Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Detektiv newyorské policie John Shaft vyšetřuje incident, jehož obětí se stal mladý černoch Trey Howard. Shaft zatkne arogantního mladého bělocha Waltera Wadea. Podle výpovědi Treyovy přítelkyně je v baru napadl, a když ho Trey zesměšnil, tak ho venku brutálně zmlátil. Když Wade o umírajícím mluví s pohrdavým úsměškem, Shaft ho srazí k zemi pěstí. To je však jediný trest, který Wadea za zločin čeká. Syn vlivného obchodníka je propuštěn na kauci a vzápětí zmizí ve Švýcarsku. Mnohem vážnější důsledky má incident pro Shafta, který přijde o místo. O dva roky později pracuje Shaft v protinarkotickém oddělení jiného okrsku. Krátce po úspěšném zatčení drogového bosse dostane zprávu, že se Wade tajně vrací. Nasedne do limuzíny, kterou řídí Shaftův komplic Rassan, a detektiv ho vzápětí zatkne. Soudce Bradford ho však znovu propustí na kauci. Zuřící Shaft se rozhodne odejít od policie a dostat vraha po svém. Uvědomuje si, že rozhodující je svědectví barmanky Diany, která krátce po vraždě zmizela neznámo kam. Wade se ji pokusí umlčet dřív, než ji najde Shaft. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (236)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobnost, že John Singleton natočí dobrej film je asi stejná jako že někdy uvidíme slona lítat. Film ještě dokáže díky charismatu hlavních postav držet jakýsi krok zhruba první hodinu, pak ovšem nastupuje akce, která je krajně nelogická a zoufale nepřehledná. A celkový dojem nezachrání ani to, že podobné role jsou pro SLJ přímo ušité na míru. 50% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Akční pohádka o tom, kterak drsný policajt Samuel L. Jackson může cokoliv - zvláště pak na veřejnosti (i před médii) bez vážnějších postihů mlátit lidi. Nemůžu si pomoct: Shaft je tak megadrsný, s tolika ultratvrďáckými hláškami, až to působí jako parodie. No dobrá, nevadilo mi to u filmů s C. Eastwoodem nebo Ch. Bronsonem, odpustila bych to tedy i "Drsnému Shaftovi" - grázlům přece nějakou tu pecku mezi zuby přejeme, a když realita něco podobného neumožňuje, potěšme se spravedlností alespoň ve filmu. "Shaft" je však navíc devalvován tupými dialogy s množstvím invektiv; nejsem puritán, přiměřené množství vulgarismů je v pořádku, ale S.L. Jackson chrlí jedno sprosté slovo za druhým, nevysloví snad větu bez toho, aby v ní někoho (většinou nějakého z*rda, ha*zla atd.) neposlal někam (tedy do ha*zlu, do pr*ele atd.). Slovník je zkrátka za hranicí vkusu a sympatie k hlavní postavě nevzbuzuje. Uhlazený, arogantní spratek v podání Christiana Balea na mě působil podstatně realističtějším dojmem než takřka komiksový superhrdina Shaft. Posledním hřebíčkem do rakve, co způsobil, že jsem se přestala bránit spánku, byla neskutečně otravná hudba. Něco tak rušivě protivného jsem vážně neměla zapotřebí poslouchat. Mít ohledně filmu nějaká očekávání, samým zklamáním bych ubrala hvězdičku. Naštěstí jsem nic světoborného nečekala, ponechám tedy tomuhle průměrnému akčnímu filmu, který mohl dopadnout lépe i navzdory scénáři, celé 3* - 53%. EDIT: podařilo se mi zhlédnout kus z druhé poloviny filmu a dostavil se další poznatek: všichni záporáci jsou nehorázně dementní, ufňukaní a zřejmě s těžkou oční vadou (střílet umí jen Shaft). Hudba už mi tolik nevadila, ale scénář je skutečně hloupý. 50% ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Docela velky zklamani. Rek sem si hmm Drsnej Shaft a Shafta hraje Samuel Jackson, takze drsnej Samuel, to bude naka rezba, jenze ona to je naprosto prumerna kriminalka plna cernochu a Samuel taky nijak uzasnej vykon nepredved. Je pravda, ze diky nemu nema film jeste mensi hodnoceni, ale precejen sem myslel, ze bude vic drsnejsi (treba jako Denzel Washington v Training day). Pribeh je nezajimavej a prumernej, hudba prumerna, herci prumerny. Verim, ze kdyby dali Samuelovi vic prostoru urcite by to vic rozjel, ale takle to vic jak na 3* nebude. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Newyorští živlové, třeste se. Tenhle chlapík sice má přímočaré metody, ale celkově tak nějak furt připravujeme půdu pro pořádnou řežbu, ale ta jaksi nepřijde. A to ani poté, co Samuel L. Jackson odevzdá policejní odznak. Přitom nafrněný milionářský synek Christian Bale se nebál vzít do ruky železnou tyč a udělat z ní smrtící nástroj, po propuštění na kauci zmizel do Evropy, jednou se však vrátí a ani s portorikánským dealerem, se kterým si zanotoval ve vězení, na Shafta nevyzraje. První problém je v tom, že Shaft u nás není žádným fenoménem. Tohle drsné černošské ražení ze 70. let u nás nikdo moc nezná. Další je v tom, že rutinér John Singleton nikdy díru do filmového světa neudělá, jeho syroví Čtyři bratři jsou o třídu lepší. Tady jedeme na neutrál. Hodně se fuckuje, málo řeže nebo střílí. Sic je to celé příjemně staromódně natočené a má velmi slušné herce, výsledkem je rutinní krimithriller, kterej je motherfucker drsnej tak akorát na papíře. ()

oLí 

všechny recenze uživatele

Že je Samuel L. Jackson frajer, to věděj snad i na Papui-Nový Guinei. A v roli Shafta má opět takový koule, že vedle těch jeho nosej sloni v pytlíku dvě M&M's. Děj se od začátku do konce ubírá svižným tempem, Bale je slušnej šmejd a dotoho hraje mimojiné i bombastická hudba Isaaca Hayese, což mi v tomto případě pro pěkný 4* bohatě stačí. [7.5/10 červen 2010] ()

Galerie (20)

Zajímavosti (11)

Související novinky

Zemřel americký režisér John Singleton

Zemřel americký režisér John Singleton

30.04.2019

Ve věku 51 let zemřel americký scenárista a režisér Daniel John Singleton. Jeho filmovým debutem byl snímek Chlapci ze sousedství s Laurencem Fishburnem a Cubou Goodingem Jr., za který byl nominován… (více)

Reklama

Reklama