Reklama

Reklama

Proč?

  • angličtina Why?
TV spot
Drama / Sportovní
Československo, 1987, 86 min

Režie:

Karel Smyczek

Kamera:

Jaroslav Brabec

Hrají:

Jiří Langmajer, Jan Potměšil, Martin Sobotka, Daniel Větrovský, Pavel Zvarič, Daniel Landa, Pavlína Mourková, Markéta Zmožková-Zahradníková (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve své době - v druhé půli 80. let - mimořádně závažný film, věnovaný negativním dopadům fotbalového chuligánství. Režisér Karel Smyczek sugestivně ukazuje, jak lidé spojení primitivním sportovním fanděním snadno podléhají agresivním choutkám, jak vzájemné hecování vede k tragickým činům, jichž by se jedinec sám o sobě nedopustil. Příběh je inspirován skutečným případem, kdy skupina většinou mladistvých vlajkonošů zdemolovala nejen vlakovou soupravu, v němž cestovali na fotbalový zápas, ale ohrožovali navíc spolucestující i osamělou průvodčí. Stále působivá výpověď si všímá i mravní devastace, i rodiče pachatelů odmítají přijmout svůj díl odpovědnosti. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (475)

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

80-roky už v Československu prerastali do určitej anarchii, resp. vzývaniu pozornosti na presadzovanie si prvkov slobody, ktorú v "real life-time" mohol zastrešovať napríklad aj futbal. Pálčivá téma chuligánstva mladistvých a prevýchovy naráža k určitej disproporcii otáľania sa voľnosti, bezbrehosti a zásad, ktoré ju vracajú do hodnôt (či už skomolených a pochybných) pôvodného sveta. Proč? je aj preto taká kvázi nasilu rebélia, ktorá sa aj zrejme prezentuje takto výstredne, aby bola očividná, všímavá a pejoratívna a rovnako i viazaná k serióznejšej sociálnej výpovedi. Tam už je však látka svojou doslovnosťou a strnulým psychologickým líčením trochu nevýrazná a začína sa z pôvodne zakotvených tematických deklarácií trochu vykrádať. Skrátka používa rovnakú metodológiu a nesnaží sa jej príčiny analyzovať z viacerých uhlov. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Mně ten film spíš připadal jako nějaká parodie a tady čtu, že je to drama. Ale docela jsem se nasmál. Dejdar s tim svym afro účesem nebo takovej Langmajer jako fotbalový chuligáni jsou opravdu akorát tak k smíchu. Hvězdičky tady dávám spíš kvůli tomu, že mě film několikrát rozesmál (což ale asi nebyl úmysl) a pak za těch pár hlášek. Kdo vám dal právo ty lidi tak urážet? A kdo ti dal právo čumět z vokna, ty krávo? nebo Študente, polib vlajku. Jinak já taky fandim Slavii! ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

Tak i Československo mělo svůj Klub rváčů! O to více mrzí, že u nás stále nikdo nemá koule na drsnou generační výpověď. V dnešní době už sice některé scény nepůsobí tak drsně, většina diváků už měla možnost vidět ve filmech mnohem větší prasárny, ale to nejdůležitější poselství je pořád zřejmé. Mě samozřejmě nejvíce bavily scény ve vlaku, působivé byly i rebelské souboje s rodiči. Už slabší byly výslechové pasáže, které se snažily ukázat hloupost a nerozvážnost mladých. Vsadím se, že tyto náznaky by byly použity, i kdyby se to natáčelo dnes. Bohužel. Pokud by měl někdo odvahu natočit film ukazující demenci nejen nonkonformistů, ale i konformistů, tak má předem zaručený můj obdiv. Ukazovat na druhé a tvrdit, že jsou špatní, je jednoduché. Přijmout fakt, že všechno, co tady děláme, byť s dobrými úmysly, vždy někoho nasere, dokáže málokdo. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Film už sice letos dosáhl věku největšího z tesařů, ale pořád to v sobě má. Myslím tím tu dokonale zachycenou atmosféru, líbila se mi i pěkná prorežimní anketa v ulicích, která mi trochu připomínala pečlivě připravenou hru na otázky a odpovědi v Aktualitách, ale nejvíc mě zaujalo, že je snímek i po těch třiatřiceti letech stále aktuální. Dneska dokonce možná víc než tehdy. A teď nemluvím o fotbalových "fanoušcích". Spíš o vztazích v rodinách a o "výchově". ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Tento film vychází ze skutečné události, ale filmové postavy a jejich osudy nelze ztotožňovat s existujícími osobami.... A proto, bratři....SPARTA.....SPARTA !!! Podle námětu a scénáře Radka Johna a režiséra Karla Smyczeka z hudbou Michala Pavlíčka se vypravíme vlakem do Banské Bystrice z fanoušky legendárního fotbalového klubu Sparty Praha. Postavíme se s nima před soudní dvůr, kde se bude rozhodovat, zda ti co jsou obžalovaní se opravdu dopustili trestné činnosti. CITÁT : Váš občanský průkaz !!! Sparta, Sparta !! Rozhovor z roku 1981 : Už jsem přestal chodit na fotbal, dneska je to o život....... Ve vlaku zatím začal Brusel. Bru - sel, Bru - sel, Bru - sel... V jednom záběru sedí v autě Strýček Jedlička a okolo procházející Spar'tani začnou skandovat : Chro - chtej stýčku, chro - chtej !!!! Je zde taky vidět výtah zvaný Páter - Noster. http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1ternoster Nostalgický záběr. Proč ? Proč ? Proč ? Protože v jednotě je síla. Víte, asi to byla docela sranda při natáčení, v tom snímku se sejdou samá esa. Dejdar, Landa, Suchánek, Langmajer, Potměšil, Carda ..... Ale zpět k ději. Je hrozný co udělali, ale nakonec ublížili jen sami sobě. Tvrdý snímek plný brutality a špatné výchovy, ale nikdo neříkejte, že to bylo režimem, dnes je to horší. ....jménem republiky.... SPARTA !!! ()

Galerie (9)

Zajímavosti (42)

  • Súd nakoniec uznal vinnými iba dvanásť z obvinených výtržníkov. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)
  • Při promítáních v kinech fanoušci nadšeně aplaudovali při nejdrastičtějších scénách. (Silencia90)
  • Do "kotla" domácich za jednu z bránok bolo vybraných z konkurzu cez tristo vlajkonosičov. Nie všetci boli originálni, ale väčšina sa rada uliala zo školy alebo zo zamestnania a ešte si privyrobili. Za každý deň dostávali sto korún komparzného. Ale pri filmovaní sa správali rovnako agresívne a brutálne, ako im velí ich prirodzenosť. Pred štadiónom rozbíjali zaparkované autá, a keď dvadsať z nich posadili do autobusu, aby predstavovali fanúšikov Olomouca, tí ostatní bez najmenších ohľadov zaútočili so všetkou brutalitou aj na nich. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama