Reklama

Reklama

Sex, lži a video

  • USA Sex, Lies, and Videotape (více)

Obsahy(1)

Komorní psychologické drama o svérázných vztazích mladé čtveřice a jedné kameře. Právníka, který má poměr se svou švagrovou, navštíví dávno ztracený přítel ze studií, jenž má kuriózního koníčka - natáčí ženy debatující o své sexualitě. V erotické komedii se nezvyklý vztah tří hlavních postav odhaluje s doutnající smyslností a kousavým humorem skrze sex, lži a video. James Spader si odnesl Cenu pro nejlepšího herce z Filmového festivalu v Cannes za svůj geniálně nenápadný a svůdný výkon v roli Grahama, dlouho ztraceného přítele ze studií, který se vrací zpátky do města a zásadně ovlivní životy sebestředného sukničkáře Johna, jeho andělské ženy Ann a její vyzývavé sestry Cynthie. Jeden po druhém jsou zataženi do Grahamova velmi "osobního projektu", který všechny vztahy navždy promění. (Cinemax)

(více)

Recenze (130)

andrii 

všechny recenze uživatele

S důvěrou ke kameře. Voyerský zájem, medikament intimity. Otevřený záznam řečí o tělesném ráji v soukromém pekle. Společném chtíči v niterní křeči. Veřejně přerušený polibek, exkluzivní osobní příběh. O milování. Bez fyzického doteku. Člověk hledající v prázdném životním monologu smysluplný lidský dialog. Spřízněný duševní krok. Lepší druhý díl. S jiným jinde souznít, v milostném osamění. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Komorní minimalistická studie charakterů, sexuálních debat, lží a jedné nekonvenční záliby. Takto mistrně zvládnutý debut signalizuje režisérův mimořádný talent a schopnost vtisknout do filmu svůj rukopis. Název filmu napovídá, že nebude nouze o erotické scény, které by měly být jedním z hlavních důvodů, proč se pustit do projekce. Ovšem je to přesně naopak. Erotická scéna tu není v podstatě ani jedna a přece je film ve správně míře choulostivý a svým způsobem erotický. Čtveřice je geniálně napsaná a fenomenálně zahraná, zejména James Spader a Andie MacDowell, která ač zde frigidní, tak nesmírně přitažlivá a její rozhovor na kameru je pro mne tím nejsilnějším momentem filmu. Melancholická a zároveň vzrušující podívaná. 85% ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

Nic nového pod sluncem. Někdo řeší přebytek (sexuální) energie utíráním prachu, umýváním nádobí, odstraňováním vodního kamene z baterie popř. luxováním a někdo si jde raději zdravě zašukat popř. vyšukat mozek z hlavy. Talíře sice stále zůstanou zasviněné a bordel na podlaze jakbysmet, ale náramně se uvolníte a uleví se vám, za to ručím. J. Spader jako kombinace Z. Freuda, J. Cimického a R. Uzla, tj. zpovědníka-terapeuta lidských (ženských) duší a (amatérského) psychologa resp. sexuologa samouka a L. San Giacomo resp. A. MacDowell jako objekty jeho zkoumání, přičemž se může lehce stát, že se role „za pochodu“ vymění a z objektu zkoumání se stává terapeut a naopak. To vše v Soderbergh(ově) intimní, lehce provokativní studii lidských charakterů, aby Steven nakonec došel k poznání, že kvalitní uspokojující (to doslova) sex, je nejen kořením vztahu, ale i jeho alfou a omegou a lékem na všechny podstatné problémy. Nebo že by to přecejenom nebylo tak jednoduché......? ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Podařené konverzační drama, kterému však chybí esenciální psychologický rozměr. V centru dění máme zajímavý, resp. zajímavě narušený charakter Grahama, ovšem podaří se nám náhlednout jen na povrch jeho "osobního projektu", detailnějšího rozuzlení se nedočkáme. Dialogy psal Soderbergh procítěně, obsahují jistou upřímnost a vyspělost, nicméně k "slíbené" tematizaci sexu téměř nedochází a že by film vypovídal o vztazích, to se také říci nedá... Mám problém si ze snímku odnést něco smysluplnějšího než jen provalený zálet a chudáka masturbujícího u videokazet :) 6/10 ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Viděno na PC. Film, který mě bavil už na první zhlédnutí a určitě plánuju další. Prvotina Sex, Lies, and Videotape se Stevenu Soderberghovi povedla. Čtyři hlavní postavy, z nichž ani jedna není prototypem člověka, se kterým bych se chtěl přátelit, jsou vykresleny způsobem, že na konci měli trochu mých sympatií všichni, kromě toho, který se jeví jako nejnormálnější. Pozoruhodná studie vztahů a chorobného sociálního chování. Zajímavý film. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (11)

  • Celosvětová premiéra proběhla 20. ledna 1989 na filmovém festivalu v Sundance. (ČSFD)

Reklama

Reklama