Reklama

Reklama

Nevěrná žena

  • Francie La Femme infidèle (více)
TV spot

Komorní rodinné drama je studií žárlivosti, jež vyústí ve zločin. Poklidné šťastné manželství se hroutí, když si žena najde milence. Manžel celkem snadno zjistí totožnost a s milencem své ženy se konfrontuje. Avšak stane se to, co rozhodně neplánoval. Chabrola ani tak nezajímá vnější důsledky činů jeho hrdinů, jako spíše způsob, jakým se s nimi vyrovnávají a jak fatálně poznamenávají jejich život. Podle Chabrolových filmů vznikla řada remaků, mezi nejslavnější patří film Adriana Lyne Nevěrná s Richardem Geerem a Dianou Laneovou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (35)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Antihrdinou je ukázkově ctnostný manžel, partner tak nekonfliktní, spolehlivý a oddaný, až má jeho žena dojem, že má něco společného s jedničkou na desetieurovce - ta s sebou taky celý život vláčí nulu. Pocit nudy zabezpečené měšťácké paničky ji svádí k pokušení zpestřit si život milostnou avantýrou. Jenže pocit ponížení z odhalené nevěry znamená zároveň hranici, kdy se obnaží temná zákoutí partnerovy mysli a raciální seriózní manžel se změní v chladnokrevného mstitele na lovu. Snímek vlastně nepatří ani tak do kriminálního žánru, na to má příliš jednoduchou dějovou linii a od počátku hraje s příliš odkrytými kartami. Mnohem spíš jde o psychologické drama, chladně a s odstupem natočenou studii muže, který zkratovat a vsadil všechno na jedinou kartu. Chabrolovi vedle tradičně vytříbeného smyslu pro detail pomáhá i obsazení. Stéphane Audran je typově dokonalá a pro roli uzavřeného emočně vyprahlého šosáka si snad režisér ani nikoho lepšího než právě Michela Bouqueta vybrat nemohl. Celkový dojem: 80 %. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

K Chabrolově originálu jsem se, celkem náhodou, dostal až poté, co jsem již dvakrát viděl jeho hollywoodský remake. A tentokráte je třeba říct, že oba filmy si vedou vcelku podobně a Nevěrná Richarda Gerea není kdovíjakým propadákem. Oba filmy jsou ale silné v rozdílných věcech. Zatímco remake, ve své hollywoodské povaze, sází více na vášeň (ta je jedním z dobrých prvků, který filmu vévodí), Chabrol tvoří klasickou atmosféru Nové vlny a noří diváka do pomalého, někdy až psychedelického vyprávění. Díky tomu, že se navíc ČT zase jednou pochlapila a hodila noční klub s titulkama, na mě Chabrolova Nevěrná nádherně zapůsobila a zase mi na chvíli vrátila důvěru v noční televizní program. 7/10 ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kedysi dávno chodili všetci po uliciach v oblekoch. Chovali sa k sebe maximálne s úctou a prednášali medzi sebou zdvorilostné frázy. Je to dôvod, prečo sa mi súčasný americký remake páčil viac. Je jednoducho z nášho pohľadu reálnejší, čo sa týka chovania postáv. Odhliadnuc od tohto faktu treba uznať kvality francúzskeho originálu, kde je hlavný hrdina taký suchár, že by mu bola žena neverná aj s kominárom. Chabrol je tradične psychologicky presný a páči sa mi jeho "hitchcockovská" filmová reč s chýbajúcim kúskom puzzle, ako metaforou Bouguetovho zločinu s cýbajúcou mŕtvolou. ()

Dionysos 

všechny recenze uživatele

Zachycení reakce dobře situovaného, klidného, vzorného a způsobného manžela krásné ženy, jenž si myslel, že i jeho manželství je klidné a vzorné, ale který se zmýlil jak v této představě, tak i v představě o tom, že zná nejen svoji manželku, ale i sebe. Neboť nikdy nemůžeme vědět, co se odehrává pod kůží člověka, byť na pohled například zdvořilého či milého... Důvody jednání postav nejsou nijak lehce prozrazeny, jejich pocity a myšlenky jsou skryty za těžko prostupnou vnější hradbou vžitého způsobu chování, a u nichž nemůžete až do poslední chvíle tušit, která z emocí vystoupí na povrch. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Opäť sa raz nestačím čudovať nad Chabrolovou schopnosťou predať divákovi akoby z pozadia a medzi riadkami, s využitím len jednoduchého príbehu, jasné morálne posolstvo, prípadne ostrú kritiku vtedajšej spoločnosti. Na prvý pohľad len obyčajný príbeh o nevere a milostnom trojuholníku, no keď nad tým človek popremýšľa, má možnosť v ňom nájsť aj veľa skrytých významov a odkazov na vtedajšie sociálne podhubie. Zaujímavé bolo sledovať aj vývoj postáv, hlavne toho chudáka podvádzaného pána. O tom čo sa mu honilo hlavou by sa dala napísať kniha. Ktohovie akoby to celé skončilo, keby tam v miestnosti u Don Juana nenašiel ten zapaľovač. To bola podľa mňa tá povestná posledná kvapka... 80/100 ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama