Reklama

Reklama

Burgundsko, srdce Francie

(TV film)
  • Francie Bourgogne, le coeur de la France (více)
Francie, 2018, 52 min

Režie:

Eric Bacos

Obsahy(1)

Země formovaná bouřlivou historií a vinnou révou... Burgundsko – velký region ve středu Francie tvoří spojnici mezi severem a jihem země. Země proslulá svou nádhernou přírodou i výjimečným historickým dědictvím. Tento kraj formovala vinná réva a víno je bezesporu dodnes nejprestižnějším představitelem Burgundska. Mimo zajímavých historických míst, jako třeba klášter v Cluny nebo kapitulní chrám Notre-Dame de Beaune, navštívíme i Dijon, hlavní město Burgundska. Vliv tohoto města sahá až do římských dob, kdy se prosadilo jako významná obchodní křižovatka na rozhraní mezi severní Evropou a Středozemím. K nejkrásnějším francouzským místům patří i Vézelay, což mu vyneslo zápis na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Vesnička přezdívaná „Věčný pahorek“ má svůj význam i pro mnoho věřících. Je totiž jedním z výchozích míst svatojakubské poutní cesty do španělského Santiaga de Compostela. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

curil 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument s novými poznatky, i když z první části filmu jsem něco znal. Trávil jsem v devadesátých letech 3x dovolenou v Chalonu-sur-Saone a tak jsem měl dost příležitostí navštívit okolí. Právě v Beaune jsem byl několikrát včetně slavného hospicu s úžasnou kuchyní s množstvím plechového nádobí. Další krásné hospůdky v Maconu na nábřeží nebo v Tournus, skvělá jídla a ještě lepší vína. I na slavnou skálu Solutré ve stopách Pompidoua jsem byl nucen vylézt, nahoře mě zachránily dvě piva. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Poněkud přírodně vybydlený kraj s pěknými kamennými domy. https://www.ceskatelevize.cz/porady/10286283431-vune-cizich-kraju/219382567200004/ ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama