Reklama

Reklama

Stárnoucí pistolník John Bernard Books přijíždí do malého města, aby se ukryl před zvědavci a vybojoval nejtěžší zápas, souboj se zákeřnou chorobou. Bohužel, jeho po léta "pěstovaná" sláva - nikdy nepřekonaného střelce - jej neúprosně pronásleduje... (Česká televize)

Recenze (51)

Šakalík 

všechny recenze uživatele

Velmi působivá rozlučka westernové legendy Johna Wayna se stříbrným plátnem a nedlouho poté bohužel i se životem. John zde hraje v podstatě sám sebe, protože J.B. Books je jakýmsi splynutím všech slavných pistolníků, které Wayne během své bohaté kariéry ztvárnil (hned na začátku filmu také uvidíme ukázky z několika jeho slavných westernů). Stejně jako samotný John Wayne se i tato postava potýká s rakovinou a vidinou blízké smrti, s kterýmžto údělem se rozhodne vypořádat po svém. Tohle je opravdu velmi silná role, ve které Wayne dokazuje, že ač o tom někteří pochybují, byl to výborný herec. Bravurně mu sekunduje Lauren Bacall v hlavní ženské roli a doktora, který Booksovi oznámí smutnou diagnozu, si zahrál James Stewart, který po Waynově boku zazářil už v jednom z jeho nejslavnějších westernů Muž, který zastřelil Liberty Valance. Ale zpět ke Střelci. Tento film je skutečně velmi důstojným odkazem nejslavnějšího kovboje, který se s námi rozloučil jako pravá legenda – stylově a s hlavou vztyčenou. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Spíš nežli klasický western klasické drama ... drama vzpomínkové, bilanční - a rozlučkové, přičemž zaznamenává nejen konec životní pouti jednoho postaršího pistolníka, ale i zavedených pořádků Divokého západu. K akci se odhodlává jen tehdy, když už není zbytí ... nicméně i tak mu to sluší, když maličko stydlivě postává na place, oděné ve westernových kulisách - a image mu kazí jen přílišná dávka patosu ... byť o ní v žádném případě nelze říct, že by nebyla na místě. Solidní 3*, které stojí oběma nohama pevně na zemi. P.S.: Netušila jsem, že John Wayne měl se svou poslední filmovou postavou TOLIK společného ... z úcty k němu přihazuju čtvrtou * ()

Reklama

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

John Wayne v poslední roli umírajícího pistolníka.Asi to mělo být i jeho osobní rozloučení,které je v úvodu filmu obohaceno o záběry z jeho starších filmů.Bohužel toto rozloučení je spíš dojemné než klasicky westernové a krom finální přestřelky se toho moc nedočkáme.Opravdu nechutným pak byl výstup Harryho Morgana v roli šerifa,který přeje Wayneovi brzkou smrt. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Střelec je westernem, který si hned z několika důvodů zaslouží plné hodnocení a zdejší červená čísla. Jedná se o poslední film legendy žánru, Johna Waynea, člověka, bez něhož by americký western nikdy nebyl tím, čím je, herce, který se snad narodil proto, aby život zasvětil koltům u pasu, klobouku, šátku kolem krku a koním. Nostalgický začátek, jenž zapracovává do příběhu záběry z jiných Wayneových filmů, dává tušit, že se jedná o rozlučkový film této nehasnoucí hvězdy. Propojení osudu hlavního hrdiny Bookse se skutečnou diagnózou herce, posouvá snímek do emotivnější a sugestivnější roviny. Během sledování může divák, který má westerny rád, rekapitulovat kariéru Waynea a soucítit nejen se stárnoucím a umírajícím pistolníkem, ale rovněž s jeho představitelem. Střelci nechybí parádní hudba Elmera Bernsteina, ale také potěšující herecké výkony hlavního hrdiny, Lauren Bacall, ale rovněž legendárního Jamese Stewarta. Po všech směrech cítím ze Siegelova počinu nostalgii a loučení, loučení nejen se slavným hercem, ale též s westernem jako takovým, stejně jako s končící érou divokého západu. Labutí píseň Johna Waynea podle mého názoru dopadla skvěle a vzhledem k jeho věku i stavu se jedná o výborný kousek, který se vyrovná řadě starších filmů, v nichž hrál. Závěrečná přestřelka neměla chybu a scény, jež jí předcházejí (loučení s Bond Rodgersovou, jízda koněspřežkou) se opravdu nesou v poměrně emotivním duchu. Bez debaty dávám 5* a doufám, že se Střelec v červených číslech udrží. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Poslední Waynův film, kde si vlastně zahrál zčásti sám sebe - stejně jako hlavní hrdina totiž umíral na rakovinu. A než umírat v bolestech několik dní - to se radši nechá v nějaký přestřelce odbouchnout. Hlavní hrdina je totiž jedinej žijící hrdina Západu v roce 1901. Je slavnej, takže je spousta lidí, která buď chce pomstít svý příbuzný, nebo se proslavit zabitím takového slavného muže. Jak to dopadne je od začátku jasný, přesto je film zajímavý. Zčásti to dělá příběh, který není kupodivu zběsilou naháněčkou na umírajícího pistolníka, ale poklidným příběhem o chlapovi, který má za chvíli umřít a zbytek života tráví ve společnosti lidí, které předtím neznal, přesto se s nimi za těch pár dní dokáže spřátelit. Taky to samozřejmě dělá skvělá Siegelova režie, kamera není tak statická, jako ve Waynovkách od Forda či Hawkse. A taky vedlejší role slavných herců, takže je tady mladý Ron Howard, James Stewart jako doktor, Harry Morgan jako šerif, nebo štěky Johna Carradina či Richarda Boona. Pobavily mě na začátku záběry ze starých Waynovek, jako vylíčení hrdinovy minulosti. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (7)

  • Při interview byl Ron Howard dotázán, zda-li mu John Wayne dal během natáčení nějaké rady. Howard na to odpověděl, že si ho během natáčení závěrečné přestřelky vzal Wayne skutečně stranou. Howard prý poté netrpělivě očekával nějakou užitečnou radu a Wayne mu prý pověděl jen: "Rone, jestliže chceš vypadat hrozivě, tak zavři pusu." (Mol)
  • Herci Lauren Bacall, James Stewart, Richard Boone a John Carradine si ve filmu zahráli na žádost Johna Waynea. (Terva)
  • National Board of Review zařadil snímek mezi nejlepších deset filmů roku 1976. (Terva)

Reklama

Reklama