflix a knihy Roalda Dahla

Waititi, Netflix a knihy Roalda Dahla

06.03.2020

Režisér Taika Waititi (Králíček Jojo, Thor: Ragnarok) napíše a natočí dva nové chystané animované seriály pro Netflix. Ty pak budou vycházet ze známého dětského díla spisovatele Roalda Dahla Karlík a… (více)

Taiki Waititi zpátky u Thora

Taiki Waititi zpátky u Thora

17.07.2019

Měl točit hranou Akiru, nakonec to ale vypadá, že od něj nejdřív uvidíme čtvrtého Thora. Režisér Taika Waititi (Thor: Ragnarok) oficiálně oznámil návrat k MCU, spolu s ním se vrací i Chris Hemsworth,… (více)

Akira má datum premiéry

Akira má datum premiéry

26.05.2019

Po více než deseti letech ve vývoji se studiu Warner Bros. zdá se konečně podaří přivést slavnou japonskou manga Akira na velká plátna. Snímek od režiséra Taiky Waititiho (Thor: Ragnarok) oficiálně… (více)

Reklama

Reklama