Reklama

Reklama

Sex, lži a video

  • USA Sex, Lies, and Videotape (více)

Obsahy(1)

Komorní psychologické drama o svérázných vztazích mladé čtveřice a jedné kameře. Právníka, který má poměr se svou švagrovou, navštíví dávno ztracený přítel ze studií, jenž má kuriózního koníčka - natáčí ženy debatující o své sexualitě. V erotické komedii se nezvyklý vztah tří hlavních postav odhaluje s doutnající smyslností a kousavým humorem skrze sex, lži a video. James Spader si odnesl Cenu pro nejlepšího herce z Filmového festivalu v Cannes za svůj geniálně nenápadný a svůdný výkon v roli Grahama, dlouho ztraceného přítele ze studií, který se vrací zpátky do města a zásadně ovlivní životy sebestředného sukničkáře Johna, jeho andělské ženy Ann a její vyzývavé sestry Cynthie. Jeden po druhém jsou zataženi do Grahamova velmi "osobního projektu", který všechny vztahy navždy promění. (Cinemax)

(více)

Recenze (130)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"On se mě přestal dotýkat dřív, než se mi to přestalo líbit." Mluvit o sexu je pro mě něco jako tančit o horolezectví. Já jsem totiž byl v předchozím životě patrně králík a některé reflexy mi zůstaly, takže raději konám a nemluvím. Nicméně ty rozhovory na kameru nakonec trošku nemravné byly, takže jako zkušený voyer a uchoyer proti tomu nakonec zase tak moc nemám. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

A půl. Excelentní snímek. Jsem unesena. Největší podíl na tom však nejspíš má herecká dvojice v podání Jamese Spadera a Andie MacDowell. Jamesova postava je okouzlující a já zatoužila, abych před něj mohla usednout i já. Pasáž, v níž dělá rozhovor s Andie je naprosto elektrizující. Erotické dusno a napětí mezi nimi z obrazovky přímo sálalo. V několik sekund trvající scéně, kdy James doslova hypnotizuje pohledem Andie jsem měla pocit, že už nejde se na něj dále dívat. Tak intenzivně to na mě zapůsobilo. Jen mě velmi mrzí, že jejich společná "love" scéna nebyla tolik rozvedená a viditelná, jako po celý film mezi nimi tolik jiskřící chemie. A konec mě nehorázně vytočil:) Dokonalé završení by bylo, několik minut trvající vášnivá a pulsující romance mezi nimi, jíž by si zasloužili. Nu což:) Sex, lži a video je mistrovské dílo o "hovorech o sexu", které je natočeno naprosto vkusně a vyspěle. Prostoupeno notnou dávkou atmosféry, erotiky, intimity, dlouhých pohledů a úchvatných dialogů. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Již u svého prvního celovečerního filmu Steven Soderbergh ukázal, že je velmi schopným autorským tvůrcem, který se dokáže hodně hluboko podívat do lidské duše a vůbec mu nevadí, že se bude probírat tématy, která nejsou pro někoho příjemná, nebo o nich nechce mluvit otevřeně. V tomhle případě je to sexualita, která závratně ožívá díky hereckým výkonům, a to v podstatě bez nutnosti nasnímat explicitně samotný akt. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Sex, lži a video se stal velkým překvapením roku 1989 a komerční úspěch i ohlas kritiky katapultovaly Soderbergha mezi filmařskou elitu Spojených států. Film postavený na chytrém scénáři plném zajímavých dialogů je tragikomedií pojednávající o osudech několika středostavovských Američanů, kteří si neví rady se svým sexuálním a rodinným životem. Nenápadný, ale silný film, který se zapíše do paměti diváka. Film byl velkým úspěchem Andie MacDowell, která se tak prosadila do role filmové hvězdy a v 90. letech natočila několik úspěšných trháků. Celkový dojem: 80 %. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Nicholsův Closer je silný, kvalitní snímek o vzájemných vztazích čtyřech lidí s vynikajícími hereckými výkony. Ode mě dostal poctivé čtyři hvězdy. Ve srovnání s elegancí, jednoduchou krásou a věrohodností s jakou v jistém smyslu podobný příběh vypráví Soderbergh se mi však zpětně jeví jako toporný a zbytečně předramatizovaný. Sex, lži a video totiž mají kromě magnetických hereckých výkonů (James Spader! Andie MacDowell!!!, ale i Laura San Giacomo a Peter Gallagher) a řady rozkošně "živelných" (ano, tak bych to řekl sám, ano, tak by to asi řekla) dialogů taky jistý morální a výpovědní přesah (či oblouk, chcete-li), který jej v dnešní stále více odosobnělé době, kdy lžeme už i sami sobě činí čím dál silnější. 90% ()

Galerie (43)

Zajímavosti (11)

Reklama

Reklama