Reklama

Reklama

Vynikající psycholog Malcolm Crowe (Bruce Willis) má za sebou traumatizující zážitek. Bývalý pacient se vloupal do jeho domu a dříve než sám spáchal sebevraždu, pokusil se ho zastřelit. Šlo zřejmě o trest za to, že mu nedokázal správným způsobem pomoci. Příští podzim. Doktor Crowe se pohroužil do práce a více než své manželce, trpící vzrůstajícím odcizením, se věnuje novému pacientovi. Osmiletý chlapec jménem Cole Sear vidí v těch nejneočekávanějších chvílích duchy s děsivým zevnějškem jasně prozrazujícím příčinu smrti. Oběšenci, sebevražedkyně, chlapec s hlavou prostřelenou brokovnicí Proč se zjevují obyčejnému osmiletému chlapci z Philadelphie? Chtějí ho děsit nebo snad potřebují jeho pomoc? Doktor je racionální skeptik, ale tragické zkušenosti s podobně postiženým pacientem z loňského roku ho varují před unáhlenými standardními závěry. Ostatně to, že osmiletý Cole Sear skutečně vidí reálně existující duchy, není to největší překvapení, které na Malcolma Crowea čeká... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 322)

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Šestý smysl je ve své podstatě hrubě nedoceněný. Ano, diváci si ho váží a dávají mu vysoké známky, cení si atmosféry, herců, ale jde především o pointu! Tak trochu neprávem v jejím stínu se zapomíná na fakt, jak moc dobře prezentuje Shyamalan ve svém filmu šikanu dětských let (a strach pramenící z ní), že film je o hledání vlastní identity (ani jedna z postav neví, co si počít se životem), o tom, jaké je to být outsiderem a o předsudcích. Ano, 6 smysl JE geniální film. Ale nejenom pro úchvatnou pointu, která mně osobně vzala slova na několik hodin, ale pro vše, co jsem jmenoval.... ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Špičkový "duchařský" film v pořádně velkém provedení. Willis opravdu zaperlil, Osment (i když je mi krajně nesympatický) skutečně hraje na Oscara, škoda jen, že Shyamalan si svým prvním filmem nasadil tak vysokou laťku, že už ji nepřekonal. A mimochodem, James Newton Howard zase zaválel. Jeho soundtrack je jedním slovem úžasný. A teď ten problém - Šestý Smysl je výborný jen pokud ho vidíte poprvé. Potom už je to totiž jen lekačka bez stylu, kterým srší třeba Halloween. A stejné je to i s celým Shyamalanem - svým prvním filmem mě dokázal oblbnout, těmi dalšími, hrajícími si na kdovíjakskvělouapřevratnou záležitost už ne. ()

Reklama

Anthony 

všechny recenze uživatele

Závidím těm, co to uvidí poprvé a nikdo jim nevykecá pointu. Věděl jsem, že se na konci něco chystá a stejně mě dostal. Navíc je výborný celý film - výborná atmosféra, skvělí herci (především Osment, Oscara jsem mu přál víc než Cainovi za Pravidla moštárny), přesně padnoucí hudba od JNHowarda. Kromě závěru pro mě ještě nezapomenutelná scéna s domácím videem. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

A já si vždycky myslel, že ten bordel v kuchyni a pozotvírané šuplíky mají na svědomí děcka.. Duchařina z vyšších sfér, při které vám mráz na zádech odtančí lední revue, krevní oběh oznámí stávkovou pohotovost a osobní manikérka se poběží přihlásit na úřad práce. Scénář v podobě vybroušeného diamantu, přirozený talent Haley Joel Osment a zajímavý Willis v netradičně komorní roli vás na poprvé ohromí a až na druhé zhlédnutí si vychutnáte všechny ty drobné nuance proč. Shyamalan si Šestým smyslem nasadil tak vysoko laťku, že ji dalšími filmovými pokusy buď sráží (Znamení), podskočí (Vyvolený, Vesnice) a nebo úplně mine doskočiště a rozplácne se na tartan (Stalo se).. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Taky jsem se nechal napálit a rád to přiznávám. Vzhledem k ohlasu jsem hodně očekával a byl jsem dlouho zklamaný. Dobrá duchařská historka, dobře zahraná, dobře natočená. Dobrá. To je ovšem za tři. Nicméně jsem vydržel a odměnou mi byla pointa, která všemu dala nový smysl a která - v tom je ta genialita - byla tolikrát na dosah ruky! Celou dobu kolem ní chodíme, celou dobu jsme jí přímo fackováni po obličeji a stejně nás to nenapadne. Nebo aspoň mě. ;-) Nad tak mistrovskou ukázkou manipulace s divákem by jistě zaplesal i Alfred Hitchcock (doufám, že mu to v pekle promítli). A ještě něco: pokud máte tyhle šokující pointy rádi, doporučuji přečíst si povídky mého oblíbeného Roalda Dahla, ty jsou často založeny právě na tomhle principu. 100 % ()

Galerie (83)

Zajímavosti (81)

  • Haley Joel Osment prý dostal roli Colea Seara ze tří důvodů: za prvé – byl pro ni nejvhodnější; za druhé – přišel na konkurz v kravatě; a za třetí – M. Night Shyamalan byl překvapen, když na otázku, zda četl svou roli, Osment odpověděl: „Včera večer jsem to četl třikrát.“ Shyamalan se překvapeně zeptal: „Ty jsi četl svou roli třikrát?“ na což Osment odpověděl: „Ne, já jsem četl třikrát celý scénář.“ (Karlos80)
  • Pojmenování filmu Šestý smysl po neobvyklé vnitřní schopnosti vidět mrtvé nemá opodstatnění. Aristotelés sice tvrdil, že má člověk pouze pět smyslů, ve skutečnosti má však člověk smyslů 9 až 20. Patří mezi ně rovnováhy těla, bolesti, vnímání polohy končetin, vnímání času a zrychlení, apod. (phoenixer)

Související novinky

Horor Ti druzí se dočkají remaku

Horor Ti druzí se dočkají remaku

13.10.2020

Známý horor Ti druzí s Nicole Kidman se dočká remaku. Snímek španělského režiséra Alejandra Amenábara vyprávěl o matce a jejích dvou dětech na konci druhé světové války, kterak čekají, až se otec… (více)

ČSFD Award pro Jamese Newtona Howarda

ČSFD Award pro Jamese Newtona Howarda

04.04.2017

Přední skladatel instrumentální filmové hudby James Newton Howard obdržel v neděli 2. dubna z rukou Martina Pomothyho "ČSFD Award" za "Oblíbeného skladatele dobrodružných soundtracků". Průlomovým… (více)

Willis a Shyamalan potřetí

Willis a Shyamalan potřetí

31.01.2014

Po zániku Země a Poslední vládce větru rozhodně nepatří mezi filmy, za které by M. Night Shyamalan sklidil příliš chvály. Pověst mistra napětí si vysloužil spíš Šestým smyslem a Vyvoleným, takže… (více)

Eastwood a Damon vidí mrtvé lidi

Eastwood a Damon vidí mrtvé lidi

20.09.2009

Clint a Matt si zjevně padli do oka. V prosinci má premiéru jejich společný „jihoafrický“ projekt Invictus, ve kterém si Morgan Freeman zahraje Nelsona Mandelu a Matt Damon kapitána ragbyového týmu.… (více)

Reklama

Reklama