Reklama

Reklama

Stárnoucí pistolník John Bernard Books přijíždí do malého města, aby se ukryl před zvědavci a vybojoval nejtěžší zápas, souboj se zákeřnou chorobou. Bohužel, jeho po léta "pěstovaná" sláva - nikdy nepřekonaného střelce - jej neúprosně pronásleduje... (Česká televize)

Recenze (51)

kikuka 

všechny recenze uživatele

..malá filmová rozlúčka s legendou a hercom..tak trochu o snahe utrhnúť si kúsok slávy a priživiť sa na "práci prírody", hoci aj len streľbou do chrbta (najslávnejší je aj tak bruce dern), ale aj o zosadnutí ideálov na zem..a vzťah j.j. brooksa a b. rogers (wayne/bacall) tak trochu pripomina vztah j. stevensa a m. kenton (hopkins/thompson) z filmu Súmrak dňa..ale možno som zasa príliš intuitivistická ;-).. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Těžko říct jak se sekáč Duke cítil v roli, která mu byla bohužel až příliš blízká, a víceméně stavěla na hlavu jeho nejslavnější filmové pomníky, ale jako poslední rozloučení s Divokým Západem je Střelec více než ucházející. Sice taková Lauren Bacall je příkladem nedostatku scenáristovy fantazie, ale na druhou stranu její vdova předvádí roli odpovídající jejímu věku a době, v níž se film odehrává, takže je to do určité míry zajímavé i v tomto ohledu. A pak je tu ještě naivní mladík Ron Howard (který udělal dobře, že se dal místo hraní na režii), a neskutečná figurka plukovníka Pottera, a samozřejmě rolička Jamese Stewarta, u kterého to vlastně celé začíná. Samotný děj by byl ve spojení s hereckými výkony tak na 70%, výše popsaná herecká sešlost je to jediné, co tento film posouvá blíž k nezapomenutelnosti. Váhám, ale nakonec těch osmdesát prostě dát nebudu moci. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $13,406,138Tržby Celosvetovo $13,406,138║ John Wayne a jeho poctivá rozlúčka so žánrom kde bol kráľom /70%/ ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Zajímavý a dobrý western a zároveň poslední filmová role Johna Wayna - postarší pistolník Books umírá na rakovinu a loučí se den po dni co nejdůstojněji se životem, zatímco si téměř všichni v městečku Carson City přejí jeho smrt, s výjimkou Booksovy bytné (Lauren Bacall) a jejího syna (mladičký budoucí slavný režisér Ron Howard). John Wayne odešel zanedlouho na stejnou nemoc jako jeho pistolník a s ním i největší představitel kladných hrdinů v historii westernů. Trailer: http://www.sms.cz/film/ostrostrelec_strelec/ukazka ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Když už zakončit kariéru, tak pořádně. Stejně, jako se Clint Eastwood v Gran Torinu rozloučil s herectvím, se John Wayne ve Střelci loučí vlastně (bohužel) se vším: S nejslavnější westernovou érou, se stříbrným plátnem i s holým životem, a to všechno činí s dávkou ironického nadhledu i neškodného sentimentu. Legenda odešla se vztyčenou hlavou. Čtyři hvězdy za film, pátá z úcty.__P.S. Přestřelky v režii Dona Siegela měly vždycky pořádnou šťávu.__P.P.S. Společné scény Johna Waynea a Jamese Stewarta jsou skvělé. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Střelec je westernem, který si hned z několika důvodů zaslouží plné hodnocení a zdejší červená čísla. Jedná se o poslední film legendy žánru, Johna Waynea, člověka, bez něhož by americký western nikdy nebyl tím, čím je, herce, který se snad narodil proto, aby život zasvětil koltům u pasu, klobouku, šátku kolem krku a koním. Nostalgický začátek, jenž zapracovává do příběhu záběry z jiných Wayneových filmů, dává tušit, že se jedná o rozlučkový film této nehasnoucí hvězdy. Propojení osudu hlavního hrdiny Bookse se skutečnou diagnózou herce, posouvá snímek do emotivnější a sugestivnější roviny. Během sledování může divák, který má westerny rád, rekapitulovat kariéru Waynea a soucítit nejen se stárnoucím a umírajícím pistolníkem, ale rovněž s jeho představitelem. Střelci nechybí parádní hudba Elmera Bernsteina, ale také potěšující herecké výkony hlavního hrdiny, Lauren Bacall, ale rovněž legendárního Jamese Stewarta. Po všech směrech cítím ze Siegelova počinu nostalgii a loučení, loučení nejen se slavným hercem, ale též s westernem jako takovým, stejně jako s končící érou divokého západu. Labutí píseň Johna Waynea podle mého názoru dopadla skvěle a vzhledem k jeho věku i stavu se jedná o výborný kousek, který se vyrovná řadě starších filmů, v nichž hrál. Závěrečná přestřelka neměla chybu a scény, jež jí předcházejí (loučení s Bond Rodgersovou, jízda koněspřežkou) se opravdu nesou v poměrně emotivním duchu. Bez debaty dávám 5* a doufám, že se Střelec v červených číslech udrží. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Wayne hrál ve svém posledním westernu sám sebe (neboť skutečně umíral na rakovinu). Film, jenž je snad nejvýraznějším protipólem italských westernů, staví na principech cti, spravedlnosti a zasloužené odplaty. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Wayne zestárl a už není takový tvrďák, jako dříve, ale pořád ještě dokáže střílet. Ve Waynově filmografii nevýrazné, na poměry westernu utahané, ale na jedno podívání slušné. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Poslední Waynův film, kde si vlastně zahrál zčásti sám sebe - stejně jako hlavní hrdina totiž umíral na rakovinu. A než umírat v bolestech několik dní - to se radši nechá v nějaký přestřelce odbouchnout. Hlavní hrdina je totiž jedinej žijící hrdina Západu v roce 1901. Je slavnej, takže je spousta lidí, která buď chce pomstít svý příbuzný, nebo se proslavit zabitím takového slavného muže. Jak to dopadne je od začátku jasný, přesto je film zajímavý. Zčásti to dělá příběh, který není kupodivu zběsilou naháněčkou na umírajícího pistolníka, ale poklidným příběhem o chlapovi, který má za chvíli umřít a zbytek života tráví ve společnosti lidí, které předtím neznal, přesto se s nimi za těch pár dní dokáže spřátelit. Taky to samozřejmě dělá skvělá Siegelova režie, kamera není tak statická, jako ve Waynovkách od Forda či Hawkse. A taky vedlejší role slavných herců, takže je tady mladý Ron Howard, James Stewart jako doktor, Harry Morgan jako šerif, nebo štěky Johna Carradina či Richarda Boona. Pobavily mě na začátku záběry ze starých Waynovek, jako vylíčení hrdinovy minulosti. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Jasně, legenda odchází, ale to není důvod, proč přehlížet Střelcovy nedostatky. Celý film se tu melancholicky bilancuje a našlapuje po špičkách, zkrátka klasický klid před bouří, příprava na osudové vyvrcholení ve formě nervydrásající přestřelky... a ono nic. Protivníci mají pramalou motivaci Waynea odbouchnout a od Siegela bych čekal něco mnohem osobitějšího, než falešnou krev a pražádnou gradaci. Škoda. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Strelec je z viacerých hľadísk akousi viditeľnou ozdobou epitafu najväčšej ikony žánru a pozorný divák v ňom môže badať hneď niekoľko očividných paradoxov, ktoré tento klasický western vedome či nevedome zobrazuje. Dejová línia sa datuje "až" do roku 1901 (čím sa vtedajšie lokácie viacej približovali mestským pomerom než čarokrásne priestranné pláne a ranče) a taktiež rok vzniku tohto filmu už dávno v úvodzovkách prekračoval tie časy, kedy westernové čaro nadobúdalo svoj zlatý vek (polodokumentárny look). Potešia cameá Jamesa Stewarta, návrat Lauren Bacall ako i chémia medzi ostrieľaným a rakovinou zvierajúcim pištoľníkom a jej synom, ktorého stvárnil neskôr úspešný režisér Ron Howard. Samozrejme, je to "len" ďalšia legenda, ale jej pozeranie vám prebehne existenčne rýchlejšie ako záblesky spomienok tohoto charizmatického a pre western najprínosnejšieho veterána. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Vynikající hříčka s žánrovými stereotypy, přičemž celému filmu dodává na pikantnosti fakt, že tento antiwestern byl skutečně posledním Wayneovým filmem. Příjemnou třešničkou na dortu je nádherná, secesní scénografie - obzvláště interiéry městského saloonu/kasína jsou doslova pastvou pro oči. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Film je do jisté míry symbolický v tom, že John Wayne zemřel na rakovinu o tři roky později a již po "Střelci" nic nenatočil. Jeho život se tak ve filmu skutečně uzavřel. Pravděpodobně způsobem, který by si sám jako westernová hvězda přál. Určité spojitosti se skutečným životem můžeme hledat dál. Jeho filmová partnerka Lauren Becall byla sama svědkem umírání na rakovinu, když její manžel Humphrey Bogart skončil právě touhle cestou. Symbolismus v ukončení Dukovi kariéry je možné hledat i v tom, že v úvodu se představuje J. B. Books, ale místo toho, aby byly použity nově natočené scény, jsou použity scény ze starších Waynových filmů. Film je tak vlastně tributem tehdy ještě žijící legendě. Tributem skutečně parádním. Takový muž si podobnou poctu zasloužil. A když už jsme u toho symbolismu, postava Rona Howarda na konci odhazuje pistoli. Je konec pistolníků, westernům pomalu zvoní hrana. I když se ještě dočkáme několika skvělých, western už nikdy nebyl tak oblíbeným žánrem. Jako kdyby Waynova smrt (filmová i skutečná) představovala i smrt žánru, pro který on byl skutečnou osobností, její ikonou a legendou. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

Dalsi netypicky ale pro Wayna typicky klabosivy western, kde uz je sice v druhe scene jasne jak dopadne, ale je nastesti nacpany tolika dobrymi hlaskami a zivotnimi postrehy, co maji myslenku a vahu. Stret stateho pistolnika - v prvnich nekolika minutach jsem nemohl vubec poznat ;]] - s moderni dobou 20 stoleti na to se jen tak nezapomina. Tady neni pro senilni vzpominky mista. Vyborny konec kariery velke westernove legendy - tedy pomerne netypicky, ale mozna i pravdivy - minimalne ze strany Wayna, ktery o dva roky pozdejs umira na rakovinu. ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Je dojemné vidět ty, které jsem už mockrát viděla mladé a ve středním věku ve slavných filmech, když zestárli. Moc se mi to líbilo a to tam ještě hrál Ron Howard, který kromě jiných výborných filmů natočil mého milovaného Grinche. ()

Reklama

Reklama