Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Trhovec František Diviš nabízí po jarmarcích laciné zboží, spolumajitel kočovného varieté Bohouš Vosáhlo zase nenáročnou lidovou zábavu. Velmi často se tedy potkávají. Ani jeden z nich si svou činností nevydělá na pohodlné živobytí, nepřipouštějí si však zbytečné starosti. To se ovšem změní ve chvíli, kdy jim oběma zasáhne do života malý kluk. Pepík je sirotek, nemá se o něj kdo postarat a oba jarmarečníci nedokážou odolat prosbě v dětských očích... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (46)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Divácká popularita i nesporný komediální potenciál Jaroslava Marvana a Jindřicha Plachty, kteří se společně objevili již v několika protektorátních filmech, poskytoval Slavínskému dostatečnou záruku na každý pád. V atraktivním prostředí jarmarků, trhů a pouťových lákadel rozehráli oba komici veselý příběh o mužské ješitnosti, ženské pýše, ale také o laskavosti, upřímnosti a dětské vynalézavosti. Bezprostředně poválečné období, kdy se český národ jen pomalu a trpce vzpamatovával z věčného strachu a nejistoty, bylo složité i pro filmovou dramaturgii. Přednost získávaly scénáře, které se vracely k nedávné minulosti, k okamžikům hanby i odvahy. Vyčítat Slavínskému jeho upřímnou snahu vrátit lidem jejich úsměv by nebylo správné. Protože smích, jak známo, je nejlepší lék na bolavou duši. To je definitívní. ()

Danqo 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľne progresívny film, ktorý predbehol svoju dobu tak o sedem desaťročí. Muž utečie od svojej ženy s iným mužom, spolu vychovávajú adoptované dieťa, ale iný pár dvoch zlých mužov im ho závidí, tak ho unesú. A do toho stále pionierka, neskôr psvb sleduje, čo sa deje u cudzích ľudí v kuchyni, a to isté bude robiť aj keď bude babka. ()

Reklama

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Od Vladimíra Slavinského jsem viděla film Falešná kočička což byl zatím pro mě nejhorší prvorepublikový film který jsem viděla. Ale tento film se mu opravdu povedl. Žádné námluvy, milovníci atd. nýbrž netradiční složení rodiny a chlapec který nebyl vůbec hloupý a moc dobře věděl jací lidé mu dávají rodičovskou lásku. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Když vidím milou českou komedii, třeba jen náhodou, je to v uchopení a výsledku pokaždé jakési fajnové zastavení. Poznám to podle toho, že z ničeho nic mám v dané chvíli radost s pěkného pocitu. A to je na filmu vždy krásné. Zvláštní je, že tehdejší soudobá kritika tento zcela lidový film pouťové zábavy a jarmarku Vladimíra Slavínského neuvěřitelně strhala. Budiž zde podotčeno, že hodnotím se vkusem obyčejného diváka, tudíž odborné instituce kritiky mě jsou naprosto lhostejné. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Film nás zavádí do neobvyklého prostředí varietní společnosti. Když k tomu připočtu skvělého Marvana, kterého je kumšt vidět v jiné roli než věčného mrzouta a neméně skvělého Jindřicha Plachtu, pak je na kvalitní film zaděláno. A tak už mi ke štěstí chybělo jen trochu toho humoru, tedy víc než jej ve filmu ve skutečnosti bylo a dal bych maximum. I tak jsem se ale nenudil, film měl spád, a na královskou společnost herců se vždycky rád podívám. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Herec Eman Fiala hraje ve filmu pod svým skutečným křestním jménem. (Redyx1)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v Prahe, Jihlave, Kolíne, Benešove a Čechticiach. (dyfur)

Reklama

Reklama