Reklama

Reklama

Proč?

  • angličtina Why?
TV spot
Drama / Sportovní
Československo, 1987, 86 min

Režie:

Karel Smyczek

Kamera:

Jaroslav Brabec

Hrají:

Jiří Langmajer, Jan Potměšil, Martin Sobotka, Daniel Větrovský, Pavel Zvarič, Daniel Landa, Pavlína Mourková, Markéta Zmožková-Zahradníková (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve své době - v druhé půli 80. let - mimořádně závažný film, věnovaný negativním dopadům fotbalového chuligánství. Režisér Karel Smyczek sugestivně ukazuje, jak lidé spojení primitivním sportovním fanděním snadno podléhají agresivním choutkám, jak vzájemné hecování vede k tragickým činům, jichž by se jedinec sám o sobě nedopustil. Příběh je inspirován skutečným případem, kdy skupina většinou mladistvých vlajkonošů zdemolovala nejen vlakovou soupravu, v němž cestovali na fotbalový zápas, ale ohrožovali navíc spolucestující i osamělou průvodčí. Stále působivá výpověď si všímá i mravní devastace, i rodiče pachatelů odmítají přijmout svůj díl odpovědnosti. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (475)

Paldini 

všechny recenze uživatele

Velmi moc mě mrzí, že podobná extempore se dějí i dnes. Jsem velký fanoušek fotbalu konkrétně Baníku Ostrava, což se dalo čekat vzhledem k mému rodnému městu, a na zápasy chodím, a vidím, že s tímto pravým "srdcařským" (je to pro všechny imbecily, kterých je opravdu moc, v uvozovkách)fanouškovstvím je to stejné jako v roce 1987. A je mi z toho někdy dost zle. A nejhorší na tom je, že se snažím přivírat oči. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Dobrá sonda mezi fotbalové bezmozky, se závanem nostalgie, která však už dnes neřekne tolik, co na konci 80. let. Škoda ale je, že už se dnes na film nemůžeme podívat s nakyslým úsměvem, pod dojmem civilizovaného fotbalového národa, který má ukázněné a slušné sportovní příznivce a tento ožehavý problém dávno vyřešil... ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

V roku 1992 som bol na Tehelnom poli na zápase Slovan Ssparta. Dostali sme nakladačku 0:3, ale vedeli sme, že už budeme majstri. Nič sa na štadióne, v jeho okolí ani na železničnej trase Praha Bratislava nestalo.....Vyčítať filmu niektoré slabšie momenty, doslovnosť v snahe pomenovať pravým menom príčiny chovania chuligánov mi pripadá zbytočné a vzhľadom na závažnosť témy a rok vzniku bezpredmetné. Čs filmov, založených na skutočných udalostiach je ako šafránu (v porovnaní so svetovou produkciou a nerátam otrepanú 2. svetovú vojnu), takže filmová rekonštrukcia niečoho tak filmovo originálneho, ako chuligánstvo našich fanúšikov a ešte k tomu v totáči je výnimočne záslužný čin. Zároveň je film na naše pomery objavne poskladaný, i keď sme sa s týmto typom rekonštrukcie a polodokumentárnym štýlom stretli v zahraničných produkciách pred Proč? mnohokrát, ale tieto udalosti natočiť jednoduchým naratívom, končiacim záverečnou 5 minútovkoubna súde by bolo oveľa jednoduchšie. Som rád, že John so Smyczekom si dali na spracovaní otrasných udalostí patrične záležať. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Film už sice letos dosáhl věku největšího z tesařů, ale pořád to v sobě má. Myslím tím tu dokonale zachycenou atmosféru, líbila se mi i pěkná prorežimní anketa v ulicích, která mi trochu připomínala pečlivě připravenou hru na otázky a odpovědi v Aktualitách, ale nejvíc mě zaujalo, že je snímek i po těch třiatřiceti letech stále aktuální. Dneska dokonce možná víc než tehdy. A teď nemluvím o fotbalových "fanoušcích". Spíš o vztazích v rodinách a o "výchově". ()

sud 

všechny recenze uživatele

O fotbalových výtržnících si myslím své. Stejně jako o skinheadech a podobných existencích. Banda rváčů, u kterých skutečná podstata fotbalu hraje druhé housle a hlavní je něco rozbít a dát někomu do držky. Problematikou těchto problémů ze zabývá několik filmů, ale žádný tak, jako "Proč?". Tenhle film není jen a pouze o fotbalových fanoušcích. Tenhle film je o systému, protože ten deformuje fotbalové fandění na bitvu dvou gangů vymaštěnců a slušný člověk se tam bojí vkročit. Bohužel už to asi jiné nebude. 90%. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (42)

  • Tresty nad sparťanskými výtržníky byly vyneseny u soudu, který se konal 13.12.1985. (Ludja)
  • Pri filmovej rekonštrukcii policajného zásahu v Banskej Bystrici vyťahovali policajti fanúšikov z vlaku a hádzali ich do "Antonov" tak reálne, že chlapci prosili, aby nemuseli scénu opakovať. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)
  • Původně měl dav fanoušků v závěrečné scéně skandovat "Sparta! Sparta! Sparta!". Režisér to však nakonec shledal příliš konkrétním, a tak repliku změnil na "Co je? Co je? Co je?". (hot_spot)

Reklama

Reklama